Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 8. 11:52

Az NVIDIA kétmagos chipjére épülnek az LG okostelefonjai

A berlini IFA kiállításon az LG bejelentette, még az év vége előtt piacra dobja NVIDIA Tegra 2 processzorra épülő okostelefonjait, a cég emellett fellebbentette a fátylat a Windows Phone 7-et futtató Optimus 7 készülékről is.

A vezető mobilgyártók közül az LG az első, amely az NVIDIA Tegra 2 chipjére építi készülékeit. A Tegra 2 még a januári Consumer Electronics Show-n mutatkozott be: a lapka két darab 1 gigahertzes ARM Cortex A9 processzormagot tartalmaz, emellett egy alacsony fogyasztású GeForce grafikus mag is került bele, amely a 3D játékok mellett az Adobe Flash 10.1 animációkat is képes gyorsítani, az 1080p HD-videolejátszás (H.264, VC-1, MPEG-4) mellett.

A lapkát a TSMC gyártja 40 nanométeres csíkszélességgel, ennek köszönhetően nemcsak miniatűr és olcsó, de fogyasztása is alacsony marad, pedig összesen 8 processzormagot integrál egyetlen lapkára. Ennek a felépítésnek, a specializált magok integrálásának az előnye, hogy ha például a telefonnal éppen csak zenét hallgat a gazdája, elég az audioprocesszornak működnie, a többi mag, amelyek például a megjelenítésért, videolejátszásért és más funkciókért felelősek, teljesen lekapcsolhatók.

Az NVIDIA akár 16 óra HD-videózást vagy 140 órányi zenehallgatást ígér egy feltöltéssel egy 5 hüvelykes tableten, 2000 mAh kapacitású akkumulátor használata mellett. Egy kisebb kijelzőt tartalmazó okostelefonnal ennél még hosszabb üzemidő is elérhető, persze ez attól is függ, mekkora kapacitású akkumulátort tudnak beépíteni a mérnökök.

Chang Ma, a koreai elektronikai gyártó marketingstratégiai vezetője szerit a Tegra 2 chipre épülő okostelefonok teljesen új sztenderded képviselnek majd sebesség és grafikus teljesítmény terén. A januári CES-en a Tegra 2 képességeit az Uneral Engine 3 futtatásával demonstrálta Tim Sweeney, az Epic Games alapítója és elnök-vezérigazgatója. Chang Ma szerint a Tegra 2-vel szerelt okostelefonokon akár kétszer gyorsabb lehet a webböngészés és ötször nagyobb számítási teljesítmény áll a játékok rendelkezésére mint a jelenlegi csúcsmodelleknél.

Hogy az LG összesen hány Tegra-alapú okostelefont dob majd piacra és hogy pontosan melyek lesznek ezek, az a híradásokból nem egyértelmű, mint ahogy az sem, hogy a Windows Phone 7-et futtató Optimus 7 (E900) közéjük tartozik-e majd, de tippünk szerint igen. Az Optimus 7-tel kapcsolatban egyébként elég szűkszavú volt a cég, bár a kihúzható QWERTY billentyűzetes telefont bemutatta, specifikációkat nem tett közzé, mindössze annyit árult el róla, hogy akár DLNA szerverként is működhet, vagyis a telefonon található videókat, zenéket a lakásban található DLNA-képes eszközökre képes továbbítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról