Szerző: Koi Tamás

2010. szeptember 8. 09:37

Megjött a Firefox 4 utolsó bétája

Lassan finisbe ér a Firefox webböngésző soron következő főverziójának a fejlesztése, a programozók az utolsó simításokat végzik a kódon. A böngésző ötödik bétája már nagyon közel áll a végleges változathoz, új funkciók jóformán nem is kerültek bele az előző bétához képest.

A Firefox 4 próbaváltozatából a negyedik két héttel ezelőtt érkezett, a fejlesztők akkor azt ígérték, hogy az ötödik - várhatóan utolsó - béta még augusztus folyamán megjelenik. Az új próbaváltozatot végül tegnap tette közzé a Mozilla, ám míg a negyedik béta több újdonságot is tartogatott a kísérletező kedvű felhasználók számára, addig az ötödik már jóformán csak a meglévő funkciók kicsiszolására koncentrált, ami az egyik jól látható jele annak, hogy a végleges kiadás egyre közelebb kerül.

Az ötödik béta legfontosabb újítása is egy már korábban meglévő funkcióhoz kötődik: a fejlesztők ennél a változatnál már alapesetben bekapcsolták a negyedik próbaverzióban megjelent Direct2D-alapú hardveres gyorsítást. A funkció legfőbb előnye, hogy a böngésző ezzel a weboldalak megjelenítésével összefüggő grafikus számítási feladatokat a CPU helyett a grafikus processzorral végezteti el, így az alkalmazás erőforrás-kihasználtsága jelentősen javul a korábbi megoldásokhoz képest. Nem véletlen, hogy a böngészőfejlesztők közül mindegyik cég erre az ösvényre lépett, vagy már korábban (pl. Opera, Chrome), vagy jelenleg is futó tesztprojektekben (Internet Explorer 9).

További, a webfejlesztők számára hasznos újdonsága a Firefox 4 legutóbbi bétájának a megújult audio API-n keresztül elérhető hangfeldolgozási algoritmus, mely a HTML5-alapú hang- és videotartalmak színesebb és látványosabb tálalását hivatott elősegíteni. A fejlesztők egy látványos videó igyekeztek demonstrálni az új funkcióban rejlő lehetőségeket (lásd fent). Az új kiadásba  biztonsági fejlesztések is kerültek: a böngésző immár támogatja a HSTS, vagy más néven HTTP Strict Transport Security biztonsági mechanizmust.

A Firefox mostani tesztváltozatát az eredeti tervek szerint nem követik további bétaverziók, a program ezután nem kap új funkciókat. A végleges verzió megjelenése a kiadásra jelölt változatok kiértékelése után, várhatóan az év végén esedékes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról