Szerző: Bizó Dániel

2010. október 15. 17:30

Első magyar ISACA konferencia Budapesten

Növelni kívánja jelenlétét az hazai IT-szakmában az ISACA, vagyis az informatikai auditorokat és vezetőket tömörítő független szakmai szervezet. A szervezet első alkalommal tart konferenciát Magyarországon, amelyen számos aktuális témát feszegetnek majd az előadók, valamint betekintést adnak az IT-vezetés jövőjének módszertanába.

A több mint negyvenéves ISACA magyar tagozata az első hazai civil szerveződések közé tartozik 1991-es megalapulásával. Két évtizedes jelenléte ellenére az szervezet úgy érzi, kevés taggal rendelkeznek Magyarországon, valamint a kiterjedt nemzetközi és hazai szakmai munka ellenére továbbra is a szükségesnél kisebb hangsúlyt kap a vállalatoknál a informatikai irányítás, kontrolling és biztonság módszeres elvégzése.

Kirner Attila, az ISACA magyar tagozatának vezetője azt reméli a jövő heti konferenciától, hogy összehozza a tagokat, hogy épüljenek a kapcsolatok, valamint új tagokat is be tudnak majd vonzani. "Szeretnénk a taglétszámot növelni" - fogalmazott Kirner egy sajtótájékoztatón. Kisfaludi Gábor elnökségi tag elmondta, hogy a szervezet megbízásából készült felmérés szerint azok a cégek, amelyek használnak valamiféle módszeres IT-irányítási rendszert, 20-30 százalékkal piaci kapitalizációval rendelkeznek, vagyis értéket teremt a cég számára, ha tisztán tartja az IT-t - az ok-okozati összefüggés persze vitatható.

A szervezet, amely itthon mintegy 370 taggal rendelkezik jelenleg, magas szintű követelményeket támaszt azokkal szemben, akik bármilyen minősítést akarnak szerezni tőle. A vizsgák letétele mellett a jelentkezőknek azt is bizonyítaniuk kell, hogy már évek óta a szakmában dolgoznak, így rendelkeznek a megfelelő gyakorlati tapasztalattal, amellyel alkalmazni tudják az elsajátított elveket. "Ez nem a kezdők szakmája" - szögezte le Kisfaludi. A közvetett cél az, hogy az egész szakma elismertségét növeljék, és ezen keresztül pedig áttételesen nagyobb hangsúlyt kapjanak az IT rendelkezésre állásával, megbízhatóságával és biztonságával kapcsolatos szempontok. "Azon kell változtatni, hogy [ezeken] spóroljanak, mert minek rá költeni".

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A konferencián, amelyet október 21-én a budapesti Aréna Plázában rendeznek meg, többek közt a virtualizált IT-rendszerek biztonsági kérdéseiről, auditálásáról, az informatikai helyszínelésről és etikus hackelésről, valamint azonosságkezelésről lesz szó a szervezet szponzorai részéről. Ezen túlmenően a brit ISACA egy szakembere bepillantást enged a szervezet által kidolgozott IT-irányítási módszertan, a COBIT jövőre megjelenő, ötödik kiadásába is, amely integráló műnek ígérkezik. További részletek az isaca.hu honlapon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról