Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 1. 09:17

Leo Apotheker lett a HP elnök-vezérigazgatója

Kevesebb mint két hónappal Mark Hurd váratlan távozása után Leo Apotheker SAP-veterán kezébe kerül a HP kormányrúdja.

Az SAP-nál bukott, a HP-nak így is kellett

Leo Apothekert, az SAP korábbi vezetőjét nevezték ki a HP élére. A német születésű, de később Belgiumban és Párizsban élő, Izraelben egyetemet végzett, öt nyelvet folyékonyan beszélő Apotheker mintegy 20 évet töltött el a legnagyobb európai szoftvergyártónál értékesítési és marketing területeken, 2009-től pedig elnök-vezérigazgatóként vezette a céget, de nem sok sikerrel. Idén februárban az SAP igazgatótanácsa nem hosszabbította meg a szerződését, mivel irányítása alatt a vállalat nem teljesített megfelelően. Az SAP már a válság kitörése előtt is növekedési problémákkal küszködött, a recesszió miatt megtorpanó költési hajlandóság pedig felerősítette ezt Apotheker szerencsétlenségére, aki 2008 áprilisában vette át a cég irányítását.

Az SAP korábbi vezérének kinevezése a HP élére némileg meglepő, tekintve az SAP szigorú szoftveres fókuszát, illetve azt, hogy bevétele és szervezeti mérete is egy nagyságrenddel kisebb a HP-nál. Legutóbbi lezárt pénzügyi évében az SAP 47 ezer alkalmazottal 15 milliárd dolláros forgalmat ért el, a HP-nál ezzel szemben több mint 300 ezren dolgoznak, a cég forgalma pedig meghaladta a 115 milliárd dollárt, amivel a legnagyobb informatikai vállalat. Igaz, ekkora forgalmú és szervezeti méretű vállalat nem csak az informatikai iparban van kevés, hanem az egész világon  - a high-tech szektorban a HP nagyságához csak az IBM mérhető.

Leo Apotheker

Apotheker nem kis feladat elé néz, elődje, Mark Hurd irányítása alatt ugyanis a korábban hektikus HP pénzügyi teljesítménye stabilizálódott és a cég a befektetők kedvencévé vált. A cég minden részlege erőre kapott és sorozatosan az elemzői várakozásokon felüli eredményeket produkált. A stabilitás helyreállítása után Hurd alatt a HP expanzióba kezdett és számos jelentős felvásárlást hajtott végre. Ezek közé tartozik a Mercury Interactive megszerzése 4,5 milliárd dollárért 2006-ban, az IT-szolgáltatásokat nyújtó EDS 13,9 milliárd dolláros lenyelése 2008-ban, a 3Com tavalyi megvásárlása 2,7 milliárd dollárért, vagy a Palm 1,2 milliárdos akvizíciója.

HP+SAP

A HP és az SAP hagyományosan szoros kapcsolatokat ápol már évek óta, az SAP-telepítések jelentős része HP hardveren fut, de a HP maga is SAP-t használ. A két cégben közös még, hogy mindkettejük legfontosabb versenytársai közé tartozik az Oracle.

Cathy Lesjak a HP pénzügyi vezetője, aki Apotheker kinevezése előtt megbízottként irányította a céget, a héten úgy nyilatkozott, a rendelkezésére álló több mint 13 milliárd dolláros likvid állományt továbbra is tőkeberuházásra és akvizíciókra szeretné fordítani a vállalat, valamint osztalékfizetésre és saját részvények visszavásárlására. A HP-papírok Hurd távozása óta mintegy 10 százalékot vesztettek az értékükből, az osztalék és a visszavásárlás segítségével némileg fel tudná tornázni az árfolyamot a cég.

Megint kintről hoztak vezetőt

Apotheker sorozatban a harmadik elnök-vezérigazgató a HP élén, aki kívülről érkezik a céghez. A vezetőkeresés időszakában számos információ látott napvilágot arról, hogy a cég végre belülről léptet elő új vezért, de ezek végül tévesnek bizonyultak. A legesélyesebbnek a posztra Ann Livermore, a nagyvállalati részleg vezetője, Todd Bradley, a PC-gyártó üzletág első embere, Vyomesh Joshi, a nyomtatási divízió irányítója, illetve a szerverrészleg élén álló Dave Donatelli voltak. Szakértők szerint nagyon valószínű, hogy az elnök-vezérigazgatói posztot meg nem kapó vezetők közül egy vagy több el fogja hagyni a céget - erre főleg Ann Livermore esetében van esély, ő sorozatban harmadszor .

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Wall Street Journal belsős forrásai szerint a HP igazgatótanácsa több külső jelöltet is megkeresett, köztük Bill Nutit, az NCR első emberét, Steven Millst, az IBM alelnökét, valamint Stephen Elopot, aki a Microsoft üzleti szoftverekért felelős részlegét irányította és nemrég nevezték ki a Nokia élére. Az amerikai üzleti lap úgy tudja, egyiküket sem érdekelte a HP elnök-vezérigazgatói pozíciója.

Ray Lane, a csendes társ

Leo Apotheker egy vállalati szoftvereket gyártó cég éléről érkezik a HP-hoz, de elmondása szerint ez nem jelenti azt, hogy a HP ezentúl a korábbinál jelentősen nagyobb figyelmet szentelne a szoftvereknek, vagy hogy hanyagolná a lakossági vásárlókat. A 20 évet az SAP-nál töltő Apotheker munkáját Ray Lane fogja segíteni, akit a HP igazgatótanácsának tagjává választottak. Lane a Kleiner Perkins Caufield & Byers kockázatitőke-vállalkozás tagja, előtte azonban 8 évet töltött az Oracle-nál, ahol operatív igazgató és elnök volt. Az ő feladata az lesz, hogy a Szilícium-völgyben felépített kapcsolati rendszerével és ismereteivel támogassa a HP új elnök-vezérigazgatójának beilleszkedését és a cég sikerét.

Apotheker rendkívül erős egyéniség, aki nem fél kimondani, amit éppen gondol. Sokan úgy tartják, agilis, versengő típus, pont ezért nem tudott a rendkívül merev SAP élén sikereket elérni - bár ehhez  a 2008-ban kirobbanó pénzügyi krízis és az azt követő gazdasági válság is kétségtelenül hozzájárult. Hogy a HP élén sikeres lehet-e, egyelőre nem tudni. Az SAP kizárólag vállalati szoftvereket értékesített, a HP tevékenysége ennél jóval szerteágazóbb, a kínálatában hardverek és szolgáltatások is szerepelnek, ráadásul nyomtatóival, PC-ivel a lakossági piacot is célozza. A HP szoftverrészlege az utóbbi években végrehajtott felvásárlások révén elért növekedés ellenére egyik legkisebb önálló üzleti egység.

Az mindenesetre biztos, hogy a HP részvényesei nem voltak elragadtatva a hírtől, Apotheker kinevezése után a HP-papírok értéke 3,6 százalékkal csökkent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról