Szerző: Dojcsák Dániel

2010. november 4. 13:34

Nem sokáig voltak Flash videók iPhone-on

Néhány napja bombaként robbant a hír, hogy az Apple engedélyezte a Skyfire megjelenését az AppStore-ban, ami egyfajta kompromisszumnak tűnt a Flash tiltása és engedélyezése között. A csoda viszont három napig sem tartott, a fejlesztők 5 órával a megjelenés után levették az alkalmazást.

A Skyfire for iPhone böngésző 2,99 dollárért került be az App Store-ba, s érthető módon óriási érdeklődés alakult ki a böngésző iránt. A program nem a mobilon rendereli a weboldalakat, hanem a Skyfire szerverein történik meg az oldalak betöltése és az azon található kódok futtatása egy Gecko-motor segítségével, majd a központi szerverről már csak a végeredmény jut el a mobil kijelzőjére. Ennek köszönhetően anélkül lehet megjeleníteni teljes destkopra optimalizált oldalakat, hogy a mobil rendelkezne az ehhez szükséges erőforrásokkal vagy a szükséges programokkal. A Symbianra, Windows Mobile-ra, Androidra és immár iPhone-ra is létező böngésző így képes eljuttatni az Adobe Flash-t, Silverlightot vagy akár a Quicktime-ot is a mobilokra anélkül, hogy azok natívan támogatnák ezeket a formátumokat.

Web, szervereken át

A rendszer nagyon hasonló a mobilos Opera böngészőhöz, aholaz Opera szerverei szintén proxy-ként működnek, de ott nem a renderelési feladatokat veszik át, hanem egyszerűen a weboldalakat tömöríti le kisebb méretűre, hogy lassú mobilinternettel is élvezhetően lehessen böngészni. A népszerűség azonban halálos lehet az ilyen megoldások esetében, hiszen a központi szerver kapacitásai minden esetben végesek, s míg az Opera egy kisebb feladatott vett a nyakába, addig a SkyFire által nyújtott távoli renderelés komoly teher sávszélesség és feldolgozási kapacitás szempontjából is.

Az iOS-en futó verzió megjelenésével kiszabadult a szellem a palackból. A sok millió iPhone-felhasználó pontosan tudja, hogy mi az a Flash tartalom, s habár a legtöbbet azt vallják, hogy tökéletesen megvannak nélküle, az Adobe-Apple háború miatt az érdeklődés középpontjába került a Flash videó az iOS platformon. Nem csoda, hogy a SkyFire azonnal jelentős számú letöltést ért el, ami halálba küldte volna az egész rendszert. A cég szóvivője szerint a szerverek nem omlottak össze, de biztosan nem bírták volna a rohamot, ezért döntöttek úgy, hogy leállítják a program értékesítését. A legtöbb felhasználó ugyanis azonnal elkezdett Flash-videókat, illetve egyéb tartalmakat streamelni.

Nem volt elég kapacitás az iPhone-osokra

A hivatalos magyarázat szerint a meglévő SkyFire-felhasználókat kellett megvédeni, s a vállalat nem tesz le arról, hogy iPhone-on is jelen legyen, csak látva a vártnál nagyobb érdeklődést, előbb növeli a szerverek kapacitását, majd utána újra próbálkozik. Várható az is, hogy az induláskor a valódi célcsoport többszöröse tölti le a programot és ráadásul ezek a felhasználók is irracionálisan viselkednek, próbálgatják az eszközt és folyamatosan Flash-tartalmakat nézegetnek, akkor is, ha ez nem lenne szükségszerű.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Skyfire nem adott ki hivatalos számokat az első napi, illetve első öt órás letöltésekről, de ez az Apple oldalán holnap már elérhető lesz. Azzal kapcsolatban sem nyilatkozott a cég, hogy a szerverbővítést mikorra fejezi be, s mikor lesz újra elérhető a szolgáltatás. A problémát egyébként leginkább a Flash videó streamek okozták, ugyanis ezek masszív sávszélességet igényelnek, holott a YouTube és több másik videómegosztó egyébként is elérhető lenne kliensen vagy HTML5-alapú webes lejátszón keresztül az iOS-t futtató eszközökön.

Kompromisszum

A SkyFire megjelenésének engedélyezése érdekes lépés az Apple életében. A démonizált és üldözött Adobe Flash így bejutott az iOS-re, igaz némi kompromisszummal. Az Apple szempontjából ez egy stratégiai lépés, hiszen aki nagyon ragaszkodik a Flash-hez, az megkaphatja, de a nagy tömegek biztosan nem fognak átállni a SkyFire-re, még akkor sem, ha az induláskor tumultus alakult ki miatta.

Az Apple általában a teljesítménygondokra és a hibákra, összeomlásokra hivatkozva kritizálja a Flash-t, de érthető, hogy a webes multimédia platform komolyan veszélyeztetné az App Store gazdaságos működését és a platform integritását. A webes alkalmazások felett az Apple nem tudna kontrollt gyakorolni, ami viszont rontaná az iOS szoftverekkel kapcsolatban kialakult képet a jó minőségről, megbízhatóságról. Steve Jobs nem szeretné, ha egy rosszul megírt Flash miatt a felhasználó az iPhone-t hibáztatná.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról