Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 19. 16:51

Extra magyar tartalom a Nokia N8 mobilokon

November közepén Magyarországon is megvásárolható lesz a Nokia legújabb csúcsmodellje, a Symbian^3 operációs rendszer első fecskéje, az N8. A hazai premier egyik érdekessége, hogy a terméken felül a magyar felhasználók több extra tartalomhoz is hozzájutnak. A mobilon előre telepítve többek közt magyar csatornák VoD-tartalmait kínáló kliens is érkezik.

A Nokia N8 készüléket a finn cég szinte messiásként várta, jól tudjuk ugyanis, hogy az N97 csúfos kudarc lett szinte minden szempontból. Az eredetileg nagy durranásként beharangozott csúcsmobil szoftveres problémái miatt a közvélemény szemében hamar egy negatív figurává degradálódott. A Symbian^3 szintén kicsit rossz csillagzat alatt születik, hiszen az iOS 4 és az Android Froyo szárnyalása mellett éppen a Windows Phone 7 debütálásával egyszerre indul útnak. Ennek ellenére a Symbian^3 képes lehet lendíteni a Nokia gyengélkedő teljesítményén.

Jön a remény

Elsősorban azért, mert maguk a hardverek, amikbe a Nokia az új operációs rendszert csomagolta, általában kifogástalanok. A mobiltelefonkészítésben a finn cégnek van talán a világon a legnagyobb tapasztalata, ismeri a biztos recepteket. Másrészt a Nokia továbbra is jelentős piaci súllyal rendelkezik, s könnyen megengedhet magának tartalmi és szolgáltatásbeli extrákat, amiket önmaga fejleszt, s a mobiljai mellé ingyen (az árba beépítve) tesz elérhetővé. A Nokia World konferencián is tisztán látszott, hogy a cég az Ovi Store-t pajzsára tűzve a klasszikus funkciók helyes megvalósítása mellett az alkalmazások, multimédia és a szolgáltatások felé fordult. Az ingyenes Ovi Maps ma már alap, s ehhez jönnek hozzá a letölthető alkalmazások, játékok, a webes szinkronizáció, illetve a plusz helyi tartalmak is.

A magyarországi bevezetés nagy bejelentése volt ma, hogy minden Nokia N8 készülékre előretelepítve egy "web TV" alkalmazás kerül majd, ami 6 magyar nyelvű televíziós csatorna tartalmait kínálja video-on-demand formában. A T-Mobile és a Nokia együttműködésének gyümölcseként az N8-használók utólag elérhetik majd a TV2, m1, Duna TV, AXN, Ozone Network, illetve egy ismeretlen ismerős, a Startlap TV adását. A listából ez utóbbi szorul némi magyarázatra: a Startlap TV a Sanoma három médiumának, a Café, Vezess.hu és a Story Online lapoknak a videótartalmait teszi elérhetővé okostelevíziós, PC-s, illetve immár mobilos környezetben.

A fenti csatornák adásai közül egy ízléses listában lapozgatva válogathatunk, s az elő teszt alapján az esetek nagy részében pár másodperc alatt el is indul a stream. Az adások minősége vegyes, de a kis méretű kijelzőn mindegyik szinte tűélesnek hat. A Nokia célja ezekkel az extra tartalmakkal is bizonyára az, hogy rávilágítson, a készülék képes egy nagyképernyős tévét is ellátni videó- és hangjellel. A mobilon lévő HMDI-kiment segítségével ráköthetjük a mobilt egy nagy kijelzőre, és egy filmet elindítva teljes képernyőn élvezhetjük az akár Full HD felbontású videotartalmat is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A microUSB-csatlakozón keresztül a memóriakártyára akár teljes filmeket is tölthetünk, s hordhatjuk magunkkal. Az N8 így nem csak mobil és internetes eszköz, de egy set-top-box helyébe is képes lépni. A T-Mobile ügyfelei pedig a fent említett VoD szolgáltatás mellett az élő mobilTV-t is elérhetik, ami szükség esetén jól jöhet, egy sportesemény vagy hírműsor megnézéséhez ha épp nincs a közelben tévékészülék.

Az extra magyar tartalmak listája itt még nem ér véget, ugyanis az [origo]-val való együttműködés keretében az iWiW, illetve az új blogszolgáltatás, a postr szintén előre telepített formában jelenik majd meg a mobilon, csakúgy, mint az [origo] tartalmai is. Emellett az Ovi Maps alkalmazáson belül Magyarországon az est.hu támogatásával a térképnézegetés és útvonaltervezés mellett speciális kereséseket is végezhetünk. A saját helyzetünket figyelembe véve a program képes a közeli mozikat vagy koncerttermeket kilistázni, s azt is láthatjuk, hogy hol milyen műsorra számíthatunk. Ha megvan a célpont, akkor  egy klikkel útvonalat is tervez a szoftver.A felsorolt szolgáltatások egyébként nem N8-exkluzív tartalmak, hanem minden egyes új Nokia készüléken elérhetőek lesznek, illetve némelyik a korábbi S60-as sorozat újabb tagjain is.

Nehéz verseny

A Symbian^3 ugyan látványvilágában továbbra is elmarad az új generációs okostelefon platformoktól, viszont a sok éven keresztül Nokia mobilokon szocializálódott felhasználók sokasága bizonyára értékeli majd a nem túl csicsás, de mégis működő felületet. A Symbianon belül a felület testre szabhatósága viszonylag korlátozott, s a Windows Phone 7 csábító tipográfiájához és menü logikájához képest fapadosnak tűnik a Nokia új üdvöskéje, viszont valamilyen okból mégis megkapó.

Az Egyesült Államokban csak a múltbéli tapasztalatokból kiindulva sem számíthat nagy sikerre, viszont Európában a nem technokrata rétegek számára, illetve az ázsiai régióban bizonyára jelentős eladásokat tudnak majd véghez vinni. Magyarországon november második hetétől kapható majd a mobil, s a kiskereskedelmi bruttó listaára 155 ezer forint lesz. A szolgáltatók közül a tartalmi együttműködés miatt biztos, hogy a T-Mobile értékesíti majd, a másik két szolgáltatóval kapcsolatban egyelőre ez nem biztos.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról