Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 13. 14:12

A Toshiba is meglepte a világot egy androidos tablettel

A Toshiba mindig is kedvelte a hordozható multimédiát, elég csak a Qosmio sorozat modelljeire emlékezni. Így nem meglepő, hogy az idei év legnagyobb divatjából sem szeretett volna kimaradni, talán csak az furcsa, hogy erről korábban semmit nem lehetett hallani. A Folio 100 egy teljes értékű androidos tablet, ami felveszi a versenyt a többi gyártó hasonló megoldásaival.

A Folio 100 táblagép kijelzője 10,1 hüvelyk átlójú, azaz valamivel nagyobb, mint az Apple iPad (9,7"), s jóval nagyobb, mint a Samsung Galaxy Tab (7"). A kijelző felbontása viszont megegyezik a Tab-éval, azaz 1024x600 pixel, úgy tűnik a 2010-2011-es szezon androidos tabletjeinek ez lesz a sztenderd felbontása, ami fontos tudnivaló lehet az alkalmazásfejlesztőknek.

Jó hardver, jó méret

A gép lelke egy 1 GHz-es NVIDIA Tegra 2 processzor, csatlakozók szintjén pedig ki lehet pipálni az SD-kártya olvasót, a HDMI-t, az USB 2.0-t, a Wi-Fi-t, a Bluetooth-ot is. Az első modellben ugyan még nem, viszont egy nem sokkal később megjelenő modell variációban pedig ezeken felül SIM-kártyának is jut hely, 3G-kapcsolódási, illetve akár hanghívási lehetőségeket nyújtva. A Folio 100 annak ellenére, hogy 10,1 hüvelkyes, mindössze 760 gramm, illetve 14 mm vastag. A méretekkel tehát nem lesz gond, valószínűleg a legtöbb embernek kézre áll majd, s kényelmesen lehet vele fetrengeni a kanapén.

Szoftveri tekintetében szintén nem kell szégyenkeznie, indulásként Android 2.2 Froyóval érkezik, amihez természetesen jár az Adobe Flash 10.1 is. A későbbiekben valószínűleg a 3.0-ás, illetve a kifejezetten tabletekre optimalizált 3.1-es Android is elérhető lesz rajta. Nem meglepő módon a Toshiba is a multimédiát és a közösségi szolgáltatásokat tette fókuszba, ezért mindegyik gépen megtaláljuk majd előretelepítve az Opera Mobile-t, egy e-könyv olvasóprogramot, Evernote-ot, Fringe-et. Ez utóbbival akár videotelefonálhatunk is, ugyanis a tableten többek közt előlapi kamera is található, amit az Apple iPad-ról annyira hiányoltak sokan.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Érdekesség, hogy az Android Market mellett a tableten megtaláljuk majd a Toshiba Market Place alkalmazást is, amin keresztül szintén hozzáférhetnek majd a felhasználók programokhoz, de ezen felül zenéket, filmeket is letölthetnek majd. A zenei kínálatot a 7Digital által üzemeltetett Music Place biztosítja majd. Plusz, ugyanitt elérhető egy Radio Place nevű program, amin keresztül online rádióadásokat hallgathatnak majd. A Market Place alkalmazás része, az App Place pedig kifejezetten olyan szoftvereket listáz, ami a Folio 100-zal is tökéletesen működik.

Versenyképes

A tartalmak és az alkalmazások tárolására egy 16 gigabájt belső memória áll rendelkezésre, ami persze szabadon bővíthető SD-kártya segítségével. A gyártó szerint a tablet akkumulátoros üzemideje átlagosan 7 óra, viszont a hidegindítás akár 30 másodpercig is eltarthat, bár a Toshiba szerint ez egy jó eredménynek mondható. Összehasonlításképp az androidos okostelefonok között is valóban van egy erős szórás, hisz a csúcsmodellek 15-20 másodperc alatt életre kelnek, de egyes gyengébb eszközöknél 1-1,5 percre is nyúlhat az indítási procedúra.

A Folio 100 egyébként még idén megérkezik, a vállalat ígérete szerint a negyedik negyedévben Magyarországon is megvehető lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról