Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 10. 10:19

Finomított a Fermin az NVIDIA, itt a GeForce GTX 580

Az NVIDIA az év elején piacra dobott Fermi architektúra további finomításával, csiszolásával új grafikus processzort hozott létre, a GF100 kódnevű lapka után most itt a GF110, azaz a GeForce GTX 580.

Finomított Fermi

Az új videochip minden tekintetben továbblépés az elődhöz képest és jelenleg a legnagyobb teljesítményű DX11-es grafikus processzor - azonban ne felejtsük el, az év vége előtt érezik a Radeon HD 6900-as sorozat, amely visszaveheti az elsőséget. A GF110 elődjéhez hasonlóan a TSMC 40 nanométeres gyártástechnológiáján készül, vagyis az NVIDIA-nak nemigen volt lehetősége jelentős változtatásokra az architektúra területén, inkább csak finomhangolásról lehetett szó. Ezzel együtt nem volna fair a GF110-et javított GF100-nak nevezni, ugyanakkor azt állítani is túlzás, hogy teljesen új lapkáról van szó - az igazság valahol a kettő között van.

Hogy a változtatások pontosan mekkorák, nehéz megmondani. Az NVIDIA a GF100 és GF110 tranzisztorszámát egyaránt 3 milliárdban adja meg, feltehetően a vállalat mindkét esetben kerekít, ami lehetetlenné teszi a pontos összehasonlítást. Hasonló a helyzet a magok méretével is, a GF110 alapterülete 520 mm2, a GF100-ról azonban ilyen adatot hivatalosan nem hoztak nyilvánosságra - szakértői becslések szerint 530 mm2-es volt az első Fermi, vagyis az új változat némileg összement.

A GF110 elsősorban a TSMC 40 nanométeres technológiájának jobb kiismeréséből profitál. A finomításnak köszönhetően a GeForce GTX 580 az év elején megjelent GTX 480-nál több aktív feldolgozóegységet kapott és magasabb órajelen is működik. Az új chipben mind az 512 feldolgozóegység aktív - a GTX 480-nál csak 480-at engedélyezett az NVIDIA, vélhetően a kihozatal javítása miatt, a teljes készletet csak a mérnöki-tudományos területre szánt méregdrága Teslák használhatták. A referenciakártya magja 772 MHz-en ketyeg, ami 10 százalékos növekedés a GeForce GTX 480-hoz képest, a GDDR5 memória órajele pedig 924 MHz-ről 1002 MHz-re emelkedett.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az optimalizációknak köszönhetően a GF110 a számítási teljesítmény növekedése ellenére kevesebbet fogyaszt mint a GF100, az NVIDIA 244 wattos TDP-ről beszél, ami nem sokkal, de kevesebb az előd 250 wattjánál. A referenciakártya hűtőrendszerét jelentősen áttervezték, a tesztek szerint a GeForce GTX 580 jóval hűvösebben üzemel a 480-nál, miközben csendesebb is nála.

És a teljesítmény?

Az Anandtech által futtatott benchmarkok alapján a GeForce GTX 580 minden teszben lelépi a GTX 480-at, a különbség persze tesztről tesztre változik, jellemzően 10-20 százalék a finomított architektúra előnye. A nagy kérdés, hogy az új GeForce mit tud kezdeni a jelenleg elérhető legerősebb Radeonnal, a kétchipes HD 5970-nel. Az Anandtech alapján a verseny nagyon szoros, az eredmény úgymond "véleményes", szinte tesztről tesztre változik hogy melyik szerepel jobban, de inkább a Radeon javára billen a mérleg. Az SLI- és CrossFire-konfigurációkat már nem tudja megszorítani a GTX 580, persze ezekhez magasabb fogyasztás is társul, valamint helyigényük is nagyobb.

Az új GeForce-kártyák ajánlott bolti ára 499 dollár, és elméletben mától kaphatók az üzletekben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról