Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 11. 13:22

Adatvédelem okostelefonokra az ESET-től

A NOD32 vírusirtóról ismert ESET piacra dobta mobilos biztonsági csomagját, amely a korábbi Mobile Antivirust váltja a palettán. Az ESET Mobile Security kártevővédelmet és csomagszűrő tűzfalat is tartalmaz és távolról törölhetők vele egy elvesztett vagy ellopott telefonon tárolt adatok.

Megjelent az ESET Mobile Security, amely nem csak kártevőktől védi meg az okostelefonokat, hanem elvesztés esetén távolról törli a rajta tárolt adatokat. A szoftver Windows Mobile (5.x és 6.x), valamint Symbian (S60 3rd Edition, 5th Edition) operációs rendszeren fut. A Mobile Security későbbi generációja már támogatni fogja a rajtoló Windows Phone 7 operácós rendszert is, az ESET emellett tervbe vette további mobil platformok támogatását is, mint az iOS és a Google Android, mondta el a HWSW-nek Kiss Zoltán, az ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact biztonsági szakértője.

A most megjelent biztonsági programcsomag az ESET más védelmi termékeihez hasonlóan tartalmaz vírusdefiníciós adatbázison alapú vírusvédelmet és heurisztikus keresést is. A vírus- és kémprogramvédelem egyaránt kiterjed a készülék beépített memóriájára, valamint a cserélhető memóriakártyákra. Lehetséges a memóriában futó folyamatok ellenőrzése, és az ESET Mobile Security ellenőriz minden vezeték nélküli kapcsolatot, beleértve a Wi-Fi és a Bluetooth kapcsolatokon keresztül érkező fájlokat is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A beépített csomagszűrő tűzfal arra is képes, hogy blokkolja az összes MMS és adatforgalmat, amikor roamingolunk - ez főleg Windows Mobile operációs rendszeren lehet hasznos, amely gyárilag nem tartalmaz erre megoldást. A szoftverben fekete és fehér listát is be lehet állítani, amelyek alapján szűrhetők a beérkező SMS-ek és MMS-ek, ezzel elejét lehet venni a mobilos kéretlen reklámoknak.

A Mobile Security az okostelefon ellopása vagy elvesztése esetén lehetővé teszi az összes adat törlését egy SMS segítségével. A törlés kiterjed egyebek mellett az üzenetekre, a névjegyzékre, illetve a memóriakártya tartalmára is. Emellett a szoftverben beállítható, hogy egy adott készülék mely SIM-kártyákkal legyen csak működőképes. Ha más kártyát helyeznek a mobiltelefonba, a Mobile Security értesítést küld egy előre beállított számra, amely tartalmazza a behelyezett SIM adatait (telefonszám, IMSI). A szoftver eltávolítása csak a megfelelő jelszó beírása után lehetséges - persze egy "gyári reset" esetén törlődik.

Az ESET Mobile Security angol nyelvű változata már elérhető az ESET honlapján, ahonnan egy 30 napos próbaváltozat is letölthető. Az ESET Mobile Security felváltja az ESET Mobile Antivirust, az ESET korábbi okostelefonokra írt vírusirtóját, amelynek felhasználói ingyenesen térhetnek át az új, kibővített funkcionalitással bíró szoftvercsomagra. Várhatóan az év végén jelenik meg a vállalatoknak szánt, központi menedzsmentet is tartalmazó ESET Mobile Security Business Edition.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról