Szerző: Koi Tamás

2010. szeptember 30. 14:52

Hamarosan itthon is kapható a Nokia N8

Mindössze pár nappal az eredetileg kitűzött időpont után megindult a Nokia új csúcskategóriás okostelefonjának, az N8-nak a szállítása.

A finn gyártó képviselői a múlt héten még több lapnak azt nyilatkozták, hogy az újdonság szállítása pontosan nem közölt ok miatt akár heteket is késhet, mostanra azonban világossá vált, hogy a szállítást késleltető problémák - ha voltak egyáltalán - kisebbnek bizonyultak a vártnál. A cég ma bejelentette, hogy útnak indította az első szállítmányokat, vagyis az első készülékeket napokon belül birtokba vehetik a márka leghűségesebb rajongói.

A Nokia N8 szakértők szerint az első olyan készüléke lehet a világ legnagyobb mobilgyártójának, mely felveheti a versenyt az Apple immár négyéves múltra visszatekintő iPhone-jával. Tény, hogy a gyártónak mindeddig nem sikerült maradandót alkotni az érintőkijelzős okostelefonok mezőnyében, a tavalyi év nagy durranásaként beharangozott N97 a kezdeti szoftveres problémák miatt inkább megkeserítette, mintsem megkönnyítette volna a vásárlók életét.

Az N8-at idén áprilisban jelentette be a cég, azt ígérve, hogy a készülék a "nagyobb piacokon" a harmadik negyedév végére a boltokba kerül. Az impozáns képességekkel (3,5 hüvelykes OLED-kijelző, 12 megapixeles kamera, fém készülékház stb.) rendelkező okostelefon kapcsán, valamint a kezdeti prototípusok vizsgálata után a szakma többé-kevésbé egységesen, elismerően nyilatkozott, ugyanakkor abban is egyetértés mutatkozott, hogy a telefonnak sokkal hamarabb piacra kellett volna kerülnie ahhoz, hogy komoly esélye legyen a sikerre vetélytársaival szemben. A telefon nem csak műszaki felépítésében, hanem szoftveres tartalmában is jelentősen különbözik elődeitől, ez ugyanis az első olyan mobil a cég választékában, melyen Symbian^3 operációs rendszer fut.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az újdonságot borsos fogyasztói ára (nettó 370 euró) dacára vélhetően így is viszik majd, mint a cukrot, legalábbis erre utal, hogy a gyártónál leadott előrendelések száma állítólag messze meghaladja az előzetes várakozásokat. A Nokia saját bolthálózatán túl természetesen szolgáltatópartnereivel karöltve is értékesíti majd az N8-at, a cég eddig száznál több operátorral szerződött a mobil forgalmazására.

Itthon egyelőre nem tudni, hogy melyik szolgáltatónál kerül majd forgalomba az N8, a hamarosan érkező készülékekről egyedül a T-Mobile ad tájékoztatást, a kurrens listában azonban egyelőre nem szerepel a mobil. A Nokia hazai képviseletétől azt az információt kaptuk, hogy a készülék "hamarosan" kapható lesz, ennél konkrétabb tájékoztatást későbbre ígért a cég. Az újdonság ajánlott listaára egyelőre nem ismert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról