:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 8. 12:13

Új középkategóriás tároló az IBM-től

Bemutatta középkategóriás System Storage StorWize V7000 tárolóját az IBM. A Nagy Kék júliusban vette meg az adattömörítéssel foglalkozó StorWize vállalatot, de a V7000 csak a márkanevet kapta meg, a tervezése még jóval korábban kezdődött és nem is tartalmaz tömörítést.

A StorWize V7000 egy modern középkategóriás tároló, háromrétegű architektúrával, automatikus rétegezéssel, virtualizációval, thin provisioninggel és átlátható grafikus felülettel. A rendszer lelkét négymagos beágyazott Intel Xeonokra épülő kontrollerek adják, amelyek 8 gigabites FC vagy gigabites Ethernet interfészen csatlakozhatnak a szerverekhez - az iSCSI magától értetődően támogatott.

Szoftveres trükkök

Az adatok tárolása három rétegben történhet. A legnagyobb teljesítményű réteget 300 gigabájtos, MLC felépítésű STEC SSD-k adják. A középső rétegben 10 ezres percenkénti fordulatú, 2,5" SAS II (6 Gbps) diszkeket találni, a legalsó réteget pedig közönséges 3,5 hüvelykes SATA merevlemezek adják. A 2U méretű kontroller mellé 24 darab 2,5" vagy 12 darab 3,5" diszk fér be, de a V7000 akár további 9 kerettel bővíthető, amelyekbe összesen 240 darab 2,5" vagy fele ennyi 3,5" meghajtót lehet elhelyezni. A különféle típusú meghajtók (SSD, HDD) akár kereten belül is keverhetők. A teljes tárkapacitás virtualizált és a kontrollerek további tárolókat is képesek ernyőjük alá bevonni.

A V7000 a modern tárolók összes szoftveres képességét kínálja, beleértve az automatikus rétegezést. Az Easy Tier folyamatosan figyeli az adatelérési mintákat és a sűrűn használt adatokat automatikusan a nagyobb sebességű meghajtókra mozgatja. Alapértelmezésként 256 megabájtos darabokkal dolgozik az Easy Tier, de a felhasználó ezt tetszése szerint beállíthatja 16 megabájt és 8 gigabájt között. Az IBM becslései szerint ha a kapacitásnak már 6 százalékát SSD-k adják, a teljesítmény két-háromszorosára emelkedhet egy pusztán diszkes kiépítéshez képest.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szoftveres képességek között megtalálni ezen felül a snapshot-készítést és a helyi replikációt is, a StorWize V7000 emellett távoli tükrözésre is képes, de ezt a funkciót feláras extraként adja az IBM. Alapáras a thin provisioning képesség is: kapacitás túljegyzését lehetővé tévő technika nem köt le egy teljes LUN méretének megfelelő tárterületet a fizikai diszkeken, csak annyit, amennyi az adatok eltárolásához feltétlenül szükséges, így az alacsony kihasználtságú LUN-ok által mutatott összkapacitás sokszorosa is lehet a valódi fizikai kapacitásnak.

A grafikus felhasználói interfészét a nagyvállalatoknak szánt, csúcskategóriás XIV-ből kölcsönözte a V7000. A rendszer egy Mac OS X-re hasonlító felületen kezelhető, de az adminisztrátorok parancssoros elérést is kaphatnak, sőt, akár az XIV-re készített szkripteket is áthozhatják, azok ugyanúgy működni fognak a StorWize V7000-en. Az SVC-adminok számára valószínűleg megváltás lesz a felület, az IBM szerint tízszer gyorsabban lehet vele dolgozni.

System Storage DS8800, az új csúcskategória

A kommersz hardverekre és szoftveres innovációkra épülő IBM tárolók közül az XIV fedi le a csúcskategóriát, a V7000 pedig a középkategóriát, de a vállalat a DS sorozatot sem hanyagolja el, tegnap megjelent a család legújabb tagja, a DS8800. Az új "Shark" a DS8700 továbbfejlesztésével jött létre, a legfontosabb változást a nagyobb teljesítményű Power6 processzorok beépítése jelenti, emellett a mérnökök teljesen áttervezték a hűtést, amely már az előlapon át szívja be a hideg levegőt és nem felül, hanem hátul nyomja ki.

A DS8800 nagyobb kapacitássűrűségű az elődjénél, 1000 meghajtó már 3 keretben elfér, míg a DS8700 esetében ehhez 5 keretre volt szükség - az új tároló már fogadja a 2,5 hüvelykes, 6 gigabites SAS diszkeket is. Egy területen azonban átmeneti visszalépés történt, az új modell egyelőre nem támogatja az Easy Tier technológiát, amelyet idén tavasszal tett elérhetővé a DS8700-hoz az IBM, ehhez egy 2011-ben várható szoftverfrissítés kell majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.