:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 9. 15:37

Magukat okolhatják a netes bűnözők áldozatai

A Symantec felmérése szerint az internetezők mintegy kétharmada esett már áldozatul netes bűnözők támadásainak. A legtöbben tisztában vannak a veszélyekkel, mégis, alig tesznek valamit annak érdekében hogy elkerüljék őket.

A 14 ország 7 ezer internetezőjének bevonásával készült felmérés szerint a felhasználók 65 százaléka esett már áldozatul kiberbűnözőknek - az arány országonként erősen változik, az Egyesült Államokban például 73 százalék, de Kínában a netezők több mint négyötöde érintett. A leggyakoribb eset valamilyen vírus vagy kártevő-fertőzés, (51%), de az online csalások (10%), adathalászat (9%), közösségi szolgáltatásban a profiloldal feltörése (7%) és a bankkártya-csalás (7%) sem ritka. A különféle netes bűncselekmények is országról országra eltérőek, Kínában és Brazíliában például a PC-k több mint 60 százaléka kártevővel fertőzött - sokan használnak illegális forrásból származó, nem frissített szoftvereket, amelyek biztonsági résein könnyűszerrel jutnak át a kártevők.

Ijesztő, de igaz, hogy a károsultak több mint fele egyáltalán nem jelenti az ilyen eseteket - valószínűleg egy részben a szégyenérzet miatt, másrészt mert a számok alapján úgy tűnik, nem bíznak abban, hogy a tetteseket fel lehet deríteni és felelősségre lehet vonni. A felhasználóknak csak 48 százaléka értesítette a bankját, és az áldozatoknak csak 44 százaléka fordult a rendőrséghez, miután online csalás vagy bankkártyával kapcsolatos visszaélés esett meg vele.

A legtöbben ugyan tudják vagy sejtik, hogy veszélyek leselkedhetnek rájuk, de azt már nem tudják, hogyan védekezzenek ellenük. Sokan tisztában vannak néhány alapszabállyal, például nem adják ki senkinek jelszavaikat vagy nem nyitnak meg ismeretlen forrásból származó fájlt vagy linket és sokan vélték úgy, hogy a "túl szép hogy igaz legyen" ajánlatoknál gyanakodni kell.

Ugyanakkor számos tévhit is él a felhasználókban, a megkérdezettek 27 százaléka szerint a nagynevű online boltokban garantáltan biztonságos a vásárlás, 29 százalék szerint a barátaiktól érkező levelekben vagy üzenetekben biztosan nincs kártevő és szintén 29 százalék szerint a https-sel kezdődő URL-ek garantáltan biztonságosak. A számokból is is kitűnik, a nyilvánvaló veszélyek és kockázatok ellenére a legtöbben nemigen változtatnak online szokásaikon. A megkérdezettek 83 százaléka nem használ elkülönített e-mail címet az online vásárlások bonyolítására, 69 százalék nem készít rendszeres biztonsági mentést az adatairól, 62 százalék pedig nem cseréli rendszeresen a jelszavait.

Mégis, a netezők többsége látszólag tisztában van azzal, hogy saját biztonságáért nagyon sokat tehet és leginkább ő a felelős azért, ha baj történik. A felhasználók 12 százaléka ismerte be, hogy teljes egészében ő tehet arról, hogy a bűnözők csapdájába került, 54 százalék pedig úgy gondolja, sokkal elővigyázatosabbnak kellett volna lennie. Az adathalászati támadások, az online csalások és a vírusfertőzések áldozatainak több mint 70 százaléka érezte magát felelősnek abban, ami történt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.