:

Szerző: Bizó Dániel

2010. október 7. 14:32

HP: maradnak a csúcskategóriás Hitachi tömbök

Belátható időn belül nem fogja érinteni a 3Par felvásárlása a Hitachi és a HP együttműködését. A japán cég által gyártott csúcskategóriás tárolórendszereknek küldetése van, állítják vezetők a HP-nál.

A tárolókra specializálódott Hitachi Data Solutions (HDS) a Japánon kívüli piacokon hagyományosan amerikai IT-óriásokra támaszkodva igyekszik kereskedelmi sikereket elérni fejlesztéseivel. Ez különösen igaz a cég csúcskategóriás, a legmagasabb igényeket kielégítő tárolórendszerire, amelyeket a HP, és az Oracle gépezetébe történő beolvadásig a Sun Microsystems is forgalmazott saját termékként.

A HDS és a HP közti immár évtizedes együttműködés során jelentős ügyfélbázis épült ki a piac hagyományosan az EMC és az IBM marketingje által uralt felső szegmensében. A StorageWorks XP sorozatként vásárolt Hitachi tárolókra a felhasználók tipikusan olyan feladatokat bíznak, mint a kritikus mainframe és UNIX rendszereik adatainak tárolása, valamint a tárolókonszolidációs projektek alapjául választották, mondta el a HWSW-nek egy beszélgetés során Karen Van Warmerdam, a HP termékmenedzsere.

Amikor a HP a Dell-lel folytatott licitháború megnyerését követően bejelentette a 3PAR felvásárlását, érthető módon kétségessé vált a Hitachival ápolt kapcsolat. A fejlett, virtualizált tárolómegoldásokra szakosodott 3PAR ugyanis többek közt a Hitachi felső kategóriás diszktömbjeivel is rivalizál, a cég által publikált teljesítménybeli összevetésben például a japánok Universal Storage Platform V tárolója is szerepel, amelyet a HP is forgalmaz a StorageWorks XP sorozatban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Egy ilyen lépést még valószínűbb színben tüntette fel az is, hogy az Oracle a Sun felvásárlását követően röviddel közölte, hogy nem kívánja meghosszabbítani a HDS-sel kötött megállapodását, és befejezi a StorageTek 9990V és 9985V néven árusított termékek forgalmazását.

Párhuzamos termékvonalak

Az XP vonallal kapcsolatos rövidtávú aggályokat azonban gyorsan szétoszlatta a HP, mikor szeptember végén a Hitachival közösen jelentette be a csúcskategóriás tömbök egy új generációját, amely már a Virtual Storage Platform (VSP) névre hallgat. A HP vevői számára P9500 modellként kínált új rendszer nemcsak jelentős fejlődést mutatott fel az olyan korszerű tárolótechnikák alkalmazásában, mint a finom felbontású automatizált adatrétegezés vagy a thin provisioning, de egyúttal ezek a HP részéről is jelentős szoftveres fejlesztéseket tartalmaznak, mondta el a HWSW-nek Tom Joyce, a HP StorageWorks részlegéért felelős alelnök.

Joyce állítása alapján a Hitachi VSP és a 3PAR termékei még jó ideig párhuzamosan megférnek egymás mellett a HP-n belül, mivel más szegmenseket szolgálnak ki. A HP úgy látja, az igazán kritikus területekre továbbra is a Hitachi csúcskategóriás tömbjei kerülnek, hogy kiszolgálják a tipikusan mainframe, NonStop és Superdome rendszereken futó alkalmazásokat, mivel ehhez a szükséges teljesítmény mellett megfelelő megbízhatóságot is kínálnak az adatok sértetlenségének garantálására - a tárolóknál is létezik olyan, hogy RAS, szögezte le. Mindez alkalmassá teszi, hogy tárolórendszereik konszolidációját az USP és VSP tömbökre alapozzák a nagyvállalatok, mivel azok kontrollerei az EMC, az IBM és más gyártók modelljeit is támogatják, azokat képesek bevonni a menedzsment alá, beleértve például az automatikus rétegezést is.

A HP a P9500 bevezetésével ráadásul nem is váltja le az XP24000 és XP20000 tömböket sem. Bár az ügyfeleknek a P9500 használatát javasolja, azok, akik egyetlen rendszerben több mint 1,2 petabájt nyers online kapacitásra vágynak, a HP továbbra is nagyobb XP-t ajánlja - igaz, ilyen szintű igény rendkívül ritka. A HP ugyanis úgy döntött, hogy bár fizikailag lehetséges volna, és a Hitachi saját ügyfeleinek lehetővé is teszi, nem támogatja a 3,5 hüvelykes meghajtók használatát. Az XP20000 modellt pedig azok számára kínálja továbbra is a HP, akiknek az akár hat szekrényt elfoglaló P9500 skálázódása túlzás volna. Van Warmerdam elmondása szerint az ügyfelek tipikusan közepes kiépítettséggel rendelik kritikus alkalmazások kiszolgálásához, adatkonszolidációs projekteknél pedig magas fokon kihasználtak a tömbök.

A Hitachi tömbök tehát még középtávon is biztosan elérhetőek maradnak a HP kínálatában, tekintve a beleölt kutatás-fejlesztési erőforrásokat az olyan képességekbe, mint az egyes szerverek számára szolgáltatási szinteket garantálni képes APEX szoftver, vagy a BladeSystem Matrix menedzsmenttel történő integráció. A 3PAR szervezeti és a termék portfólióba történő integrációja még csak most zajlik, mondta el Joyce, és jelenleg az elsődleges fókusz az értékesítés felfuttatása. Ez a folyamat felemészti következő időszakot, így az XP és P9500 vonalak leváltása, úgy tűnik, még néhány évig nem lesz napirenden.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.