Szerző: Bizó Dániel

2010. október 28. 15:15

Legrosszabb hónapjait élte meg az LG

Újabb pocsék negyedévet zárt az LG Electronics, miután továbbra is rendkívül gyengén teljesítenek mobiltelefonjai a piacon. A vállalat csoportszintű nyeresége a mobilokon elszenvedett veszteségek hatására gyakorlatilag teljesen eltűnt, alulmúlva még a pesszimista elemzői várakozásokat is.

Nem tudott megkapaszkodni a mobilpiacon az LG Electronics, immár ötödik negyedéve kitartóan lejtmenetet mutat. A világ harmadik legnagyobb mobilgyártója 10 százalékkal kevesebb készüléket tudott csak eladni a tavalyi harmadik negyedévhez képest, miközben a piac egésze a Nokia becslése szerint 14 százalékos növekedést mutatott. A 28,4 millió mobil még a második negyedévesnél is 7 százalékkal kevesebb. A vállalat indoklása szerint az okostelefonok iránti kereslet erősödése magyarázza a hanyatlást, amely a fejlett piacokon tapasztalható. A cég továbbra is jól teljesít olcsó készülékeivel a fejlődő piacokon, de az okostelefonok szegmensében alig van jelen.

A nem versenyképes termékkínálat hatására visszaesett az értékesített mennyiség, miközben az átlagos átadási ár is olvadt, ami rendkívül lerontotta a nyereségességet - az árbevétel közel harmadával volt alacsonyabb az egy évvel megelőzőnél. Ezt tetézte a megnövelt kutatás-fejlesztési erőfeszítés is, amellyel együtt már súlyos veszteségbe torkollt a részleg működése. Az LGE mobiltelefonos üzletága az elmúlt három hónapban 270 millió dollárnak megfelelő veszteséget produkált, amivel felemésztette a többi divíziónál kitermelt nyereségeket, amelyek szintén romló mutatókról számoltak be az egy évvel ezelőtti állapothoz képet. Ez sorban a második negyedév, hogy rekordszintű veszteségről adott számot az LGE.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalat reményei szerint a negyedik negyedévben megindulhat a piaci teljesítmény javulása, amit elsősorban az Optimus okostelefonok globális terítésétől vár, miközben a tömegpiacot továbbra is elsősorban érintőkijelzős és QWERTY billentyűzetes telefonokkal igyekszik lefedni. Az LGE úgy kalkulál, hogy szállításai végre növekedésnek indulnak, és 5-10 százalékkal többet tud majd eladni a jelenleg is folyó negyedévben, mint a harmadikban. A vállalat sokat vár az androidos Optimus One modelltől, amelyből nem kevesebb mint 10 millió akar eladni nagyjából 90 országban, és ezzel akar a következő negyedévek során nyereségessé válni. Eközben a cég továbbra is azon dolgozik, hogy 2011-re a prémium kategóriában is biztosan megvesse a lábát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról