:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 18. 16:10

Az utolsókat rúgja az IPv4

Néhány hónap múlva végleg elfogynak a kiosztható IPv4 címek, a teljes tartomány 95 százalékát már felélték a felhasználók. Januárban csökkent 10 százalék alá a szabad címek száma, azóta több mint 200 millió új IPv4 címet osztottak ki, legnagyobb részüket Ázsiában.

Az IP-címek kiosztásáért felelős Number Resources Organization (NRO) mai figyelmeztetése szerint vészesen közeledik az IPv4 tartomány vége, a rendelkezésre álló keret 95 százaléka már elfogyott. Ha a jelenlegi ütemben zajlik tovább a világháló bővülése, 2011 elején végleg elfogyhatnak az IPv4 címek. "Minden érdekeltnek azonnali lépéseket kell tennie az IPv6 bevezetése érdekében" - mondta Axel Pawlik, az NRO igazgatója.

Az IPv4 címeket az NRO 16 millió címből álló blokkonként adja ki az öt regionális hivatalnak (Regional Internet Registry, RIR), s mára csak 12 blokk maradt szabadon. Mivel az utolsó öt blokkból minden RIR egyre jogosult, a szokásos elosztási rendszerben már csak 7 blokk érhető el, ami 112 millió kiosztható IP-címet jelent. Az NRO számításai alapján a RIR-ek számára még rendelkezésre álló mennyiség néhány hónapon belül el fog fogyni, s 2011 vége felé már a tényleges felhasználók sem kaphatnak újabb IPv4 címet.

A RIR-ek kilenc hónapra elegendő címet tartanak fent, amikor ez alá esnek, akkor minden esetben két új tartományt kérvényeznek. Ennyi idő alatt alatt Észak-Amerikában, vagy az Európát, volt Szovjetuniót és a Közel-Keletet tömörítő régióban éppen két egységnyi cím fogy el a jelenlegi ütemben, Dél-Amerikában egy fél, Afrikában pedig alig néhány millió cím összesen. Ázsia viszont egyedül elvisz ennyi idő alatt négyet, hisz ki kell elégíteni a kínai és indiai lakosság igényeit. Hálózati címfordítás (NAT) használatával, különféle adminisztrációs eszközökkel, például a régiók közötti kereskedéssel, illetve a fel nem használt címek átcsoportosításával el lehet odázni az IPv4 korszak végét, de ezek csak tüneti kezelések, az egyetlen megnyugtató megoldást az IPv6-ra történő teljes átállás jelenti.

Az IPv6 címek már nem 32, hanem 128 bitből állnak és emberi léptékkel felfoghatatlan (2128) sok cím kiosztását teszik lehetővé: a világon számos népszerű hasonlat terjedt el, amelyek megpróbálják leírni, mekkora az IPv6 tartomány, például hogy a Szahara összes homokszemének lehet saját IPv6 címe. Az IPv4 és IPv6 különböző csomagformátumot alkalmaz és egyéb különbségek is adódnak, a két rendszer nem kompatibilis egymással, ezért az eszközgyártók, szolgáltatók és hálózatüzemeltetők számára létfontosságú, hogy felkészüljenek az átállásra.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Egyes progresszív szolgáltatók, például a Facebook már elérhetők IPv6-on is, mások azonban még csak készülődnek a váltásra: a Yahoo! például még csak tervezgeti az IPv6 támogatásának megkezdését, amire 2011 vége előtt nincs sok esély. A bevezetés üteme függ attól, hogy mennyire gyorsan romlik majd a helyzet IPv4-en, vagyis a látogatói tömeg mekkora hányada érkezik szolgáltatói NAT mögül, és mennyien támogatják az IPv-6ot. A Google is csak bizonyos szolgáltatásaira, kísérleti jelleggel biztosít IPv6 elérést.

Az Európát és a Közel-Keletet ellátó regionális internethatóság, a RIPE statisztikái szerint a klienseknek mindössze 4-6 százaléka csatlakozik IPv6 támogatással a netre. Az egyes országok és városok közt is hatalmas szórás mutatkozik, IPv6 terén a legprogresszívabb Európában nem más, mint Ljubljana, ahol a mintavételezett kliensek 11,1 százaléka natívan, tehát fordítási technikák nélkül képes a netre csatlakozni, de Párizs is élen jár a maga 8,8 százalékával.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.