Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 15. 20:51

Rá sem lehet ismerni az új Internet Explorerre

A Microsoft ígéretéhez híven kiadta az Internet Explorer 9 nyilvános béta változatát, amely letisztult felhasználói felületével és sebességével egyaránt felzárkózott a konkurenciához - a teljes hardveres HTML5 gyorsítás már csak hab a tortán.

A Microsoft kiadta az Internet Explorer 9 nyilvános béta változatát, amelyet bárki letölthet a www.beautyoftheweb.com oldalról. A szoftver futtatásához Windows Vista vagy újabb operációs rendszer szükséges.

Több platformelőzetes után a Microsoft végre kiadta az Internet Explorer 9 bétáját, amely egy teljes értékű, jól használható böngésző. Az első benyomások alapján az IE9 felülete nagyon egyszerű, letisztult, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a program gyorsan indul és könnyed, szinte már légies benyomást kelt. Persze nem a Microsoft az egyetlen böngészőgyártó, amelyik ebbe az irányba ment el, az új Chrome vagy éppen a Firefox 4 is hasonló elvet követ. A redmondi fejlesztők láthatóan többi böngészőből is elcsentek ötleteket, a címsor a Chrome-hoz hasonlóan egyben keresőmezőként is működik, új fül megnyitásakor pedig előnézetet kapunk a korábban legsűrűbben látogatott oldalakról - ezt is ismerhetjük a Google böngészőjéből.

Ahogy arról már a HWSW hasábjain beszámoltunk, az IE9 számos újítást vonultat fel, amelyek részben a sebességet, részben a szabványokkal való kompatibilitást érintik, illetve kényelmesebbé teszik a használatot. A böngésző felhasználói felülete gyökeresen megváltozott az elődökhöz képest. Az új Internet Explorer megjelenésében is felzárkózott a Microsoft kurrens asztali operációs rendszeréhez, a Windows 7-hez és szépen integrálódik annak felületébe. A tálcán a program ikonjára húzva az egeret például előnézeti képet kapunk az összes nyitott tabról, a böngésző támogatja a "jump list"-eket és akár egyes tabokkal is működik a Windows 7 "snap", vagyis a fület az asztal szélére húzva abból egy új, fél képernyőt kitöltő ablak jön létre - ügyes.

Az IE9 béta azon kevés böngészők közé tartozik, amelyek hardveres gyorsítást biztosítanak az oldalak megjelenítéséhez, a szövegek, bittérképek, vektoros ábrák, videók egyaránt grafikus gyorsítással jelennek meg, amennyiben a PC-ben az rendelkezésre áll. További, a teljesítményt fokozó újítás a Chakra kódnevű JavaScript-motor beépítése a böngészőmotorba - a Microsoft szerint ezzel jelentős gyorsulást sikerült elérni, amelyet saját tesztjeink is igazolnak. A SunSpider benchmarkot 446 ms alatt tudta le az IE9 beta, összehasonlításképp a Firefox 4 utolsó bátájának ugyanazon a gépen 572 ms-ra volt szüksége. A Chrome 6 mindössze 329 ms alatt teljesítette a tesztet, vagyis az IE9 nem a leggyorsabb a mezőnyben, de ott van a legjobbak között, ami nem volt elmondható az elődjéről, az Internet Explorer 8-ról.

Érdekes újdonság, amely szintén a sebességet hivatott javítani, hogy az IE9 figyelmeztetni tudja a felhasználót, ha valamilyen kiegészítő (add-on) túlságosan lelassítja, és ilyenkor fel is ajánlja a kiegészítők kikapcsolását - akár egyenként. Az Internet Explorer 9 funkcionális újdonságait részletesen, rövid videókkal körítve a hivatalos IE blog bejegyzése mutatja be.

A Microsoft láthatóan jó úton jár az Internet Explorerrel, amely gyors és könnyed, és szolgáltatások terén is felzárkózik a konkurenciához. A szabványok kezelése terén még biztos lenne még mi csiszolni, az Acid3 teszten ugyanis még nincs meg a 100 pont, de ezt tudjuk be annak, hogy nem végleges szoftverről van szó, az majd csak valamikor 2011 tavaszán érkezik. Azoknak, kik a korábbi változatok nehézkessége, lassúsága miatt váltottak más böngészőre, érdemes egy próbát tenniük az IE9 bétával, valószínűleg kellemes csalódás éri majd őket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról