Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 22. 09:24

Visszatér a Winamp, Androidon

Talán minden idők legkultikusabb médialejátszója volt a Winamp, ami a 90-es évek végétől kezdve hosszú ideig az egyik legjobb megoldás volt a PC-s zajkeltésre. A lejátszási listák, a könnyű kezelés, az alacsony erőforrásigény mind hozzájárult ahhoz, hogy a legtöbb számítógépen az első öt feltelepített program között legyen.

Az idő azonban eljárt felette, s a PC-n való mp3-hallgatás egyre kevésbé maradt fontos, ráadásul az online zenei szolgáltatások és a hordozható lejátszókhoz járó szoftverek átvették az uralmat. Az elmúlt években már szinte el is temettük a Winampot, most viszont a NullSoft előrukkolt egy androidos lejátszó programmal, amivel gyakorlatilag akár meg is ismételhetné 1999-es sikerét egy új világban. A Winamp androidos verziója teljes médiamenedzsment megoldást kínál az okostelefon platformra, ami azért fontos, mert az Android on elérhető lejátszók nagyon fapadosak, kevés funkciójuk van, s nincs dedikált módszer az egyszerű zeneáttöltésre, rendezésre, lejátszási lista kezelésre sem.

Az androidos Winamp azon felül, hogy egy jó minőséget ad a lejátszás közben és korrekt, könnyen kezelhető felületet ad, pontosan ugyanazzal a filozófiával, ami anno a PC-s környezetben is sikert aratott, teljes körű szinkronizálást tesz lehetővé a PC-s Winamp szoftver segítségével, akár USB-n, akár Wi-Fi-n keresztül. Ehhez persze szükséges, hogy a Winamp 5.59-es verziója legyen telepítve a gépre, tehát a legkedveltebb Lite változattal ez nem működik.

A magyar felhasználóknak viszont egy használható alternatívát jelenthet, amivel lehet pótolni a Spotify hiányát, ami a nyugat-európai országok lakóinak kínál lejátszási lista szinkronizálási lehetőséget az offline zenehallgatáshoz. A módszer itt is egyszerű: a felhasználó a számítógépen összeállít a zenékből egy válogatást, majd a kiválasztott listákat, fájlokat a két szoftver egymás között észrevétlenül szinkronizálja. A lejátszó maga gyorsan reagál, átlátható az éppen játszott zenék listája, sorrendje, illetve egy ízléses home screen segíti a funkciók közti gyors navigációt. Az éppen játszott zenék, amiket egy keresésből, gyűjtésből válogattunk össze, egy mozdulattal elmenthetők egy új listává. Továbbá az androidos alkalmazáshoz jár egy két soros home screen widget, amivel az alap lejátszót kivarázsolhatjuk az ikonok közé.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A zenék adatait az ID3 tagekből olvassa ki a program, de automatikusan letölti az albumhoz tartozó képeket is, illetve egy gombnyomásra kapcsolatba tud lépni az ismertebb webes szolgáltatókkal, mint a Pandora, YouTube, Amazon MP3 Store vagy a Last.fm. Ezektől további információkat lehet beszippantani, vagy adott esetben újabb zenéket vásárolni, kapcsolódó videókat nézni. A Last.fm támogatás pedig természetesen tartalmazza a scrobblingot is, azaz minden a mobilunkon lejátszott zene listázásra kerül a Last.fm feedünkben azonnal.

A mobil Winamp egyelőre csak a 0.9.1-es verziószámot viseli, jelenleg még béta fázisban van, viszont probléma nélkül működik. Ami várható még a következő hónapokban, hogy szélesebb körű beállítási lehetőségek jelennek meg és néhány, használatot könnyítő csiszolás történik. Ilyen lehet például a mobilon a zenék alkönyvtárának átállíthatósága, vagy a szünet nélküli ("gapless") lejátszás. Addig is a program beszerezhető minden Android 2.1 vagy annál újabb verziót használó mobilra az Android Marketről, az asztali PC-s Winamp pedig a Winamp.com oldalról tölthető le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról