Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 7. 17:29

Kétmagos Samsung processzor okostelefonokba

Már jövő év elejére piacon lehetnek az első okostelefonok, amelyek többmagos processzorokra építenek. A Qualcommot követően a Samsung is bejelentette, hogy elkészült kétmagos alkalmazás processzorával, amellyel multimédiás eszközöket céloz meg.

Az Orion kódnéven ismert chipet a Samsung félvezetőgyártó részlege tervezte és gyártja alacsony fogyasztásra optimalizált 45 nanométeres csíkszélességű technológiával, amivel a tranzisztorok rendkívül miniatűr felépítése ellenére alacsonyan tartható a szivárgási áram. Az Orion egy rendkívül magas fokon integrált rendszerchip, amelynek lelkét két ARM Cortex-A9 processzormag adja, nem kevesebb mint 1 MB L2 gyorstár társaságában, ami hatalmasnak számít az ARM világában.

A Cortex-A9 az ARM legújabb nagy teljesítményű, licencelhető referencia mikroarchitektúrája, amelynek célja a számításigényesebb alkalmazási területek igényeinek kielégítése, mint amilyen az erőteljesen multimédiás felhasználás. A Cortex-A9 mikroarchiektúra jól skálázható a gyártók döntéseinek függvényében, így például nem csak a magok számát vagy a cache-ek méretét lehet változtatni, de opcionálisan hozzáadható vagy elvehető a vektoros és a lebegőpontos végrehajtás képessége is.

A Cortex-A9 magok nemcsak több párhuzamos futószalaggal, hanem immár soron kívüli, spekulatív végrehajtással is rendelkeznek, órajelenként akár több (valószínűleg 2) utasítás feldolgozásának elindítására is képesek elágazásbecslést követően - a legnagyobb változást természetesen a soron kívüli ütemezés megjelenése jelenti. Ezeknek a technikáknak köszönhetően az ARM szerint órajelenként 25 százalékkal több utasítást hajt végre az A9, mint a jelenlegi Cortex-A8 generáció. Ez azt jelenti, hogy az 1,2 gigahertzes órajelen üzemelő kétmagos Orion nyers feldolgozási kapacitása nagyjából háromszorosa a ma kapható okostelefonokban és tabletekben megtalálható processzorokénak.

Az Orion azonban természetesen sokkal több, mint egy kétmagos processzor. A szilíciumon integrált videodekódoló áramköröknek köszönhetően a folyékony 1080p visszajátszás vagy felvétel sem okozhat gondot a támogatott kodekek esetében, miközben a 3D-s grafikus renderelési teljesítmény ötszörösére ugrott a jelenlegi  termékekhez képest, állítja a cég. Ezek mellé integrált memória-, NAND flash, SATA és eMMC vezérlők, GPS vevő társulnak. Az Orion két belső kijelző mellett HDMI-n keresztül egy harmadik külsőt is képes maghajtani, egyidejűleg. Az Orion tokozása lehetővé teszi további tokok, így például DRAM és NAND chipek rétegezését a lehető legkompaktabb és legolcsóbb kivitelezés érdekében.

A Samsung a negyedik negyedév során fogja megkezdeni az Orion szállításait a kiemelt ügyfelek számára, a tömegtermelés pedig 2011 első felében indul be. Bejelentésével a koreai cég bár némileg lemaradt a Qualcomm mögött, amely három hónappal ezelőtt jelentette be, hogy szállítja kétmagos Snapdragon chipjeinek prototípusait, valójában a kereskedelmi bevezetések igen közel vannak egymáshoz. A Qualcomm is csak a következő hónapok során kezdi meg kétmagos chipjeinek értékesítését, így az időbeli előny minimális. A legelső készülékek, mint például okostelefonok vagy tabletek, legkorábban év végén, de valószínűleg inkább jövő év elején kerülnek piacra, korábban csak PC-knél tapasztalt multimédiás képességekkel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról