Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 27. 14:03

Új csúcskategóriás diszktömb érkezett a Hitachitól

Új csúcskategóriás tárolórendszerrel jelentkezett a Hitachi Data Systems, amelyet a HP is azonnal felvett StorageWorks kínálatába. A Virtual Storage Platform nagyobb méretű, de a cégek ígérete szerint hatékonyabb és olcsóbban üzemeltethető lett.

Rugalmasabb konfigurációk

A japán cég ma mutatta be a csúcskategóriás Universal Storage Platform V utódját, amely már a Virtual Storage Platform névre hallgat. A VSP jelentős változásokat hoz elődjéhez képest, lépést tartva a legújabb tárolótechnológiai eredményekkel. A VSP akár 2048 meghajtót képes egyetlen tárolórendszerben kezelni, amely 78 százalékkal több az előző generációhoz képest, ennek ellenére egy teljes kiépítettségű installáció csak ötödével több helyet foglal, 6 szekrényt. Ez annak köszönhető, hogy a Hitachi bevezette a 2,5 hüvelykes, azaz SFF meghajtók használatának opcióját, amelyek nemcsak kisebbek, de kevesebbet is fogyasztanak a 3,5" diszkeknél.

Ezzel párhuzamosan a Hitachi lehetővé tette az olcsóbb SAS és SATA meghajtók alkalmazását is a natív Fibre Channel felületű diszkek mellett is. Az ügyfelek keverten használhatnak különféle típusú diszkeket, legyen szó a különböző csatolófelületekről, sebességről, formátumról, vagy SSD-ről. Összességében a Hitachi azt ígéri, hogy a VSP felépítése jelentős rugalmasabban konfigurálható, hatékonyabban használja ki a helyet és az energiát. A teljesítménnyel kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre adatok, a Hitachi annyit mond, hogy nagyobb lett az egy wattra jutó IOPS, azaz műveleti sebesség. A Hitachi csúcskategóriás rendszerei hagyományosan a világ leggyorsabbjai közé tartoztak eddig.

Az új hardver mellé új szoftveres képességek is dukálnak. A VSP sokkal nagyobb felbontású, finomabb tárolórétegezésre képes, immár egyetlen logikai meghajtó, és az azon található kötetek több rétegen át nyújtózhatnak. A felbontás a lap mérete, amely 42 megabájtnyi adat, ami hatékony módját teszi lehetővé az adatok optimális elhelyezésének, mindezt transzparens, a felhasználók vagy alkalmazások számára nem látható módon, a hozzáférési gyakoriságnak megfelelően. A Hitachi szerint felesleges immár azon gondolkodni, hogy egy alkalmazásnak milyen diszkekre és RAID konfigurációra van szüksége, a VPS dinamikusan migrálja az adatokat a különféle sebességű meghajtók között. A VPS három réteget specifikál: SSD-k, 15 ezres diszkek, 7200-as diszkek.

A finomabb, lapszintű adatkezelésnek köszönhetően nem csak a teljesítmény fokozását célzó dinamikus adatrétegezés veszi hasznát, hanem az úgynevezett thin provisioning is. A kapacitás túljegyzését lehetővé tévő technika nem köt le egy teljes LUN méretének megfelelő tárterületet a fizikai diszkeken, csak annyi, amennyi az adatok eltárolásához szükséges, így az alacsony LUN-ok által mutatott összkapacitás sokszorosa is lehet a valódi fizikai kapacitásnak. A lapszintű adatkezelésnek köszönhetően mindez automatikusan életbe lép az összes tárolórétegre, beleértve a drága SSD-ket is. A Hitachi szerint egy LUN és a fizikai meghajtók közt immár semmiféle kötődés nincs.

Partiban

A VSP ezen túlmenően képes hosztonként erőforrásokat dedikálni, és lényegében szolgáltatási szintet garantálni sávszélességben és válaszidőkben meghatározva. Magától értetődő módon ezzel megakadályozható, hogy egyes gépekről túlterheljék a tárolórendszert, és más felhasználók szempontjából lelassítsák azt. A VSP továbbra is be tud vonni a kontrollere alá külső tárolóegységeket is, a Hitachi és HP berendezésein túlmenően többek közt EMC vagy IBM eszközöket is, egészen 300 petabájt nyers kapacitásig. Mindez teljesen virtualizáltan történik, a külső tárolók kapacitása úgy tűnik fel, mintha fizikailag belső diszkeken volna, így a rétegezésbe és thin provisioningbe is bevonhatóak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A pontos technikai dokumentáció és piacra kerülési információk egyelőre nem állnak rendelkezésre. A HP olyan konstrukció bevezetését tervezi, amely a különféle menedzsment- és adatmentő szoftverlicenceket az azokkal kezelt adattömeghez igazítja, amelyen on-demand lehet rugalmasan változtatni.

Összességében a Hitachi az új csúcskategóriás platformmal felzárkózott a korszerű tárolótechnológiák alkalmazásában is az olyanok mellé, mint az EMC vagy a NetApp. Piaci elemzők szerint műszakilag a cég képviseli a csúcskategória krémjét, ugyanakkor mégis viszonylag kevesen választják, és sokan még azt sem tudják, hogy a HP csúcskategóriás diszktömbjeit is a Hitachi szállítja. A HP jelenleg a Hitachi Data Systems legnagyobb partnere, amely egyből bejelentette a VPS-t StorageWorks P9500 és P900 név alatt, felváltva az előző generációs XP 2000 és 2400 modelleket. A Hitachi bizakodó, és jelentős bevételnövekedést remél a következő évek során a VSP-re alapozva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról