Szerző: Koi Tamás

2010. november 12. 14:46

Akár műholdas tévét is lehet már nézni iPaddel

A digitális tévévevőkben és a PC-s, illetve Mac-es tévézéshez használt szoftverekben utazó Elgato időről-időre olyan termékekkel jelentkezik, melyek sehol máshol nem fellelhetők. Az EyeTV Netstream Sat márkanevű, hálózatra köthető műholdas tunere éppen ilyen termék.

A német-amerikai cég újdonsága a helyhez kötött műholdas tévézést teszi szabadabb és a tévéképernyőktől függetlenebb műveletté. Az EyeTV Netstream Sat lényegében nem más, mint egy DVB-S2 szabványú műholdas tuner, mely hagyományos Ethernet-kábellel beköthető a hálózatba, így a befogott adások a helyi hálón keresztül juthatnak el - akár vezeték nélkül - a PC-s, vagy Mac kliensekre anélkül, hogy azokhoz külön tunert kéne vásárolni.

Az aprócska kis doboz egy antennabemenettel rendelkezik, melyhez a műholdas fejegységből érkező kábelt kell csatlakoztatni, emellett egy Fast Ethernet csatlakozó és egy USB-port is található a külső tápellátással működő egységen. A rendszer akár több (legfeljebb négy) különálló, vagy egy univerzális fejről tudja fogadni a DVB-S vagy DVB-S2 szabványnak megfelelő jelet, az oszcillátor frekvencia 9,75 vagy 10,6 GHz lehet.


Az EyeTV Netstream Sat kistestvérével, hálózatba kötve

A műholdas adásokat az EyeTV Netstream Sat IP-bitfolyamként átalakítva, változatlan minőségben továbbítja a hálózatba kötött számítógépekre, vagy más kliensekre, így többek közt akár egy iPadre (az iPadekhez külön vevőszoftvert adott ki az Elgato). Mac platformon a cég saját fejlesztésű alkalmazása, az EyeTV 3, PC-n pedig a Terratec Home Cinema szoftvere, vagy a Windows Media Center használható az adások megtekintésére. Megfelelő körülmények (kellően gyors hálózat és processzor) akár HD-csatornák is nézhetők a rendszerrel - az iPaddel ez a lehetőség nem adott.

Az EyeTV Netstream Sat segítségével egyszerre csak egy adás nézhető, a rendszer kapacitása azonban kibővíthető egy plusz tunerrel: az EyeTV Sat Free-be nem épít a gyártó Ethernet-interfészt, így a két vevő USB-porton keresztül kommunikál egymással. Ebben az esetben egy időben két stream is továbbítható a hálózatra, amit két végberendezésen lehet egyszerre nézni, illetve egyazon eszközön lehet megtekinteni az egyik adást, miközben a másikat rögzíti a rendszer.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A most bemutatott újdonság hasonló elven működik, mint a HWSW által is bemutatott, földi sugárzású digitális tévéadás (DVB-T) vételére alkalmas EyeTV Netstream DTT. Fontos szempont - különösen, mivel a műholdas platformokon több kódolt tartalom található -, hogy az EyeTV Netstream Sat a DVB-T hálózatokhoz készült változathoz hasonlóan nem rendelkezik kódkártya-olvasóval, vagyis csak az ingyenesen sugárzott műholdas tévécsatornákat lehet megtekinteni a segítségével.

Az Elgato újdonsága november 22-én kerül a boltokba, 200 eurós ajánlott fogyasztói áron. A hálózati interfészt nem tartalmazó EyeTV Sat Free jövő januárban kerülhet a boltok polcaira, a teljes értékű egységhez képest féláron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról