Szerző: Koi Tamás

2011. április 20. 08:41

A mobilok kiszolgálójává válnak a vezetékes hálózatok

Bár a hálózatok kapacitása folyamatosan nő, pár éven belül a mobil adatforgalom nagyobbik része nem a szolgáltatók hálózatán keresztül bonyolódik, hanem a már most is meglévő vezetékes infrastruktúrán, lokálisan elhelyezett vezeték nélküli megoldásokon keresztül.

A vezetékes hálózatok a jövőben kiemelt szerepet játszanak majd abban, hogy a mobiltelefonok által generált adatforgalmat elvezessék, áll a Juniper Research legfrissebb piaci előrejelzésében. A kutatócég szerint 2015-re az okostelefonokkal, tabletekkel és más mobileszközökkel generált teljes adatmennyiség 63 százaléka a vezetékes hálózatokra terelődik, melyekhez az eszköz vagy Wi-Fi-t használva, vagy femtocella közbeiktatásával kapcsolódik vezeték nélkül. Ezzel a vezetékes infrastruktúrák megközelítőleg 9 ezer petabájtnyi forgalmat "vesznek le" a mobilhálózatok válláról.

Bár a mobilhálózatok az újabb, hatékonyabb adatátviteli technológiáknak, szabványoknak (például LTE) köszönhetően egyre nagyobb kapacitás mellett üzemelhetnek, a szolgáltatók számára hosszú ideje nyilvánvaló, hogy a felhasználó szokások változásából eredő növekvő adatéhséget ez az infrastruktúra képtelen lesz kiszolgálni. Nem véletlen, hogy ázsiai szolgáltatók a tavalyi Mobile Asia Congress 2010 kiállításon és konferencián arra figyelmeztetnek, hogy a mobilhálózatokat valahogy tehermentesíteni kell - például a WLAN hotspotok segítségével.

A rádiós hálózat kapacitásproblémáinak feloldására kézenfekvő megoldás lehet a WLAN hotspotok telepítése, hiszen Wi-Fi rádió ma már gyakorlatilag minden okostelefonban található. Más kérdés, hogy az operátorok jelenleg inkább prémium szolgáltatásként, mintsem szükséges kisegítő lehetőségként tekintenek a hotspot-szolgáltatásokra, ráadásul a legtöbb helyen a lefedettséggel is komoly problémák vannak.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Wi-Fi hotspotok mellett kisegítő megoldást jelenthet a femtocellák kihelyezése - ezek a berendezések a mobiltelefon számára gyakorlatilag pont úgy viselkednek, mint egy bázisállomás, a felhasználó minden szolgáltatást zavartalanul igénybe vehet a segítségükkel. A femtocellák ugyanakkor nem a szolgáltató saját tulajdonú, vagy bérelt gerinchálózatához csatlakoznak, hanem valamilyen vezetékes szélessávú kapcsolathoz (jellemzően ADSL-vonalhoz), így rádiós, valamint maghálózati kapacitások egyaránt felszabadíthatók a használatával.

Az utóbbi megoldást ettől függetlenül egyelőre nem kapacitásproblémák áthidalására, sokkal inkább a hálózati lefedettség növelésére használják az operátorok. Így a femtocellák segítségével olyan területeken is lehet - szűk, néhány tíz méteres rádiuszban - mobil térerő, ahová túl drága lenne adótornyot építeni, vagy más okokból nem megoldható a területi lefedés a hagyományos bázisállomásokkal.

A femtocellák az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában egyre szélesebb körben használt megoldásnak számítanak, itthon viszont még csak most lettek egyáltalán adottak a feltételek a bevezetéséhez, eddig ugyanis egy ilyen mobilcelláért irreálisan magas frekvenciadíjat kellett fizetniük a szolgáltatóknak, ám a díjrendelet április 1-i változásával a femtocellák telepítése és üzemeltetése üzletileg is fenntarthatóvá vált.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról