Szerző: Bizó Dániel

2010. október 11. 09:11

Okos irodai switchek a HP kínálatában

Olyan új, moduláris felépítésű irodai switch családdal jelentkezett a HP, amely képes az irodai hálózati és kommunikációs feladatok nagy részét önállóan is ellátni. Az E5400 sorozatú switchek integrált alkalmazásokkal érkező szolgáltatási modulokkal bővíthetőek, ami a Cisco megoldására emlékeztet.

Több mint switch

A HP olyan szolgáltatási modulokat mutatott be egyes irodai switch eszközeihez, amelyekkel azok igény szerint integrált alkalmazásokkal is bővíthetőek dobozon belül. A HP állítja, az E5400 sorozatú ProCurve switchekkel az eddigieknél sokkal gyorsabban és egyszerűbben vezethetünk be új irodai szolgáltatásokat, mint például az egységes kommunikáció támogatása, VoIP alközpont telepítése, hálózati alkalmazások gyorsítása, a hálózat védelme. Mindezt külön eszközök telepítésének igénye nélkül, ami sokkal helytakarékosabb, energiahatékonyabb, és kevesebbet kell kábelezni is.

Az HP E5400 switch sorozata a cég úgynevezett zl moduláris architektúráját valósítja meg, ami azt jelenti, hogy a menedzselt hálózati switch kapacitása nemcsak rugalmasan méretezhető az igényeknek megfelelően, hanem integrált berendezéssé is fejleszthető modulok hozzáadásával. Az E5400zl valójában a kritikus hozzáférési IT-hálózatok tervezett, akár 288 portig bővíthető E8200-as sorozat egy irodai környezetre szabott változata, mechanikailag és elektronikailag is azonos tervekből alkották meg a cég mérnökei, ugyanazokat a szolgáltatásmodulokat is fogadja a két sorozat.

Az új szolgáltatásmodulok lényegében tálcás kivitelű miniszerverek, amelyeket egy-egy célfeladatra lehet telepíteni az E5400zl (vagy az E8200zl) házába. Az új modulokat a HP Advanced Services zl Module névvel illeti, amelyek 2,6 gigahertzes Intel Core 2 Duo processzorokra, 4 GB memóriára és 250 GB kapacitású SATA diszkre épülnek. A HP a sztenderd változatok mellett speciális modulokat is kínál, így például az irodai hálózaton kívülre irányuló kommunikációt védő Avaya Aura Session Border Controller és a WAN-gyorsítást végző transzparens proxy Riverbed Steelhead egyedi, duplamagas modulokon érkezik.

A HP nem teszi lehetővé, hogy általános célú szerverként funkcionáljanak ezek a modulok, azokra kizárólag a HP AllianceONE program keretében minősített célalkalmazásokat lehet telepíteni. A HP kiemelt AllianceONE partnerei közé az Avaya, a Citrix, a Microsoft, a Netscout és a Riverbed tartoznak. A kínálat tipikusan a hálózatbiztonságra, VoIP- és egységes kommunikációs megoldások támogatására, valamint a fejlett WAN/LAN menedzsmentre szorítkozik.

Ezek célja, hogy az irodák és nagyobb telephelyek magas szintű hálózati kiszolgálást kapjanak, és nagy teljesítménnyel érjék el az adatközpontból kiszolgált webes és egyéb távoli, például VDI alkalmazásokat. Elérhető immár a Microsoft Lync számára készült készült Survivable Branch Communication modul, amely a külső hálózat elvesztésekor is igyekszik fenntartani az egységes kommunikáció működését az épületen belüli dolgozók között, valamint a kívülre irányuló VoIP hívások publikus telefonhálózatra történő irányításával. A HP szerint elsőként sikerült átfogó irodai hálózati megoldást kidolgozni egy eszközön belül.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az E5400zl sorozat lényegében kettő alapmodellből áll, az összesen 12 modullal konfigurálható 5412zl, valamint a fele akkora, 6 modulos 5406zl váz. Bár elsősorban nem ez a céljuk, mindkét modell teljesen populálható switch modulokkal, amelyekkel akár 288 vagy 144 Gigabit Ethernet porttal is felszerelhetőek, de választhatóak 10 Gigabit Ethernet modulok is, amelyekkel 48 és 24 port alakítható ki legfeljebb.

A belső kapcsolási és útválasztási kapacitás ehhez megfelelően méretezett, a késleltetés 3,7 mikroszekundumnál kisebb, a belső összeköttetés áteresztőképessége pedig rendre 691,2 és 345,6 Gbps. A modulok saját ARM célprocesszorral rendelkeznek. A HP szerint az E5400zl alkalmas akár 100 fős telephelyek hálózati terhelésének kiszolgálására, a PC-k mellett beleértve a szerverek és tárolórendszerek adatforgalmát is.

Nincs új a nap alatt

Az irodai hálózati eszközök intelligensebbé és erőteljesebbé tételének gondolata nem új, de nem is a HP-tól származik. A Cisco lényegében hat évvel ezelőtt vezette be az irodai felhasználásra szánt Integrated Services Router (ISR) első generációját, amely a hagyományos router/switch feladatok mellett számos biztonsági és kommunikációs feladatot is ellátott. A hálózati óriás aztán két évvel ezelőtt megalkotta a beágyazott Linux alapokra építkező alkalmazásfejlesztési és futtatási platformját is, amelyen keresztül független szoftverszállítók is készíthetnek célszoftvereket a Cisco ISR eszközeire. Ezt követően pedig egy évvel ezelőtt lépett piacra a második generációval, amelyek már sokkal erőteljesebb szervermodulokat alkalmaznak Services Ready Engine néven.

Úgy tűnik, a HP szintén működőképesnek találta a gondolatot, és a korábban csak az adatközponti feladatok számára létrehozott moduláris architektúrát átültette az irodák számára. A HP megoldása abban különbözik, hogy nem a hálózat határán található routert ruházta fel ilyen képességekkel, valamint láthatóan magasabb szegmensre pozicionált, jóval rugalmasabban méretezhető, nagyobb terhelést is képes lekezelni. Különbség érződik abban is, hogy míg az ISR esetében a Cisco számos igényt saját beágyazott szoftverekkel igyekszik kielégíteni, addig a HP ebben kizárólag partnereire támaszkodik, és láthatóan nagyobb támogatottságot is sikerült kiépítenie.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról