Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 13. 09:44

Megkezdődött a Sandy Bridge tömeggyártása

A gazdaság bizonytalansága ellenére történetének legerősebb negyedévét zárta az Intel, bevétele és nyeresége egyaránt rekordot döntött, amelyet a fejlődő piacokon tapasztalt élénk kereslet és a vállalati PC- és szervervásárlások élénkülése magyaráz. A chipgyártó a napokban megkezdte a 2011 elejére ígért Sandy Bridge processzorok tömegtermelését.

2010 az Intel legjobb éve

Noha az Intel augusztus végén forgalmi figyelmeztetést tett közzé, így is brutálisan erős harmadik negyedévet zárt. Paul Otellini, a vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta, 2010-ben nem tapasztalták a szokásos piaci szezonalitást, a bevétel negyedévről negyedévre folyamatosan emelkedett. Az Intelnél a harmadik negyedéves forgalom normális esetben 8-9 százalékkal erősödik a második negyedévhez képest, ez idén mindössze 3 százalék volt. Az idei negyedik negyedévben is a szezonálisnál kisebb forgalombővülést vár a vállalat, ezzel együtt történetének legerősebb éve lesz 2010, 43 milliárd dollár feletti forgalommal.

A vállalat szerint a harmadik negyedévben a fejlett piacokon megtorpant a lakossági PC-kereslet bővülése, de ezt ellensúlyozta a fejlődő országokban tapasztalt folyamatos erősödés, valamint a vállalati szegmensben egyre élénkülő kereslet. A beágyazott lapkák által megtermelt bevétel közel felével ugrott meg, ahogy az Intel chipjei egyre több készülékbe találnak utat maguknak, beleértve szórakoztató berendezéseket, okos tévéket, digitális hirdetőtáblákat, pénztárgépeket vagy akár autókat.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Intelnél a kliensekbe, vagyis asztali PC-kbe, notebookokba, netbookokba szánt processzorok forgalma 20 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, a szerverchipeké pedig 34 százalékkal erősödött, ahogy a gazdaság élénkülésével a vállalatok újra elkezdtek infrastruktúrára költeni. A befektetők és elemzők számára rendezett konferenciahíváson Otellini elmondta, a Xeonok ma már nem csak szerverekben, hanem tárolókban is meghatározó szerepet töltenek be, az ide szánt lapkák forgalma élénken nőtt.

Már futószalagon a Sandy Bridge

A vállalatnál a napokban megkezdődött a Sandy Bridge generációs processzorok tömegtermelése és még a negyedév során megindulnak a szállítások a PC-gyártó partnerek felé - a hivatalos premier alighanem a januári Consumer Electronics Show-n várható. Az Intel vezérének szavai alapján kezdetben a felső kategóriás szegmensben lesznek elérhetők a Sandy Bridge lapkák, vagyis várhatóan a négymagos verziókkal indul az értékesítés, amelyekhez később csatlakoznak az olcsóbb, kétmagos változatok. Az új mikroarchitektúráról a szeptemberi Intel Developer Forumon árult el részleteket a cég, a HWSW cikke itt olvasható.

Az elemzőket leginkább foglalkoztató kérdések egyike az Intel tabletpiaci tervei voltak. A vállalat meghatározó szerepet kíván játszani ebben a termékkategóriában is, Otellini elmondása szerint számos gyártóval alakítottak ki partneri kapcsolatot és még az idén várhatók az Androidot, Windowst vagy MeeGót futtató modellek a boltokban. Az Intel vezére elismerte, biztosan lesznek olyan vásárlók, akik PC helyett választanak tabletet, de összességében arra számít, hogy az új termékkategória tagjait a fogyasztók a meglevő gépeik mellé, és nem helyett vásárolják, ahogy az a netbookokkal is történt. Így összességében a tabletek terjedése hozzátesz az Intel bevételeihez, nem pedig elvesz belőle.

A harmadik negyedévben 11,1 milliárd dolláros bevételt ért el az Intel, amely 18 százalékkal múlja felül a tavalyi harmadik negyedéves szintet és rekord a vállalat történetében. A nettó eredmény 2.95 milliárd dollárt tett ki, ami közel 60 százalékos ugrás éves szinten. A vállalat 66 százalékos bruttó eredményhányadot tudott felmutatni, amely magasabb a vártnál, ezt a gyárak jó kapacitáskihasználtsága magyarázza. Ez egyben arra is utal, hogy a Sandy Bridge termelése valóban jól halad, magas a kihozatal. Otellini a tájékoztatón utalt rá, hogy az új chipek gyártásának felfuttatása nagyon gyors lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról