Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 25. 11:42

A mobilok felé fordul az Adobe

A MAX2010 konferencián az Adobe számos új fejlesztő- és tervezőeszközt mutatott be, amelyek a mobiltelefonos és tévés alkalmazások készítőit célozzák.

A Los Angelesben a héten zajló MAX 2010 rendezvényen az Adobe több olyan eszközt is bemutatott, amelyek kimondottan a "többképernyős" fejlesztést célozzák, vagyis a segítségükkel nem csak webes, hanem mobilos vagy akár tévés alkalmazásokat is létre lehet hozni.

Az Adobe bejelentette az AIR 2.5 verzióját, amely a mobilos operációs rendszerek közül az Android mellett már a BlackBerry Tablet OS platformot is támogatja, emellett tévékben is megjelenik: a mobil eszközök szállítói közül a HTC, a Motorola, a RIM és az Acer is jelentkezik olyan okostelefonokkal, tabletekkel 2010 végén vagy 2011 elején, amelyek előre telepítve megkapják az AIR-t, a Samsung pedig egyes tévéin is elérhetővé teszi a szoftvert. Amint az ismert, Az Adobe AIR (Adobe Integrated Runtime) böngészőn kívül, internetkapcsolat nélkül futtatja a Flash Professionalban, Flash Builderben vagy Flexben készített alkalmazásokat.

Az AIR 2.5 az új platformok támogatása mellett számos újdonsággal szolgál, amelyek kimondottan a mobilos használatot tartják szem előtt, ilyen például a gyorsulásérzékelő, a multi-touch és a gesztusok támogatása, a hozzáférés a kamerához, mikrofonhoz és videorögzítéshez, illetve az 50 százalékkal gyorsabb JavaScript-motor. Az AIR 2.5 hardveres gyorsítást is kínál, szinte az összes gyártó (Broadcom, Intel, NVIDIA, ST Microelectronics, Texas Instruments, Qualcomm) chipjein. Az új AIR a böngészők natív kontrolljait és képes megjeleníteni egy alkalmazásban, lehetővé téve HTML és SWF integrációját, illetve az SQLite támogatásával adatok tárolását és cache-elését is megoldja.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Adobe közleménye szerint az AIR 2.5 megjelenése után a több mint 3 millió Flash-fejlesztő számára elég egy játékot vagy alkalmazást egyszer megírni és az számos különféle eszközön futhat. "Ez hatalmas előrelépés a fejlesztők számára, akiknek korábban az eltérő készülékre és platformokra történő átalakítások költségeit viselniük kellett" - mondta David Wadhwani, az Adobe Creative and Interactive Solutions részlegének vezetője.

A Flash Builder fejlesztői környezet, a Flex keretrendszer és a Flash Catalyst tervezőeszköz új verzióinak előzetesét is kiadta az Adobe, ezekben a szoftverekben szintén a mobilos fejlesztést megkönnyítő újdonságok kaptak helyet. "Kiadunk egy közös fejlesztői keretrendszert, ami a Flex és egy közös szoftverfejlesztő készletet, ami a Flash Builder, amelyek lehetővé teszik a fejlesztők számára hogy olyan alkalmazásokat hozzanak létre, amelyek különböző környezeteken futhatnak" - mondta Dave Gruber, az Adobe programmenedzsere.

Az Adobe AIR 2.5 és AIR 2.5 SDK mától elérhető Android, Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerre. A BlackBerry Tablet OS SDK for Adobe AIR beszerezhető a RIM-től, a runtime pedig megtalálható lesz a vállalat PlayBook nevű tabletjén. Az iOS közvetlen támogatása továbbra is hiányzik, azonban az elkészült szoftverekből a Package Manager segítségével az iOS-en futó kód hozható létre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról