Szerző: Bizó Dániel

2010. október 12. 11:13

Az Oracle és az IBM közösen fejlesztik tovább a Javát

Jelentős vállalásokat tett az Oracle a nyílt forrású Java közösség irányában azzal, hogy egyik legfőbb riválisával, az IBM-mel közösen kötelezte el magát az OpenJDK projekt támogatásában. A vállalatok a jövőben közösen fognak dolgozni a Java nyílt forrású implementációján.

Az IBM beszáll az OpenJDK fejlesztésébe

A Sun Microsystems beolvasztásával eltöltött hónapok rendkívül kimért kommunikációját és drasztikus önkényes lépéseit követően üde színfolt, hogy az Oracle ezúttal pozitívan értékelhető lépéseket tett a piac és a nyílt forrású közösség irányában. A vállalat a Kék Óriással karöltve jelentette be, hogy a jövőben az OpenJDK projekt áll majd a két cég nyílt forrású Java-fejlesztéseinek középpontjában, valamint a Java Community Process lesz továbbra is a Java specifikálásának és szabványosításának elsődleges fóruma, amelyet továbbfejlesztenek majd.

Az IBM hivatalosan eddig nem vett részt az OpenJDK projektben, helyette másik nyílt forrású implementációt támogatott az Apache ernyője alatt - ez a Harmony projekt a jövőben kisebb hangsúlyt kap. Az IBM szerint a riválissal történő együttműködés, amelynek részeként támogatja az Oracle által nemrég felvázolt Java-fejlesztési ütemtervet, nagyban csökkenti a Java jövőjével kapcsolatos eddigi aggályokat, és az egész közösség hasznára válik majd. Az IBM szerint a döntés hátterében az áll, hogy az Oracle nem támogatta a Harmony projektet, így az ott implementált Java környezetet sosem minősítette volna.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az OpenJDK következő, 7-es főkiadása jövőre érkezik, a számos újítás között pedig az egyik legfontosabbnak tűnik a dinamikus nyelvek (Python, Ruby, Groovy, LISP) jobb, magasabb teljesítményű támogatása, aminek érdekében új bájtkód típus jelenik meg, és módosul a virtuális gépek magja is a hatékonyabb végrehajtás érdekében. Új I/O API-k jelennek meg, hogy javuljon a fájlrendszerhez történő hozzáférés, többek közt az aszinkronitás bevezetésével, amivel az alkalmazás programszálának futása nem akad meg a művelet befejeződéséig. Az Oracle Java-fejlesztésekért felelős vezető mérnöke, Mark Reinhold szerint az IBM programozóinak hozzájárulása elsősorban az osztály függvénytárak terén jelenik majd meg.

Lesznek saját JVM-ek

Eközben az Oracle és az IBM továbbra is folytatja a saját vállalati JVM-ek fejlesztéseit, amelyekkel igyekeznek megkülönböztetni magukat egymástól, és versenyezni az ügyfelekért. A Sun beolvasztásával az Oracle két párhuzamos JVM-technológiával is rendelkezik, és vizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehetne a Sun HotSpotot az Oracle JRockittel úgy kombinálni, hogy a létrejövő hibrid minden tekintetben felülmúlja az elődöket, miközben nem okoz támogatási vagy kompatibilitási problémát az ügyfelek éles rendszerein. Reinhold példaként említett egy teoretikus JVM-et, amely a JRockit szemétgyűjtőjét és szerviz szolgáltatását alkalmazza a HotSpot futásidejű fordítójával rendelkezik, amely a mérnök szerint sokkal kifinomultabb. Reinhold szerint másfél-két éven belül elképzelhető egy egységes JVM megszületése.

A lépés, hogy együttműködik az IBM-mel a Java fejlesztésében, több szempontból is meglepetés a tipikusan szigorú kontrollt gyakorló Oracle részéről. A vállalat például nemrég jogi támadást intézett a Google ellen, mivel az állítása szerint a Javához kötődő szellemi tulajdonát jogosulatlanul használta fel az Android operációs rendszer kifejlesztésében - az Oracle vélhetően az Androidban megtalálható Dalvik virtuális gépre utal, amely a Javához hasonlóan működik. Az Oracle és az IBM egyezsége két olyan cég között született meg, amelyek mára rengeteg fronton ellenfelei egymásnak, ahogyan az IBM egyre nagyobbra duzzasztotta üzleti és infrastrukturális szoftverportfólióját, amely a legnyereségesebb üzletágává vált, miközben az Oracle belépett a hardverüzletbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról