Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 12. 11:40

Kipróbálható a Novell ZENworks 11

Kipróbálható a januárban érkező Novell ZENworks 11, amely egyetlen felügyeleti konzolra gyűjti a vállalat ZENworks termékeiből származó információkat és a végpontokra is csak egyetlen agentet kell telepíteni a korábbi akár négy helyett.

Egységes konzol

Teljesen megújul a Novell felügyeleti termékcsaládja, a ZENworks. A fejlesztés fő iránya az integráció, a korábban különálló termékek (Asset Management, Configuration Management, Endpoint Security Management, Patch Management) a 11-es verzióban már a közös ZENworks Control Center konzolról kezelhetők és a végpontokra sem szükséges külön-külön agenteket telepíteni, azokat felváltja egy egységes megoldás.

A vállalat szerint ennek a megközelítésnek az előnye az egyszerűségen túl, hogy a különféle termékeken átnyúló szabályrendszerek is létrehozhatók és érvényesíthetők. Az új ZENworks család másfelől nem a készülékekre, hanem a felhasználókra koncentrál - a rendszergazdák többé nem az eszközökhöz, hanem a felhasználókhoz rendelik hozzá a szoftverekkel kapcsolatos jogosultságokat, a felügyeleti platform pedig gondoskodik arról, hogy a felhasználó hozzájuk férjen, bárhol is legyen és bármilyen eszközről csatlakozzon.

Újdonságok a ZENworks családban

A komponensek külön-külön is számos újdonsággal szolgálnak. A Configuration Management kapcsán a Novell a helyérzékelést nevezi meg elsőként a fejlesztések között. Azáltal, hogy a felügyeleti platform birtokában van a felhasználó földrajzi elhelyezkedésének, más és más szabályokat léptethet életbe számára, a vállalaton kívül például kötelezővé teheti a VPN használatát vagy akár az elérhető sávszélesség függvényében korlátozhatja a nagy méretű patchek letöltését.

A Configuration Management további újdonságai közé sorolható a fizikai, virtuális és cloud telepítések egységes kezelése, a 64 bites operációs rendszerek támogatása, az energiagazdálkodási képességek fejlettebb kezelése, valamint a jobb Linux-támogatás. A ZENworks Configuration Management 11 automatikusan fel tudja térképezni a linuxos eszközöket, távolról telepíteni tudja rájuk az agentet, teljes hardver- és szoftverleltárt készíthet róluk, valamint csomag- és repositorykezelő rendszerrel is ellátták. Emellett a jelentéskészítés terén is történtek fejlesztések.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A ZENworks Patch Management 11 segítségével egységes konzolon kezelhetik a Windows és Linux rendszerekre érkező hibajavításokat a rendszergazdák, a támogatott operációs rendszerek között a különféle Windowsok mellett megtalálható a SUSE és Red Hat Linux. Az adminisztrátorok e-mail értesítést is kérhetnek az új patchek megjelenéséről.

Az Endpoint Security Management 11 a fentiekhez hasonlóan szintén a ZENworks Control Center konzolt használja és segítségével a végpontok biztonságát lehet felügyelni. Az újdonságok között olyan képességek szerepelnek mint az USB-eszközök típus szerinti engedélyezése és tiltása a végpontokon, a Wi-Fi kapcsolódás korlátozása például védett hálózatokhoz vagy csak bizonyos hozzáférési pontokhoz, a cserélhető meghajtók kötelező titkosítása.

Kipróbálható

A ZENworks 11 végleges verziója a Novell ígérete szerint januárra készül el, de az érdeklődők már kipróbálhatják a terméket, amelynek kiadásra jelölt verziója letölthető a cég honlapjáról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról