:

Szerző: Bizó Dániel

2010. október 27. 13:45

Jól megy az SAP-nek

Nagyot csalódtak a befektetők az SAP teljesítményében, mivel a cég nem tudott megfelelni a felfokozott várakozásoknak. A vállalat ezzel együtt is erőteljes növekedésről számolt be, nyeresége is emelkedett.

Az SAP 3 milliárd eurós forgalmat bonyolított a harmadik negyedév során, ami 20 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet. Ennél valamivel lassabb ütemben, 16 százalékkal emelkedett csak az üzemi szintű nyereség, mivel a működési költségek gyorsabb ütemben növekedtek. A cég magyarázata szerint ezt ugyanakkor rendkívüli, nem folytatólagos tevékenységekhez kötődő tételek okozták, amelyek nélkül az üzemi nyereség 29 százalékkal, az adózott pedig 12 helyett 21 százalékkal ugrott volna meg. A cég adózott negyedéves profitja 501 millió eurót tett ki.

Az SAP 656 millió euró értékben tudott új szoftverlicenceket értékesíteni, ami 25 százalékkal több a tavalyinál, eközben a szolgáltatásokból, mint például a támogatási szerződésekből származó bevételek ötödével 2,3 milliárdra dagadtak. Igaz, a német céget segítette a gyengélkedő euró, változatlan árfolyamokon mindössze 13 százalékkal nőttek volna bevételei. A növekedést elősegítette a Sybase beolvasztása is, amely nagyjából 100 millió euróval növelte az SAP szolgáltatási bevételeit. Minden régió jól szerepelt, különösen a fejlődő piacok.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kedvező számok ellenére a tőzsdén bukórepülésbe fogtak az SAP papírjai, 5 százalékot vesztettek értékükből. Mindez azt jelzi, hogy a felépült részvényárfolyam megtartásához jobb számokat kellett volna produkálnia a német szoftvercégnek - az elemzők 550 millió euró körülre várták a profitot. Ez azonban nem sikerült, így sokan inkább gyorsan realizálták árfolyamnyereségüket. Az SAP még így is 15,5 százalékos hozamot mutat 2010-ben, az elmúlt két hónapban pedig 25 százalékot erősödött.

Erőteljes működési mutatóinak köszönhetően a német szoftvervállalat stabil alapokon dolgozhat tavasszal meghirdetett stratégiáján, amelynek részeként megerősítette fókuszát az üzleti szoftverek területén. A társaság a Sybase felvásárlásával olyan kulcstechnológiákhoz jutott hozzá, mint a valósidejű analitika, amely az üzleti intelligencia szoftvereket támogatja. A vállalat november végén dobja piacra hardverpartnereivel a HANA-t, a valósidejű adatelemzést lehetővé tévő célgépet, amely a memóriába tölti, strukturálja és elemzi az üzleti adatokat.

A Sybase beemelésével az SAP hozzájutott olyan megoldásokhoz, amelyek az üzleti alkalmazások okostelefonokon történő elérhetőségét teszik lehetővé, amivel a cég a munkaerő mobilizálódását segíti elő ügyfelei számára. A vállalat a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt fektet szoftvereinek szolgáltatásszerű használatára is, amikor az ügyfeleknek nem kell sem szoftvert, sem hardvert vásárolniuk, hanem előfizetéssel veszik igénybe az üzleti szoftverek képességeit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.