Szerző: Dojcsák Dániel

2010. szeptember 20. 13:44

Tovább hengerel az Android

Már szinte elvárt, hogy az Android negyedévről negyedévre újabb vastag szeleteket hasít ki az okostelefonok piacából. A comScore szeptember 15-i jelentéséből sem derül ki más, a Google operációs rendszere újabb fogyasztókat csábít el a Blackberry és az iPhone elől.

A kutatócég mérései szerint az amerikai okostelefon-piacon alig három hónap alatt az Android 12-ről 17 százalékra növelte részesedését idén júliusig, átugorva a Microsoft Windows Mobile-t és beleharapva a RIM és az Apple tortaszeletébe is. Az amerikai piacon ettől függetlenül továbbra is a Blackberryt forgalmazó Research in Motion a vezető 39,3 százalékos teljesítményével, ami 53,4 millió felhasználót jelent. Bár az elmúlt negyedévben kénytelen voltak megbarátkozni azzal a ténnyel, hogy a részesedése az 1,8 százalékos csökkenés miatt 40 százalék alá csökkent.

A következő helyezett az USA területén az Apple, ami jelenleg 23,8 százalékát birtokolja az okostelefon-piacnak, de a korábbi növekedési trenddel ellentétben 1,3 százalékkal csökkent az részesedése az Android gyors terjeszkedésének köszönhetően, bár az eladások továbbra is növekszenek. Érdemes belekalkulálni a képletbe, hogy az iPhone 4 megjelenés előtt a korábbi modellek iránti kereslet lecsökkent, s sokan kivártak. A klasszikusnak számító Windows Mobile pedig már közel az egyszámjegyű részesedéshez, hisz az áprilisi 14 után júliusban már csak 11,8 százalékos eredményt tudott felmutatni.

Az Android nyomulása azonban együtt jár a piac ugrásszerű növekedésével, áprilistól júliusig 11 százalékkal bővült az amerikai okostelefon-piac. Így a többi platform maximum presztízsben veszít, de az eladott darabszámok többnyire minden gyártónál növekszenek. Érdekes, hogy ez alól épp a Motorola a kivétel, ami 1,8 százalékot veszített a gyártói részesedéséből, holott a Motorola Droid sorozat darabjai a legnépszerűbb modellek voltak. Az ok, hogy a kiemelt csúcskészülékeken kívül a többi szegmensből egyszerűen kivonult a cég.

A teljes mobilpiacot nézve a legnagyobb gyártó az USA-ban továbbra is a Samsung, 23,1 százalékos résszel, őt követi a másik dél-koreai cég, az LG, 21,2 százalékkal, a harmadik még mindig a Motorola 19,8 százalékkal. A RIM 9 százalékkal a negyedik, a tengerentúlon nem túl népszerű Nokia pedig csupán az ötödik pozíciót foglalja el 7,8 százalékkal.

Világszinten nézve a helyzet teljesen másképp fest, hiszen a Nokia továbbra is vezető pozícióban van, a Gartner legújabb jóslatai szerint viszont már idén átveszi az Android az második helyet, legyűrve a RIM BlackBerryt és az Apple iOS-t is. Az IDC szerint az Android 2014-re éri el a 24 százalékos részesedést az okostelefon-piacon, ami az olcsó Androidos okostelefonok szaporodásával viszont akár fel is gyorsulhat. Ebbe a harcba darabszámot tekintve egy idő után a csak prémium termékkel jelen levő Apple már nem szólhat bele, viszont a Nokia Symbian 3 és a Samsung Bada még okozhat meglepetéseket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról