Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 28. 15:01

Késhetnek az új Radeonok

Október közepéről novemberre tolta el következő generációs grafikus chipjeinek bejelentését az AMD, írja iparági forrásokra hivatkozva a Digitimes tajvani lap. A lépés hátterét nem indokolta, így nem tudni, hogy műszaki, vagy üzletpolitikai okai volnának.

Szűkös határidő, vagy készletsöprés?

Korábban több, egymástól független forrás is úgy tudta, hogy az AMD október közepén dobja  piacra következő generációs grafikus chipjeit, méghozzá elsőként a középkategóriás szegmensben a 6700-as sorozattal. Ezzel szemben a Digitimes úgy értesült videokártya-gyártóktól, hogy az AMD nemrég novemberre halasztotta el a rajtot, magyarázatról azonban nem tudni.

Tekintve piaci fölényét, az AMD jelenleg nincs nyomás alatt, hogy a lehető legkorábban piacra dobja következő generációs fejlesztéseit, ugyanakkor nem zárható ki, hogy műszaki oka is lehet a késlekedésnek. A TSMC ugyanis nagyjából egy évvel ezelőtt úgy döntött, hogy megszakítja a 32 nanométeres csíkszélességű félvezetőgyártási technológiájának bevezetését, és mérnöki erőforrásait a 40 nanométeres kihozatal feltornázására, valamint a 28 nanométeres eljárás fejlesztéseinek felgyorsítására fordítja.

Ez a változás későn érte az AMD-t, amely eredetileg a 32 nanométeres gyártástechnológiára alapozva tervezte meg következő chipgenerációját. Ezt követően az AMD-nek portolnia kellett az architektúrát a jelenlegi 40 nanométeres technológiára, mivel a 28 nanométeres termelés csak valamikor 2011-ben indulhat be, erős kockázatokkal terhelve. Ez a drámai változás kétségtelenül nyomás alá helyezte a tervezőcsapatokat, mert nemcsak egyszerűen az elektronikai implementációt kellett újra elvégezni, de az architektúrát is adaptálni kellett az új feltételekhez - kevesebb és lassabb tranzisztorral kell dolgozni. Elképzelhető, hogy egy újabb szilíciumrevíziót kellett bevezetni, de az is lehetséges, hogy a megcélzott működési paraméterek eléréséhez kellett optimalizálni a gyártást.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A halasztás mellett szólhat az is, hogy az elmúlt néhány hónap során a PC-piaci kereslet a vártnál gyengébben alakult, elsősorban a fejlett piacok lakossági fogyasztói részéről. Ennek hatására előbb az Intel, majd az AMD is forgalmi figyelmeztetést tett közzé, mivel bevételeik jelentősen elmaradnak várakozásaiktól. Ez a visszafogottság valószínűleg a videokártyák piacán is jelentkezett, váratlan volta miatt pedig elképzelhető, hogy egyes kártyaszállítóknál vagy kereskedőknél a normálisnál nagyobb készletszintek halmozódtak fel. Az új generáció bejelentésének kitolását így az is magyarázhatja, hogy ezeket a készleteket megpróbálják a következő hetek során kisöpörni.

Nincsenek csodák

A Radeon HD 6000-es sorozattal kapcsolatosan eddig felszínre került információk nem hivatalosak és nagyban bizonytalanok, a család kódneve Northern vagy Southern Islands lesz. Mivel gyártástechnológiai váltás nem történt, ezért nem várható olyan jellegű előrelépés, mint amit az előző generációknál tapasztaltunk. Tekintve, hogy az új kártyákat eladni csak nagyobb teljesítménnyel lehetséges, valószínűsíthető, hogy az architekturális optimalizációk és fejlesztések ellenére az új chipek nagyobbak és energiaéhesebbek lesznek a jelenlegieknél, így a nagyobb potenciálhoz szinte biztosan magasabb árak és fogyasztás is társulnak majd. A kiszivárgott, de meg nem erősített specifikációk ezzel összhangban vannak.

Az AMD tervezési fókusza továbbra is az architektúra hatékonyságának fokozása, vagyis hogy adott szilíciumterületből a lehető legnagyobb teljesítményt sajtolja ki, így téve előnyre a gyártási gazdaságosság terén. Egyes források szerint a mérnökök tovább optimalizálták a végrehajtóegységek (shader processzorok) felépítését és szervezését, megszüntetve a szűk keresztmetszetet és területet takarítva meg. Ennek köszönhetően pedig több végrehajtóegység kapott helyet, és nagyobb számítási, textúrázó és raszterizációs kapacitással lesznek felvértezve az új chipek. Eközben jelentősen átdolgozták a magokon kívüli részeket, megújult a chipen belüli terheléselosztó logika, a cache hierarchia, vagy a memóriavezérlő működése, hogy azok hatékonyabban szolgálják ki a processzorokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról