Szerző: Bizó Dániel

2010. október 13. 09:04

A HP szerverekben is megjelent a Fermi

Magas sűrűségű hibrid CPU-GPU szervert mutatott be a HP az elmúlt héten. A vállalat az NVIDIA Tesla moduljait építi be SL390s jelölésű szervereibe, amelyeket kétségtelenül az extrém számításigényű területekre szán.

Sok jó szerver kis helyen is...

A HP piacra dobta a ProLiant SL6500 sorozatú rendszerét, amely skálázható, nagy sűrűségű szervereinek egy új változata. Az SL6500 leginkább abban különbözik az SL6000-től, hogy a keret, amely fogadja a tálcás kivitelű gépeket, már nem 2U, hanem 4U magasságú. Ezzel együtt megváltozott a tálcák kivitelezése is, immár a feles szélességű tálcák váltak sztenderddé, vagyis a rackelhető keretben egy szinten mindig két szerver fér el egymás mellett.

A HP SL családja vázankénti tápellátással és hűtéssel rendelkezik, így éri el magas sűrűséget, miközben nélkülözi a blade keretek drága menedzsment- és hálózati szolgáltatásait. A HP mellett a másik három nagy szervergyártó, a Dell, az IBM és a Fujitsu is rendelkezik már kifejezetten magas sűrűségű, tálcás kivitelű szerver architektúrákkal. A Dell megoldása a HP-hoz áll közelebb, míg az IBM és a Fujitsu komplett, rackszintű megoldást tervezett, egyedi hűtési megoldásokat használó szekrényekkel, hogy ne csak a racken belüli, hanem a szervertermekben a rackek sűrűsége is fokozható legyen a szorosabb telepítés révén - a Fujitsu esetében meleg folyosóra nincs szükség.

Az SL6500 vázba kétféle szervermodell illeszthető, az SL390s G7 és az SL170s G6, amely valójában háromféle változatot takar, az SL390s G7 ugyanis nem egy, hanem kétféle szervert jelöl. Az 1U magas, fél szélességű verzió egy Intel Xeon 5600 sorozatú (Westmere-EP) processzorokra épülő, ultrakompakt HPC (high performance computing, nagyteljesítményű számítástechnika) kétfoglalatos szerver, amelyből a 4U magas SL6500 vázba nyolc fér. Egy teljes szekrényben akár 80 ilyen tálcás szerver is helyet kaphat, ami 960 erőteljes processzormagot jelent.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ugyanezzel a fizikai sűrűséggel rendelkezik az SL170s is, ugyanakkor szerverenként 12 helyett 16 DIMM-et képes fogadni, cserébe csak 1 gigabites Ethernet vezérlővel rendelkezik. Ezt webes szolgáltatásokra, virtualizációra szánja inkább a HP, míg az SL390s G7 kifejezetten a HPC területét célozza, opcionális Infiniband összeköttetéssel a szerverek közti gyorsabb adatcsere érdekében.

6 teraflops 4U helyen

Az SL390s 2U változata, amely lényegében egy újabb "emelettel" rendelkezik az 1U-hoz képest, ennél sokkal érdekesebb, ugyanis ez NVIDIA Tesla modulokat képes fogadni. A PCI Express x16 felületen csatlakozó Tesla kártyákból akár hárommal is szerelhető egy ilyen 2U magas, feles szélességű tálcás gép - 2U rack magasságban ez 6 Tesla chip összesen.

Eközben a szerver továbbra is egy felkonfigurálható erőteljes, legfeljebb 95 wattos Xeon processzorokkal, így erőteljes hibrid csomópontok alakíthatóak ki segítségével - ha az x86 processzorra csak az operációs rendszer futtatásához és az alkalmazások vezérlésére van szükség, akkor természetesen elegendő egyetlen, gyengébb chipet rendelni.

A HP által támogatott M2050 és M2070 kártyák az NVIDIA Fermi kódnéven ismert architektúrájára épülő Tesla chipet használják, amely 1,5 gigahertzes órajelen 1 teraflops 32 bites pontosságú, és 515 gigaflops 64 bites pontosságú nyers számítási kapacitással rendelkezik, amihez 150 GB/s memória-sávszélesség társul. A két modell közti érdemi különbség a memória méretében van, a kisebb 3 GB, a nagyobb 6 GB GDDR5 tárral szerelt.

A kártyák fogyasztása 200 watt feletti is lehet, így egy tálca teljes felvétele könnyedén meghaladhatja a 800 wattot is, ami az SL6500 vázra kivetítve 3 kilowatt feletti terhelést jelentene, mivel négy darab SL390s 2U tálca fér bele. Ez 4U helyen 6,2 teraflops 64 bites HPC-kapacitást jelent, egy rackben pedig akár 62 teraflopsot is, amennyiben kordában tudjuk tartani az akár 30 kilowattot meghaladó hőfejlődést. A teljesítménypotenciál kiaknázásához természetesen a futtatott kód igen magas fokú optimalizációja szükséges, amihez az NVIDIA a CUDA fejlesztői környezettel kínál segítséget. Ehhez még vázanként nagyjából 0,5 teraflops nyers kapacitás társítható Xeonokkal heterogén feldolgozás esetén.

Az SL6500 váz kevert tálcákkal

Az SL6500 vázban keverten is lehet alkalmazni különböző szervereket is, ugyanakkor nem teljesen szabadon lehet megválasztani a keveréket. A HP által kiadott dokumentáció alapján egy váz háromnegyedét azonos méretű, tehát 1U vagy 2U magasságú tálcákkal kell populálni, míg a fennmaradó egy negyedet lehet más méretűvel. A vegyítésben a tálca fizikai kivitelezése számít, nem a benne lévő szerver típusa.  Érdekesség, hogy a váznak megkülönböztetjük a bal és jobb oldalát, így a hozzá rendelt szervertálcáknak is meg kell felelniük ennek, és bal oldali vagy jobb oldali változatokat rendelni a megfelelő illesztéshez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról