Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 21. 14:09

Új szervereket, tárolókat mutatott be az Oracle

Az Oracle OpenWorld hétfői napja a Sun-innovációk jegyében telt. Bemutatkozott a Niagara processzorcsalád legújabb generációja, a SPARC T3, elrajtoltak az erre épülő szerverek is. Az Oracle emellett fellebbentette a fátylat a ZFS-alapú tárolók egész soráról és szó volt a Solaris 11 érkezéséről.

A Sun Microsystemset felvásároló Oracle láthatóan komolyan veszi a hardverpiacot, ennek bizonyítékát adva tegnap, magyar idő szerint délután az OpenWorld rendezvényen egy sor új "vasat" jelentett be John Fowler alelnök, aki korábban a Sun szerverüzletágát vezette.

Végre itt a T3

Hosszas várakozás után végre befutott a masszív párhuzamos feladatvégrehajtásra tervezett Rainbow Falls kódnevű chip, amely a világ első általános célú 16 magos processzora. A magonkénti 4 szál futtatásának köszönhetően egy lapka 128 programszálat kezel párhuzamosan. Maguk a processzormagok az UltraSPARC T2 leszármazottjainak tekinthetők, a mérnökök tovább finomították a lebegőpontos egységeket, illetve teljesen áttervezték a kriptográfiai motort, amely hardveres gyorsítást kínál a leggyakoribb titkosítóalgoritmusokhoz. A SPARC T3-ról a tavalyi Hot Chips konferencián lényegében minden fontos információt elárult a Sun, aki kíváncsi, a chippel kapcsolatos részleteket korábbi cikkünkben megtalálja.

A SPARC T3-ra építve összesen négy szervert jelentett be a Sun, amelyek a korábbinál jóval egyszerűbb modellszámozást kaptak. A kínálatban T3-1, T3-2 és T3-4 szerver szerepel, a T3 a processzorra, a kötőjel után álló szám pedig a gépben levő processzorok számára utal. A masszív párhuzamosság kiaknázásához masszív memória is dukál, már a legkisebb, egyprocesszoros gépbe is 16 DDR3 modul építhető, a maximális memóriakapacitás pedig processzoronként 128 gigabájt. A SPARC T3-alapú gépekre Solaris operációs rendszert telepít az Oracle, emellett mindegyikhez jár az Oracle VM Server, amelyek segítségével szeparált logikai partíciók alakíthatók ki rajtuk - akár 128 darab.

SPARC T3-2

A 2 U kivitelű T3-1 egy darab 1,65 GHz-es SPARC T3 processzort tartalmaz, a gépbe akár 16 diszk vagy 6 PCIe bővítőkártya építhető. A T3-1 szerverből az Oracle kiadott egy T3-1B jelű változatot is, ami blade kivitelű és a Sun Blade 6000 keretbe illeszkedik. A blade kivitelű gép szintén 16 memóriafoglalattal rendelkezik, de csak 4 merevlemezt képes fogadni. A legkisebb gépet webszervernek, Java alkalmazásszervernek, illetve fejlesztési feladatok elvégzéshez ajánlja az Oracle, egyebek mellett. A T3-2 konfiguráció 2 processzorral, 6 merevlemezzel, 32 memóriafoglalattal és 10 alacsony kivitelű (low profile) PCIe kártyahellyel együtt is elfér 3U helyen. A legnagyobb, T3-4 konfigurációt az 512 párhuzamos programszál futtatásának képessége és az 512 gigabájt támogatott memória akár konszolidációs platformként is bevethetővé teszi, de az Oracle szerint teljesítményigényes vállalati alkalmazások (ERP, CRM, SCM) alatt is megállja a helyét.

Új Exadata: X2-8

Egy új Exadata modellt is bemutatott az Oracle. Emlékezetes, hogy a tavaly piacra dobott Exadata V2 (mostantól Exadata X2-2) adatbázisgép nyolc darab kétfoglalatos adatbázis-szervert fürtözött. A most elrajtolt Exadata X2-8 ezzel szemben két darab nyolcfoglalatos csomópontot tartalmaz - a megcélzott workloadok ugyanazok, vagyis teljesítményigényes, sokfelhasználós OLTP és adattárház feladatok. A gépet a pár napja bejelentett Unbreakable Linux Kernellel vagy Solaris 11 Expressel lehet rendelni, ami arra enged következtetni, hogy piacra csak később kerül.

Hogy mi az oka annak, hogy a korábbi konfiguráció mellé a kínálatba bekerült egy 2 csomópontos rendszer, legfeljebb találgatni lehet - az Oracle oldalán elérhető információk eléggé szűkszavúak. A HWSW tippje szerint vannak olyan adatbázis és adattárház-feladatok, amelyek nagy fürt helyett jobban teljesítenek két nagy (64 processzormag, 1 terabájt memória) SMP szerveren, ami lényegében megfelel a hagyományos RAC konfigurációnak. Felmerülhet az a lehetőség is, hogy az Oracle RAC teljesítménye nem skálázódott igazán jól 8 csomópontos fürtön. Biztos okokat nem tudni, mivel a vállalat legendásan szűkszavú.

Új tárolók

Az OpenWorldön John Fowler bemutatta a vállalat új lemezes tárolóit is, amelyek mostantól a ZFS Storage Appliance nevet viselik. A terméksorozat tagjai lényegében kimondottan adattárolásra kialakított x86 szerverek, amelyeken a Solaris operációs rendszer és annak ZFS fájlrendszere gondoskodik. Az egyedi célhardverek helyett tömeghardverek használata az Oracle szerint az egyedi megoldásokra épülő versenytárs tárolómegoldásoknál jóval alacsonyabb árat eredményez. A ZFS ráadásul fájlrendszer szintjén nyújt olyan fejlett adattárolási szolgáltatásokat (pl. deduplikáció, replikáció), amelyek a legtöbb versenytárs tárolómegoldás esetében felárért érhetők el, itt viszont alapáron járó képességek.

A második generációs ZFS-tárolók már az Intel legújabb Xeon chipjeire épülnek, ami önmagában jelentős előrelépés teljesítmény terén a korábbi modellekhez képest. Emellett további finomhangolások történtek a szoftverben is, illetve nőtt a tárolókapacitás is. Ahogy minden új Sun- hardvert, ezeket is az Oracle köztesszoftvereihez és alkalmazásaihoz optimalizálták. Továbbra is megmaradt a barátságos, átlátható webes kezelőfelület, illetve a DTrace analitika, amellyel feltárhatók a teljesítményproblémák és valós időben monitorozható a rendszer.

Már a legkisebb, 7120-as modell is 120 terabájt kapacitást kínál 24 gigabájt DR3 memória és 96 gigabájtnyi írásra optimalizált flash chache társaságában. Ez az egyetlen készülék az új tárolók között, amely nem fürtözhető, a 7320, 7420 és 7720 modellek mind kínálják ezt a képességet - a 7720 valójában már önmagában is egy fürtözött rendszer. A középkategóriás 7320 már 192 terabájtos kapacitást kínál, 4 terabájt olvasási cache és opcionális írási cache rendelhető hozzá. A két csúcsmodell a 7420 és 7720, ezek már egy teljes rackszekrényt elfoglalnak. A 7420 akár 1 petabájt fölé is skálázható és leginkább virtualizált környezetbe ajánlja az Oracle. A ZFS Storage Appliance 7720 a legnagyobb teljesítményű csúcsmodell, kapacitása legfeljebb 720 terabájt lehet, ami 240 terabájtos rendszerek fürtözéséből áll össze.

Még az idén jön a Solaris 11 Express

Fowler előadása során szót ejtett a jövőre érkező Solaris 11-ről, amelynek fejlesztése gőzerővel zajlik. Amint arról a HWSW már korábban beszámolt, a legnagyobb felhasználói bázissal rendelkező UNIX következő verziójában a Solaris 10-ben megismert képességek (pl. ZFS, Dtrace, zónák) további csiszolására, finomítására lehet számítani. A legfontosabb újdonság, hogy az operációs rendszer új, a függőségeket is figyelembe vevő csomagkezelő megoldásra áll át, ennek köszönhetően a Solarisban is olyan egyszerűvé, kényelmessé válhat a csomagok kezelése, komponensek telepítése, frissítése mint egy korszerű Linux-disztribúcióban. Ez jelentősen megkönnyíti az adminisztrátorok életét a szoftverfrissítések, patchek telepítésekor

Az OpenWorldön John Fowler elmondta, a Solaris 11-ben olyan fejlesztések is helyet kapnak, amelyeknek köszönhetően a rendszerek újraindítása néhány másodpercet vesz csak igénybe (Fast Reboot), illetve úgy módosítják az operációs rendszert, hogy eleve lecsökkentsék a szükséges újraindítások számát. A karbantartási funkciók egy részét az Oracle akár távoli eléréssel is képes majd ellátni, az ismert hibák még azelőtt kiszűrhetők, hogy bekövetkeznének.

Az Oracle korábban már közölte, hogy elkaszálja az OpenSolarist, helyette az újdonságokkal ismerkedni vágyó felhasználóknak a Solaris 11 Expresst ajánlja, ennek első változata már 2010-ben elérhető lesz és támogatást is lehet hozzá vásárolni. Az Oracle azt javasolja az OpenSolaris felhasználóinak, térjenek át az év vége előtt érkező Solaris Expressre, ehhez különféle segédeszközöket is rendelkezésre bocsát majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról