Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 5. 14:50

Tűzijátékkal készül év végére az Activision Blizzard

A saját várakozásai felett teljesített a harmadik negyedévben az Activision Blizzard játékkiadó - beindult a StarCraft II, a World of Warcraft előfizetői létszáma új rekordot döntött, az év végén pedig hatalmas dobások várhatók a cégtől.

A vártnál is jobb eredményekről számolt be az Activision Blizzard, amely az EA-t megelőzve mára a világ első számú független játékfejlesztője lett. A forgalom a 600 millió dolláros saját előrejelzést messze felülmúlva 745 millió dollárt tett ki az általánosan elfogadott számviteli alapelvek szerint számolva. A termékértékesítésből származó bevétel ugyan némileg csökkent, de ezt bőven ellensúlyozni tudta az előfizetésekből, licencekből és egyéb területekről befolyó forgalom duzzadása.

A negyedév elsősorban nem az Activision, hanem a Blizzard sikerétől volt hangos, bár az új Spider-Man játék sem vett rossz rajtot - csalódást okozott azonban a Guitar Hero: Warriors of Rock, amely sem a kritikusokat, sem a vásárlókat nem győzte meg egyelőre. Július végén azonban végre megjelent a PC-s játékosok által régóta várt StarCraft 2, amelyből 48 óra alatt 1,5 millió példány fogyott, azóta pedig már 3 millió felett járnak az eladások, ami nagyszerű teljesítmény egy PC-s stratégiai címtől. A másik jó eredményt a World of Warcraft hozta: Kínában végre megjelent a Wrath of the Lich King kiegészítő, amely újabb előfizetőket vonzott a játékhoz. A WoW-előfizetők száma már meghaladta a 12 milliót, ami új rekord.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A WoW idei nagy durranása azonban még hátra van, december 7-én a sorozat következő folytatása, a Cataclysm, amely körül minden bizonnyal legalább akkora hisztéria lesz majd az üzletekben mint a korábbi kiegészítők körül. Erre felkészülve az Activision Blizzard a WoW-sorozatban most először online értékesítést is indít, vagyis a játékosoknak nem szükséges feltétlenül az üzletben megvásárolniuk a Cataclysm korongot, hanem közvetlenül le is tölthetik annak tartalmát.

Az új WoW-rész indulása azonban valószínűleg eltörpül a Call of Duty: Black Ops jövő heti rajtjához képest. Bobby Kotick, az Activision Blizzard vezetője az elemzők számára rendezett negyedéves konferencián elmondta, a szórakoztatóipar történetének legnagyobb premierje várható. vagyis a konzolokon és PC-n egyaránt elérhető játék a cég várakozásai szerint még az egy hét alatt 6 milliós eladást és 500 millió dolláros bevételt produkáló GTA IV-et is lerajtolja. A Call of Duty az egyik legnépszerűbb online multiplayer játék, Kotick szerint a játékosok által online töltött idő lassan a legnépszerűbb tévécsatornák nézettségével vetekszik.

A Cataclysm és a CoD: Black Ops átütő sikerére, illetve a DJ Hero 2, a Tony Hawk Shred, a Golden Eye 007 és a Blood Stone 007 jó szereplésére számítva az Activision Blizzard megemelte egész éves pénzügyi kilátásait is. A cég közel 4,5 milliárd dolláros forgalmat vár idén, ami új rekord lenne, eddigi legjobb évében az Activision Blizzard 4,28 milliárd dollárt kasszírozott. A vállalat hosszabb távon a StarCraft 2 folytatásaitól, a Call of Duty további részeitől, a Diablo 3-tól, illetve a Blizzard által nagy titoktartás közepette fejlesztett új online multiplayer játékoktól vár jó eredményt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról