:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 24. 09:03

Felárért több helyet ad a SkyDrive

Jelentős frissítésen esett át a SkyDrive, a Microsoft öt éve létező felhős tárhelyszolgáltatása.Új SkyDrive-alkalmazás is érkezett a legtöbb platformra és megjelent a fizetős tárhelybővítés lehetősége.

Immár öt éve annak, hogy elindult a SkyDrive, a Microsoft online tárhelyszolgáltatása. A vállalat - talán a sokat pletykált Google Drive érkezésére készülve - átalakította a SkyDrive-ot, kibővítette a funkcionalitását és lehetővé tette extra tárhely megvásárlását.

Egy tegnap született blogbejegyzés szerint megjelent a SkyDrive-alkalmazás Windows (Vista, 7, 8) és OS X rendszerekre, amelyek segítségével az online tárhelyet ugyanúgy kezelhetik a felhasználók mintha az egy helyi könyvtár lenne, vagyis nem szükséges böngészőt használniuk, ha el akarják érni a felhőben tárolt állományaikat (windowson ehhez eddig egy bonyolult trükkre volt szükség). Az alkalmazás telepítése után a SkyDrive tárhelyen ugyanazokat a feladatokat lehet végrehajtani mint egy helyi könyvtáron, drag-and-drop módszerrel lehet állományokat feltölteni, létrehozhatók alkönyvtárak, tetszőleges fájlkezelővel (pl. Windows Explorer, Total Commander) mozgathatók a fájlok. Újdonság, hogy a helyi alkalmazáson keresztül akár 2 gigabájtos állományok is feltölthetők az online tárhelyre.

Újdonság, hogy a SkyDrive.com weboldalon keresztül a felhasználók teljes hozzáférést kaphatnak ahhoz a géphez, amelyre a SkyDrive alkalmazás telepítve van, vagyis a weben keresztül elérhetik a gépükön tárolt fájlokat. A cég szerint erre akkor lehet szükség, ha valaki "elfelejtett feltölteni egy fájlt a SkyDrive-ra". A biztonság érdekében ehhez nem elegendő a Live fiókjuk felhasználói neve és jelszava, kétfaktoros azonosítás kell: a Microsoft a felhasználó által megadott mobilszámra vagy másodlagos email-címre is küld egy kódot, amire a belépéshez szükség van. A sikeres autentikáció után a kliensként használt PC megbízhatónak jelölhető, így a kétlépcsős folyamatot nem kell újra és újra lejátszani.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A SkyDrive eddig 25 gigabájtos tárhelyet adott ingyen, ezt bővíteni azonban felárért sem lehetett. Ez most változik, további 20, 50 és 100 gigabájtos helyet lehet vásárolni a Microsofttól évi 10, 25 és 50 dollárért (Magyarországon 2300, 5800 és 11500 forintért). Ezzel párhuzamosan csökkent az ingyenes tárhely mérete, az új regisztrálók már csak 7 gigabájtot kapnak - a vállalat szerint a SkyDrive-felhasználók 99,94 százaléka eddig se használt ennél több helyet. A meglevő felhasználókra ez a korlátozás nem vonatkozik, akik 2012. április 22. előtt regisztráltak és legalább egy fájlt feltöltöttek a SkyDrive-ra, továbbra is 25 gigabájttal gazdálkodhatnak, ha a szolgáltatás főoldalán rákattintanak egy linkre.

A Windowson és OS X-en futó SkyDrive-alkalmazás kiadása mellett a Microsoft frissítette az iOS és Windows Phone klienst is, valamint megjelent egy kimondottan iPadre optimalizált változat, amely kihasználja a nemrég kiadott legújabb iPad "retina" felbontását. Az új mobilos kliensben végre törölhetők és átnevezhetők a fájlok, valamint minden megosztási lehetőség rendelkezésre áll. Fontos fejlesztés, hogy a SkyDrive folyamatosan szinkronban tartja a fájlokat a bejelentkezett készülékek között, ezzel lényegében átvéve a Live Mesh korábbi funkcióját.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.