Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 28. 11:40

Tíz megabittel tölthetnek le a T-Mobile előfizetői

Másodikként a T-Mobile hálózatán is elindult a kereskedelmi HSPA+ szolgáltatás. A Magyar Telekom bár a bejelentéssel lemaradt a Vodafone mögött, az induló lefedettség sokszorosa riválisa demonstrációs jellegű üzemének.

Megelőzi a Vodafone-t a T-Mobile

A Telekom HSPA+ rendszerű hálózata Budapest néhány kerületében, (II., VII., X., IX., XIV.), valamint Pilisvörösváron, Gödöllőn, Gyömrőn és Kerepesen bukkant fel, részleges lefedettséggel. A vállalat az Ericssonnal közösen építette ki a HSPA+ szabványú átvitel beüzemelését a bázisállomásokon, amihez szoftverfrissítés mellett a cég megfogalmazása szerint "átviteltechnikai bővítésekre" is szükség volt. A Telekom szerint a névlegesen 21 Mbps csúcssebességre képes hálózat a gyakorlatban 10-13 Mpbs letöltési, és 2,5-3 Mpbs feltöltési sebességre is képes lehet. Ehhez a cég kétféle modemet is kínál az ügyfeleknek.

A Telekom ugyanakkor hangsúlyozza, hogy bár kereskedelmi üzemről van szó, amelyet az ügyfeleknek szabadon igénybe lehet venni a lefedettséggel rendelkező helyszíneken, valójában egy kiterjedt tesztelés folyik. A vállalat azt vizsgálja, hogy érdemes-e nagyobb HSPA+ lefedettséget kiépíteni az LTE közeli érkezése előtt, mekkora előnyt nyújt a technológia a jelenlegi HSPA hálózathoz képest. Arról jelenleg nem áll rendelkezésre információ, hogy a Telekom az opcióként rendelkezésre álló teljesen IP-alapú architektúrára tért-e át a HSPA+ hálózat esetében, amely az infrastruktúra egyszerűsítésén túlmenően a felhasználó számára az alacsony késleltetésekben jelenik meg. A teljesen IP-alapú architektúránál a bázisállomás közvetlenül az IP-alapú felhordóhálózatra csatlakozik.

A Vodafone szintén inkább kísérleti jellegű HSPA+ hálózata már teljesen IP-alapú adatátvitelt alkalmaz, aminek köszönhetően a gyakorlati pingek a Budapesten hosztolt szerverekre 50-60 milliszekundum magasságában mozognak a HWSW tapasztalatai alapján. Összevetésképpen a T-Mobile HSDPA hálózata, amelyet a magyar mobilinternetezők közül a legtöbben használnak, 140 milliszekundum körüli késleltetéseket mutat. A Vodafone a kezdeti öt bázisállomásról mára nagyjából harmincra bővítette a Budapest belvárosi HSPA+ lefedettséget, lapunk információi szerint (térkép jobbra).

A Telenor még kivár

A Telenor egyelőre hallgat arról, hogy milyen hálózatfejlesztési tervei volnának. A HWSW-nek Koller György műszaki vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy legkorábban tavasszal jelenhet meg a HSPA+ a második számú operátornál, a pontos ütemtervéről azonban egyelőre semmi sem tudni, döntés nem született, és az LTE-től is függ. Elképzelhető, hogy a vállalat megvárja a másik két operátor tapasztalatait, és csak azt követően dönt arról, belevág-e a HSPA+ fejlesztésekbe. Az idő ez esetben a kezükre játszhat, ugyanis a sokkal nagyobb durranással és marketingerővel bíró következő generációs mobilhálózati technológia, az LTE bevezetését lényegében csak a magyar hatóságok késlekedése tartja vissza, és a frekvenciaaukciók lezajlását követően akár jövő év vége előtt beindulhat a kereskedelmi LTE üzem. Egy ilyen forgatókönyv esetében a HSPA+ telepítésekbe és a fejlesztés kommunikálásába ölt erőfeszítések megtérülése minimum kétséges.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A HSPA+ ugyanakkor műszakilag alkalmas volna egy olyan stratégia támogatására is, amely az LTE elhalasztásával járna, és a meglévő 3G-infrastruktúra "felturbózására" alapozva igyekezne a riválisokénál magasabb átlagos színvonalú, nagyobb lefedettségű mobilinternet szolgáltatást kínálni. A Vodafone jelenlegi HSPA+ hálózata a HWSW kis mintavétele alapján képes stabilan 10 Mbps feletti letöltési, és 1,5 Mbps feltöltési sebességeket kínálni, ami megkérdőjelezi az LTE jelenlegi létjogosultságát. A bázisok kapacitásának bővítésére a HSPA+ rendelkezik tartalékokkal, 28, valamint 56 Mbps teljesítmény is kicsikarható belőlük magasabb rendű modulációval, a hordozóspektrum kiszélesítésével, és több antenna egyidejű összekapcsolásával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról