Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 10. 12:42

Tesztelhető a Microsoft új adatbázisa

A Microsoft kiadta az egyelőre Denali kódnév alatt fejlesztett, következő generációs SQL Server első technológiai előzetesét. A szoftver a megbízhatóság és rendelkezésre állás, felügyelhetőség, illetve az üzleti intelligencia támogatása terén szolgál elsősorban újdonságokkal.

A Microsoft két vasat is tart a tűzben, Berlinben zajlik az európai TechEd konferencia, az amerikai Seattle-ben pedig elkezdődött a Professional Association for SQL Server Summit (PASS) rendezvény, amely - mint azt a neve is mutatja - a vállalat adatbázisára koncentrál. A PASS alkalmából elrajtolt a következő generációs SQL Server első technológiai előzetese, amelyet az MSDN- és TechNet-előfizetők máris letölthetnek a vállalat weboldaláról.

Rendelkezésre állás, teljesítmény

Mivel a fejlesztés még viszonylag korai szakaszban tart, nincs végleges lista az újdonságokról, amelyek a Denaliba kerülnek. A fejlődés irányvonalait, illetve egy-két konkrét technológiát azonban már látni lehet. A Denali egyik fontos újdonsága az AlwaysOn, amely a rendelkezésre állást növelő technológiák ernyője. A SQL Server jelenleg is kínál tükrözést, fürtözést és logmásolást (log shipping), az új SQL Serverbe viszont már egy olyan megoldás kerül be, amely mindhárom lehetőséget egyszerre kínálja, ezzel nem csak a rendelkezésre állás növelhető, hanem az adatbázis skálázhatóságát is javítja. Az új SQL Server már hivatalosan támogatott lesz Server Core telepítéseken, ezzel szintén az üzemidőt lehet javítani: a Server Core egy "lecsupaszított" Windows Server, csak a szükséges komponensekkel, ezért kevesebb hibajavítás érinti és ritkábban kell újraindítani.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A teljesítményt fokozni hivatott további újdonság, hogy a korábban a PowerPivot által használt, az adatokat a memóriában tároló, oszlopalapú VertiPaq tárolómotor más feladatokra is alkalmazható lesz a SQL Server Analysis Servicesben, amivel jelentősen csökkenhet az adatok helyigénye és a Column-Based Query Accelerator révén akár ötvenszeresére is emelkedhet egyes lekérdezések sebessége a Microsoft szerint - ez elsősorban üzleti intelligencia és adattárház felhasználásnál számít.

Üzleti intelligencia

Üzleti intelligencia területén további újdonságokkal szolgál a Denali, elsősorban a SQL Server Integration Services révén, amely a SQL Server 2005 óta csak ráncfelvarrásokon esett keresztül, most azonban teljesen megújul. A legfontosabb fejlesztések között említhető a Data Quality Services megjelenése, amely elsősorban adattisztításra szolgál, a Data Impact és a Linage segítségével pedig felderíthető, hogy milyen rendszerek függenek az adatoktól, illetve hogy maguk az adatok honnan származnak, milyen rendszerek állnak mögöttük.

Egyelőre Crescent kódnéven fejlesztik a SQL Server adatvizualizációs képességeit. A cél, hogy "önkiszolgáló" üzleti intelligencia képességekkel bővüljön az adatbázis a SQL Server Reporting Services képességeinek bővítése révén. A Crescent révén a felhasználók programozás nélkül, grafikus felületen, drag and drop módszerrel hozhatnak létre látványos adatvizualizációkat, animációkat, grafikonokat. A Crescent a fejlesztőcsapat blogja szerint azonban nem került bele a SQL Server Denali első technológiai előzetesébe, legkorábban 2011 első felében találkozhatnak vele a tesztelők.

Fejlesztői újdonságok

Fejlesztői szempontból fontos előrelépés a Juneau kódnevű projekt, amely egy új fejlesztői plugin a Visual Studióhoz. A Microsoft azt ígéri, a Juneau-val a programozók számára eltűnnek a különbségek a telepített SQL Server és a felhőben futó SQL Azure adatbázis között, ezzel az alkalmazások számára megteremtődik a valódi átjárhatóság. A cél az, hogy teljesen egyformán lehessen és kelljen SQL Serverre és SQL Azure-re fejleszteni és a különbségek minél hamarabb eltűnjenek. Példa: ha Data Definition Language-ben adja meg valaki a logfájlok helyét, az alkalmazás nem működik SQL Azure-ön, mivel az maga gondoskodik a logok tárolásáról.

A Microsoft egyelőre nem kommunikálta hivatalosan, mikor érkezik a végleges verzió, de tekintettel arra, hogy a SQL Server 2008 R2 alig fél éve rajtolt el, a Denali 2011 végén vagy 2012-ben várható. A végleges verzió kiadása előtt több béta is érkezik a szoftverből, de hogy pontosan mennyi, azt egyelőre nem tudni. A vállalat álláspontja szerint annyi előzetest adnak ki a termékből, amennyit szükségesnek látnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.