Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 7. 12:02

Otthoni videotelefont mutatott be a Cisco

Régóta számítani lehetett rá, hogy a Cisco otthoni telepresence megoldással rukkol elő, tegnap végre hivatalosan is bemutatkozott a Umi (you-me), amely prémium minőséget ígér, ehhez igazodó áron.

Folytatja benyomulását a lakossági piacra a Cisco, amely a Linksys felvásárlásával lépett be erre a területre, majd további akvizíciók, például a Flip videokamerák gyártója, a Pure Digital megszerzésével haladt tovább. A Umi otthoni videotelefon egy HD videokamerából és beépített mikrofonból áll, amelyet a felhasználónak a már meglevő HD tévéjéhez kell kapcsolnia. A Cisco szerint a Umi automatikusan a szoba méretéhez és az uralkodó fényviszonyokhoz igazítja a képet. A készletben helyet kapott még egy távirányító is, amellyel a képernyőn megjelenő menüben lehet navigálni.

A Umi videotelefonálásra használható leginkább, de lehet vele videókat rögzíteni, amiket később a felhasználó lejátszhat vagy akár meg is oszthat YouTube-on vagy Facebookon. Videoüzenetet is hagyhatunk a másik félnek, amit nem csak a Umi készüléken, hanem bármilyen, internetre csatlakozó PC-n megtekinthet. Új videoüzenet érkezéséről SMS-értesítés is kérhető. A készülékről szerencsére nem csak más Umi-tulajdonosokat lehet hívni, hanem olyan internetezőket is, akik Google Video Chat szolgáltatást használnak, de a Cisco a jövőben szeretné bővíteni a támogatott IM-hálózatokat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Umi a specifikációi alapján a prémium kategóriát képviseli, ehhez igazodik az ára is, maga a készülék 599 dollárba (116 ezer forintba) kerül, ehhez egy havi 25 dolláros (4800 forintos) havidíj is kapcsolódik, amely korlátlan számú és hosszúságú videohívást tesz lehetővé. A Cisco évekkel ezelőtt mutatta be Telepresence megoldását, amely egy kimondottan üzleti világba szánt virtuális tárgyaló, HD kijelzőkkel, kamerákkal - ennek a tapasztalatait felhasználva jött létre a Umi.

A Gartner elemzője, Nick Jones szerint egyelőre nincs tömeges fogyasztói igény egy ilyen high-end otthoni videokommunikációs berendezésre, de ha mégis lesz, a Skype és más megoldások sokkal olcsóbban képesek ezt nyújtani. Már most is sokféle webkamerából lehet választani, köztük HD felbontásúakból, a laptopok túlnyomó részét pedig egyszerűen hozzá lehet kapcsolni a tévéhez. "A legrosszabb pedig az,  hogy miért fizetne bármelyik értelmes vásárlók 600 dollárt és 30 dolláros havidíjat valamiért, amit máshol ingyen megkap?" A Cisco abban bízik, a felhasználók megfizetik a Umi által biztosított kép- és hangminőséget. "Ez egy prémium termék prémium áron" - mondta Ken Wirt, a Cisco lakossági termékekért felelős marketing-vezetője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról