Szerző: Dojcsák Dániel

2010. szeptember 24. 15:16

A YouTube nem felelős a feltöltött videók jogtisztaságáért

A madridi spanyol szövetségi bíróság megszüntette a YouTube ellen szerzői jogsértés vádja miatt indított ügyet. A döntés értelmében a videómegosztó szolgáltatón nem kérhető számon a felhasználók által feltöltött tartalmak jogszerűségéért. A döntés precedensértékű, s a Google számára óriási győzelemnek számít

A spanyol műsorszolgáltató Telecinco azért perelte be a Google-t, illetve a YouTube-ot, mert szerinte a megosztó szerzői jogi vétséget követett el azáltal, hogy a felhasználói jogvédett tévés tartalmakat töltöttek fel. A bíróság elutasította a Telecinco állításait, megjegyezve, hogy a YouTube komplex eszközöket kínál a tartalomtulajdonosoknak a jogvédett tartalmaik megtalálására, azonosítására és eltávolítására. Így semmiképp nem mondható, hogy a videómegosztó támogatja a jogsértéseket, azt viszont be kell látni, hogy a feltöltések masszív száma miatt és a szolgáltatás folytonossága miatt nem lehetséges az előzetes szűrés.

A Google ezt a hírt komoly győzelemként értékeli, ami megerősíti az EU korábbi döntését, miszerint a tartalomtulajdonos felelőssége, hogy felismerje a jogvédett tartalmait, s a szolgáltatónak, mint a YouTube, csak akkor kell eltávolítania azokat, ha a tulajdonos kéri. Ez egyébként teljesen logikus, hiszen a YouTube nem is tudná megítélni, hogy egy tévécsatorna vagy bármilyen más alkotó vagy forgalmazó az adott műsorszámhoz milyen engedélyeket csatolt.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A törvény egy kényes egyensúlyt igyekszik megteremteni, amivel védi a szerzői jogokat is, miközben lehetővé teszi a YouTube-hoz hasonló platformok működését, ami a vicces videók és a tévéműsorok megosztása mellett olyan kiemelt civil funkciókat is képes ellátni, mint a politikusok és közszereplők mondanivalójának publikálása, vagy éppen érdekes eseményekről, katasztrófákról vagy háborús helyszínekről való többszálú élő tudósítás. Ez a felsorolás azért fontos, mert a döntés és a hozzáállás hátterében nem csak a szerzői jogi helyzet mérlegelése áll, hanem egyéb kulturális, üzleti és civil érdekek is.

Ez pedig az EU-s törvényhozás bölcsességére utal, némi reménnyel töltheti el az európaiakat. Főleg talán azokat, akik jelenleg Franciaországban a kormány bizarr hozzáállása miatt internettől való eltiltást kapnak, vagy éppen azok, akik Kelet-Európában szerzői jogi akadályok miatt nem élvezhetnek bizonyos szolgáltatásokat. A YouTube számára pedig ez a döntés valóban pozitív presztízst jelent, s a jövőben amellett, hogy a zenei és filmes kiadókkal való megállapodásaival, a Content ID rendszerrel való példálózás mellett egy újabb fegyvertény született, ami a megosztó legalitását erősíti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról