Szerző: Dojcsák Dániel

2010. november 8. 12:00

Csütörtökön jön az új Android, a Gingerbread

Az eredeti tervek szerint a Google a Nexus Two okostelefonon mutatta volna be az Android legújabb verzióját, a Gingerbreadet, de az új készülék késik, ezért a Nexus One tulajdonosok örülhetnek először.

A Gingerbread korábban Android 3.0-ként volt ismert, s az elmúlt hetekben, a kiadás közeledtével degradálódott a verziószáma 2.3-á. Ez a változás nem érinti a funkciólistát, illetve a megjelenés dátumát sem. A Google év végére ígérte, s most novemberben már elérhetővé is válik, legalábbis elméletben. Az új verziók megjelenése után az Android-felhasználók nem tudják azonnal frissíteni a szoftvert, hiszen a különböző gyártók és különböző modellek mindig nagyon sok csiszolást, testreszabást igényelnek a szűz Android kernelhez képest.

The show must go on

A premier azonban nem maradhat el, s ahogyan az Android 2.1, illetve a 2.2 is elsőként a Nexus One-ra érkezett meg, úgy a Gingerbread esetében is folytatódik ez a hagyomány. A Nexus One-t a közvélemény egy része bukásként ítélte meg, hiszen az eladási darabszámok nem voltak jelentősek, de a Google már az értékesítés befejezése előtt egyértelművé tette, hogy számára egy masszív tesztelői bázist jelent a Nexus One közösség. Általában nem az átlagos felhasználók vásárolták meg a mobilt, hanem a korai befogadók, fejlesztők, akik hasznos visszajelzéseket adhatnak a fejlesztőknek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hírek szerint november 11-én, azaz csütörtökön indul a Gingerbread frissítés, s a Nexus One használók világszerte néhány nap alatt elérhetik az új szoftvert a FOTA (Firmware over the air) frissítés révén. Szokás szerint az automatikus frissítéskereső jelzi, amint a mobil számára elérhető új firmware áll rendelkezésre, s az Wi-Fi vagy 3G adatkapcsolaton keresztül letölthető, s egy újraindítás után máris az új verzió indul majd el. A telepítés nem érinti az installált alkalmazásokat, adatokat, személyes beállításokat, de azért érdemes egy biztonsági mentést csinálni az átállás előtt.

Mocorog az Adobe is

A néhány napja keringő pletykákat egyébként az Open Handset Alliance (OHA) egyik Androidért felelős vezető fejlesztője erősítette meg, aki Twitteren hívta fel spanyolul is tudó követőinek a figyelmét arra, hogy a következő néhány napban a Nexus One tulajdonosok készüljenek a 2.3 érkezésére. Várhatóan a Flash Player for Android is frissülni fog a Gingerbread érkezésével egy időben. Ezzel kapcsolatban azonban egyelőre további részletek nem ismertek, mint ahogyan az androidos mobilokat gyártó cégek sem nyilatkoztak arról, hogy mikor várható például a HTC Desire, a Samsung Galaxy vagy a Motorola Droid sorozatokra a legújabb Android verzió. Inkább az jellemző, hogy a tablet eszközökkel kapcsolatban merül fel biztosan a 2.3 gyors implementálásának lehetősége.

Az Android 2.3 Gingerbread funkcionalitásban egyébként olyan újításokat hoz be, mint a WebM videószabvány támogatása, a közösségi hálózatok jobb integrálása, új copy-paste funkciók, illetve esély van a Google Music Store megjelenésére, a Google TV támogatásra, továbbfejlesztett kezelőfelületre, PC-ről való médiastreamingre is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról