Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 3. 11:45

Az év végére átalakul a Firefox felülete

A Firefox felületének jelentős átalakítása is szerepel a Mozilla idei tervei között. A cél, hogy a különféle platformokon futó verziók jobban hasonlítsanak egymásra.

A cél az egységesebb kinézet

A nyílt forrású böngésző mögött álló szervezet nemrég egyesítette felhasználóiinterfész-tervező csapatait annak érdekében, hogy szorosabban együtt tudjanak dolgozni és a különféle platformokon (Windows Mac, Android tablet és telefon, Windows 8 Metro, stb.) elérhető verziók minél jobban hasonlítsanak egymásra, egységesek legyenek. "Az egyik legfontosabb célunk idén: a Firefox érződjön minél inkább egy terméknek, sokkal firefoxosabbnak minden platformon, desktopon, tableten és telefonokon" - írja blogjában Madhava Enro UI-designer.

Enro blogjában elérhetővé tett egy prezentációt, amelyet egy múlt heti torontói eseményen vetített le a Firefox-csapat találkozóján, és amiből kiderül, milyen irányba változhat a böngésző felülete. A vetített diák alapján jelenleg legkevésbé az "asztali", vagyis a Windowson és OS X-en futó Firefox hasonlít a jövőbeli elképzelésekhez, így itt várható a legtöbb változás a felhasználói interfészen.

Puha, ívelt, szerethető

Az Australis kódnevű Firefox UI kialakításánál a cél az volt, hogy egy "puha", barátságos, szerethető kinézetet kapjon a böngésző, amely alapvetően a lágy vonalakra, ívekre épít. Ezeknek a célkitűzéseknek a Windowson és OS X-en futó Firefox egyáltalán nem felel meg, a böngésző felhasználói interfészének grafikája az asztali operációs rendszereken kimondottan éles, szögletes. A prezentáció alapján az Australis nagyon sok tekintetben hasonlítani fog a Chrome és az Internet Explorer 9 felületére.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A legnehezebb dolga alighanem a Windows 8 Metro stílusú Firefox megalkotásakor lesz a Mozilla tervezőinek, mivel a Microsoft által megálmodott felület használata sok kötöttséggel jár. Ennek ellenére készül a "metrós" Firefox, bár egyelőre csak belső használatú buildek vannak belőle, a nyilvános tesztelése még nem kezdődött meg. Ugyan korábban voltak olyan félelmek, hogy a Microsoft korlátozni fogja az új felületen a külső böngészők használatát, de ezek alaptalannak bizonyultak: az Internet Explorer teljesen lecserélhető lesz Windows 8 alatt is.

Júniusban Firefox 13

A Mozilla egyelőre nem tett közzé pontos időpontot arra vonatkozóan, melyik verzióban debütál az új UI, a Firefox Wikin egyelőre csak annyi olvasható, hogy 2012 második felére várják a projekt befejeződését. De a teljes UI-átalakítás előtt is kerülnek újdonságok a Firefox felületére, a június elején várható Firefox 13 például bevezeti az Operában, a Chrome-ban és az Internet Explorerben már létező képességet: új fül nyitásakor előnézeti képeken választhatjuk ki az utoljára meglátogatott vagy leggyakrabban látogatott oldalakat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról