Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 7. 16:12

Jövőre jön Európába a Google TV

Eric Schmidt, a Google vezére a német fővárosban még zajló IFA 2010 rendezvényen bejelentette, 2011-ben Európában is megjelenik a Google TV.

A Google az Egyesült Államokban még az idén elindítja a Google TV szolgáltatást, ami Európába 2011-ben érkezik, mondta el a berlini IFA kiállításon Eric Schmidt, a vállalat elnök-vezérigazgatója. A tévézést és az internetezést házasító Google TV-ről még májusban lebbent fel a fátyol. Ma már számos olyan tévékészülék létezik, amelyről elérhető az internet vagy egyes webes szolgáltatások, azonban ezek élesen elválnak az alapfunkciótól, azaz a tévézéstől. A Google úgy gondolja, a tévézés és az internetezés nem zárja ki egymást, sőt, kiegészíti, a szórakozás vagy éppen informálódás teljesen új formáját hozva létre.

Nem is a Google lenne, ha nem a keresés állna a központban. A Google TV felhasználói felületén elég beírni a keresett műsor címét, a találatok között pedig megjelenik a tévéműsor (melyik csatornán mikor lesz a keresett film), illetve webes videók (YouTube), webes videotékák (Amazon, Netflix) linkjei, ahonnan a film letölthető vagy megvásárolható. A Google TV platform része egy teljes Chrome böngésző Flash-támogatással, így tévézés közben böngészhető az internet, megtekinthető bármilyen információ, megnézhetők akár webes videók is, miközben a kép sarkában továbbra is megy a tévéadás.

A Google TV szoftverháttere Androidra épül, amelyre ugyanúgy lehet majd alkalmazásokat telepíteni mint egy okostelefonra. Schmidt az IFA-n elmondta, az amerikai premierrel együtt indul majd a Google TV Marketplace, ahonnan alkalmazások tölthetők le Google TV-kre.

A Google TV többféle hardveren lesz elérhető, egyfelől beköltözhet tévékészülékekbe, de külön set-top boxokba is, amelyeket be kell illeszteni az otthoni szórakoztató rendszerbe. A Google két hardvergyártó partnert, a Sonyt és a Logitechet nyert meg máris a Google TV partneréül, az Egyesült Államokban egy Sony tévé és egy Blu-ray lejátszó, valamint egy Logitech set-top box lesz elérhető kezdetben, amelyekhet Androidot futtató telefonról vagy iPhone-ról bárhonnan lehet majd irányítani egy letölthető alkalmazás segítségével. Mivel a szoftverplatform nyitott, bármilyen gyártó építhet a Google TV-t futtató készüléket.

Schmidt nem állta meg, hogy ne hozakodjon elő a YouTube videomegosztó látogatottsági statisztikáival, aláhúzva, hogy a videózás ma már az egyik legnépszerűbb elfoglaltság a neten. A 2006 óta a Google tulajdonában levő YouTube naponta ma már 300 millió látogatót fogad naponta, akik 2 milliárd klipet néznek meg és percenként 24 órányi új filmmel bővül a tartalom.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról