:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. szeptember 30. 16:05

Repülőgépről fotózta le Budapestet a Google

A Google Street View projekt ugyan meghiúsult fővárosunkban, de szerencsére a Google tarsolyában vannak még eszközök arra, hogy egy várost bemutassanak kissé átélhetőbb formában.

Elsősorban turistáknak, utazóknak nagyon hasznosak a webes térképészeti szolgáltatások, de a hétköznapi emberek számára is sokszor jöhet jól, ha a térkép több, mint feliratok, vonalak és színek kavalkádja. A Google Street View az utcaszintről mutatja meg a lefényképezett helyeket, míg a normál műholdas nézetben az űrből készült felvételek közt tudunk böngészni.

A kettő közötti szint a "madártávlat", amit az Egyesült Államokban a Microsoft Bing Maps mutatott be először. Ebben a nézetben egy néhány száz méter magasan haladó repülőgépből fotóznak 45 fokos szögben. A gép egy előre meghatározott nyomvonalon repül, s precíz GPS-szel rögzíti a kép készítésének pontos helyét is. Ezután a speciális algoritmusok összeillesztik, s a perspektívának megfelelően torzítják a képeket, az eredmény pedig lélegzetelállító.

Amíg eddig egy-egy légifotón vizsgálgattuk házainkat, környezetünket fentről, most megtehetjük ugyanezt egész Budapest belvárosával. A képek felbontása annyira részletes, hogy felismerhetjük a parkolóban álló autónkat, látszanak a Dunán a hullámok, illetve az utakra felfestett feliratok is. A Széchenyi-fürdőben megtekinthetjük a fürdőzőkek, de azért annyira nem részletes, hogy bárki is felismerhető legyen rajta, sőt a rendszámokat sem kell kitakarni.

Napsütéses Budapest felülnézetben

A képek látszólag 2009 tavaszán készültek, egy kellemes napsütéses délelőtt, illetve napközben. A Margit-hídon még megy a forgalom, a Szabadság-hídon még nem, illetve az autóforgalmat és a szabadtéri szórakozóhelyeket figyelve, látszik, hogy nem egy munkanap lett megörökítve. A madártávlat funkció előhívásához nincs szükség semmilyen extra beállításra vagy telepítésre, egyszerűen a műholdas nézetben elég mélyre kell zoomolni a Google Mapsen. Ha valakinek mégis a klasszikus, űrből készül fotókra lenne szüksége, akkor a váltás után a műhold gombra kattintva visszatérhet arra. A légifelvételek nézőpontja is változtatható, de az Earth-nézettel ellentétben nem teljesen szabadon, csak négy irányban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A fotók valóban jó minőségűek, bár az illesztéseknél néhol vannak hibák, de ez nem sokat ront az élvezeti értéken. Egy kicsit talán az lehet zavaró, hogy a magasabb, keskenyebb épületek túl sokat torzítanak. Ennek oka az, hogy mivel nem végtelen számú pontból fotóztak, ezért az illesztéseknél a perspektivikus torzítás felerősödik.

A lefedettséget illetően a légifelvételek Budapest belvárosáról, illetve belső kerületeiről érhetőek el, s ahol elfogynak a fotók, ott a térkép visszaáll a műholdas nézetbe. Zugló felé például a Rákospatak a határ, Dél-Budán a Hamzsabégi út, északon pedig az Árpád-híd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.