Szerző: Koi Tamás

2010. szeptember 16. 09:26

Hangelemzéssel újít a Vodafone ügyfélszolgálata

A Montana hangfelismerésen alapuló ügyfélszolgálati rendszerének fejlesztési üteméről tartott sajtótájékoztatót a cég, illetve partnere, a Vodafone Magyarország. A projekt célja többek közt, hogy a telefonáló beszédének elemzésével megkönnyítsék, hatékonyabbá tegyék az ügyfélkezelési folyamatot.

A fejlesztési fázisban lévő szolgáltatást bemutató keddi sajtótájékoztatón az előnyök közt felsorolták egyebek mellett, hogy a telefonáló beszédének elemzése nyomán a hívást az előre meghatározott kategóriákba lehet majd sorolni, sőt az új rendszer képes lesz olyan statisztika előállítására is, amely megmutatja az ügyfélszolgálat kihasználtságát és a leggyakoribb kérdéseket. A kategóriáknak köszönhetően hatékonyabban lehet majd a munkát megszervezni, a munkatársakat beosztani, így az ügyfél gyorsabb és pontosabb megoldást kaphat problémájára.

A projekt a tervek szerint két év alatt, 2012. március végére éri el a kívánt eredményt. A kísérleti ügyfélszolgálati rendszer a Vodafone Magyarország 2009-ben felavatott, miskolci székhelyű Regionális Ügyfélszolgálati Központjában működik majd. A hazánkban mindeddig egyedülálló integrált rendszer komplex kutatás-fejlesztési együttműködés keretében valósul meg, az infokommunikációs szakma és a kutatói szféra összefogásával. A hangbányászati eljárások kutatásában részt vesz a THINKTech Kutatási Központ, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék, az MTA Nyelvtudományi Intézete és az Aitia International Informatikai Zrt. is.

A 6 vállalat illetve intézmény összefogásának eredményeként megvalósuló fejlesztés egyik meghatározó tudományos értéke a magyar hangzó szöveg felismerésének új technikáján alapul. Ez a projekt több eszköz összekapcsolásával valósítja meg az elérendő célt. Ennek első lépcsőfoka a beszédfelismerés, az így nyert információ pedig második lépcsőfokként a szövegbányászat eszközeivel válik hasznosíthatóvá.

Ez azt jelenti, hogy egyrészt elemezhetővé válik a telefonos ügyfélszolgálaton felhalmozó beszédinformáció, másrészt a diszpécser munkáját már beszélgetés közben, ahhoz kapcsolódó releváns információk felkínálásával támogatja a rendszer. A szoftverfejlesztés eredményeképpen a beszédtempó vagy a kiejtés egyéni vonásaitól függetlenül értelmezhetővé válik a szöveg az intelligens informatikai program számára.

A Montana által vezetett fejlesztés jelentős, több mint 218 millió forintos európai uniós és állami támogatásban részesült.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról