Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 13. 16:03

Az Oracle kitart az OpenOffice.org mellett

Az Oracle ma bejelentette, a jövőben is kitart az OpenOffice.org támogatása mellett, ezzel lényegében kettészakadt a nyílt forrású irodai csomag fejlesztői és támogatói közössége.

Az Oracle a LibreOffice helyett továbbra is az OpenOffice.org projektet támogatja, jelentette be ma a szoftveróriás. A Sun felvásárlását követően az OpenOffice.org közösség meghatározó tagjai nemrég úgy döntöttek, elszakadnak az Oracle-től és nemrég létrehozták a Document Foundation szervezetet, amelynek égisze alatt LibreOffice néven fejlesztik tovább az OpenOffice.org kódjának felhasználásával a népszerű irodai programcsomagot. A Document Foundation meghívta tagjai közé az Oracle-t is, a szoftvervállalatnak azonban láthatóan más tervei vannak.

A különválást a szabad szoftvereket támogató cégek egész sora üdvözölte, köztük a Red Hat, a Novell, a Canonical és a Google is, illetve a GNOME Foundation és az Open Source Initiative. Az Ubuntu, a Red Hat és a Novell (SUSE) Linux-disztribúcióiban a jövőben az OpenOffice.org helyett a LibreOffice lesz a beépített irodai csomag. Richard Stallman, a Free Software Foundation vezetője reményét fejezte ki, hogy az Oracle-nál dolgozó fejlesztők együttműködnek majd a LibreOffice közösséggel a további fejlesztésekben.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A szoftveróriás azonban ma közölte, kitart az OpenOffice.org mellett: a fejlesztői erőforrásait, minőségbiztosítással és felhasználói felületek tervezésével foglalkozó szakembereit továbbra is erre projektre dedikálja és ezt támogatja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, két párhuzamos szálon fut tovább a nyílt forrású irodai csomag fejlesztése. Az Oracle irányításával készül és fejlődik az OpenOffice.org, emellett létrejött a LibreOffice, amely bírja az OpenOffice.org közösségi vezetőinek és számos, nyílt forrásban érdekelt vállalatnak a támogatását.

Ezzel a lépéssel lényegében kettészakad az OpenOffice.org körül kialakult közösség, amely komoly veszélyt rejt magában: az eddig több-kevésbé egységes erőfeszítések helyett két külön elképzelés és irányvonal mentén várható a fejlődés. Egy potens Office-versenytárs helyett már van kettő, amely más-más cégek és szervezetek támogatását bírja. Hogy ez hosszú távon mit jelent, egyelőre nem tudni. A nagy kérdés, hogy az Oracle mire megy az OpenOffice.org közösségi vezetői és a nyílt forrásban érdekelt cégek támogatása nélkül, illetve hogy a LibreOffice életképes lesz-e az Oracle (Sun) nélkül és ellenében.

Amint az ismert, az OpenOffice.org a Sun Microsystems kezdeményezéséből jött létre: a vállalat 1999-ben vásárolta fel a StarOffice névre hallgató irodai csomag fejlesztőjét, a StarDivisiont, majd 2000-ben teljesen megnyitotta a forráskódját, így született meg az OpenOffice.org, amelyet azóta a közösség folyamatosan fejleszt. Az Oracle 2009-ben vásárolta fel a Sun Microsystems-et, Az OpenOffice.org több mint 100 különféle nyelven érhető el, fut a legtöbb asztali platformon (Windows, Linux, Mac OS X, Solaris), az Oracle szerint a felhasználóinak száma 100 millió felett van jelenleg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról