Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 3. 14:15

Nem védheti szerzői jog egy program funkcionalitását

Az Európai Bíróság szerint nem védhető szerzői joggal egy számítógépes program funkcionalitása, valamint egy programozási nyelv sem.

Az SAS Institute a brit High Court of Justice bíróság előtt szerzőijog-sértéssel vádolta meg a World Programming Limited (WPL) vállalatot, amely az SAS rendszerével kompatibilis Base SAS szkripteket készített adatfeldolgozási feladatok végrehajtására. A WPL ehhez jogszerűen licencelte a SAS szoftverének oktatási verzióját, amelynek működését tanulmányozva létrehozta saját World Programming System rendszerét - semmi sem utal arra, hogy a WPL hozzáfért volna az SAS eredeti forráskódjához, vagy hogy azt lemásolta volna.

Csak konkrét kód védhető, ötlet vagy elv nem

Az ügyben eljáró brit bíróság állásfoglalásért fordult az Európai Bírósághoz azt firtatva, vajon a számítógépes programok jogi védelme kiterjed-e a funkcionalitásra és a programnyelvre. Az Európai Bíróság határozata szerint a számítógépes programok jogvédelméről szóló 91/250 direktíva csak "egy számítógépes programot készítő intellektuális termékének valamilyen formájú kinyilvánítására" vonatkozik. "E megfontolások alapján a Bíróság megállapítja, hogy  sem  a számítógépi program funkcionalitása,  sem a számítógépi program keretében, a program bizonyos funkcióinak a használata céljából  alkalmazott  programnyelv  és adatfájlformátum  nem minősül kifejezési formának. Ezért ezek nem részesülnek szerzői jogi védelemben."

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Maga a forráskód és az tárgykód persze szerzői jogi védelem alá esik, "amennyiben valamely harmadik személy megszerezné a számítógépi program keretében használt programnyelv vagy adatfájlformátum forráskódjának vagy tárgykódjának egy részét, és ennek a kódnak a segítségével a saját számítógépi programjában hasonló elemeket hozna létre, ezt a magatartást a program szerzője megtilthatná". Ugyanakkor egy program funkcionalitását más programnyelven például le lehet másolni.

Másodsorban az Európai Bíróság azt is megállapította, hogy egy szoftver licencét birtokló félnek jogában áll a szoftver képességeit tanulmányozni és kipróbálni annak érdekében, hogy kikövetkeztesse a működésének alapjául szolgáló ötleteket és elveket - ezt a jogot a szoftvergyártó a licencszerződéseben nem korlátozhatja, amennyiben mégis megteszi, azt a kitételt érvénytelennek kell tekinteni. Ráadásul a bíróság szerint nem történhet szerzőijog-sértés abban az esetben, ha a licenc jogos tulajdonosa a forráskódhoz való hozzáférés nélkül, csupán egy program funkcióinak tanulmányozásával hoz létre egy azonos funkciójú másik szoftvert.

Mindenhol kötelező

Az előzetes döntéshozatali eljárás lehetővé teszi az uniós országok bíróságai számára, hogy az
uniós jog értelmezésére vonatkozó kérdést terjesszenek az Európai Bíróság elé. A Bíróság nem dönti el a tagállami bíróság előtti jogvitát, a nemzeti bíróság feladata, hogy az ügyet a Bíróság határozata alapján elbírálja. Ugyanakkor az Európai Bíróság határozata a tartalmilag hasonló kérdésben eljáró más nemzeti bíróságokat is köti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról