Szerző: Dojcsák Dániel

2010. szeptember 1. 12:10

Itt a HP 3D-s csúcs notebookja

Ugyan a HP üzleti vezetése körül bonyodalmak alakultak ki mostanság, de ez úgy tűnik egyelőre nincs hatással a termékfejlesztésre. A vezető számítógép-gyártó őszi felhozatala erősnek tűnik mind notebook, mind netbook téren.

A cég őszi termékkínálatában a zászlóshajó szerepét egy stílusában leginkább az Apple-től megszokott hangulatot árasztó gép, a HP Envy 17 3D tölti be, ami sok egyéb mellett azzal tűnik ki a mezőnyből, hogy a kijelzője képes 3D megjelenítésre (a géphez tartozékként jár a nélkülözhetetlen szemüveg is). Az Envy márka eredetileg a HP által felvásárolt Voodoo PC műhelyéből bújt elő - a Voodoo PC neve pedig garancia a teljesítmény mellett az elit megjelenésre is, így a HP ezzel a géppel tényleg megingathatja az eddig Apple mellett voksolókat.

Nem csak a játékosoké a világ

A Dell Alienware gépekkel ellentétben az Envy nem feltétlenül a játékosokat célozza meg, hanem inkább a nagyon lelkes, elkötelezett, de univerzális felhasználókat. A 3D-képes noteszgép kijelzője 17,3 hüvelyk képátlójú, támogatja az 1080p felbontást, és a térélmény előállításához szükséges 200 Hz feletti képfrissítési frekvenciát is. A gyári konfigurációk csúcsa két terabájt kapacitású háttértárat, négymagos Intel Core i7 processzort és ATI Mobility Radeon HD 5850 grafikus vezérlőt vonultat fel. A hírek szerint a gép már ősszel elérhető lett, az ára viszont egyelőre titok, de szinte biztos, hogy hazánkban az 500 ezer forint környéki árkategóriába várható.

Az Envy sorozatban megjelenik még egy kisebb modell, az Envy 14 Beats is, ami már nem 3D-s, viszont a vörös és fekete dizájnnal megáldott kisgép hangrendszerét a Dr. Dre (amerikai gengszter/hip-hop rapper, producer) által jegyzett audiofil termékekkel foglalkozó Beats cég készítette el, így az ígéretek szerint a gép által keltett hangzás tökéletes lesz zenehallgatáshoz. A gép programkínálatának része a multimédiás funkciókat kiteljesítp Adobe Photoshop Elements 8 kép- és az Adobe Premiere Elements 8 videószerkesztő programcsalád is. A Beats egyébként az Envy mellett feltűnik a Pavilion dv7 és a TouchSmart 600 modellekben is.

A teljes otthoni multimédia élményhez érkezik a HP Wireless TV Connect termék, amit a felhasználó egy adapteren keresztül a notebookhoz, HDMI-kábellel pedig a nagyképernyős tévéjéhez csatlakoztathat. A Wireless TV Connect képes 1080p HD videostreamelésre és megbirkózik a Blu-Ray tartalommal is. Az adapter nem igényel külön tápellátást, a notebook USB-portjából elegendő neki az áramfelvétel. A terméket októbertől lehet megvásárolni, 200 dolláros listaáron.

Kicsik

A HP Pavilion dm3 szintén egy új egység, de a 13,3 hüvelykes notebook nem a teljesítmény és a multimédia fronton kíván versenyezni, hanem az üzemidő növelését és a zajszint csökkentését tűzte ki célul. Az intelligensnek mondott CoolSense hűtőrendszer folyamatosan oda irányítja a hűsítő levegőt, ahol éppen arra szükség van. Az áramlás iránya azonnal változik, ha mondjuk a processzor helyett épp a videovezérlő van terhelés alatt. A Thermal Assistant szoftver pedig automatikusan választ a maximális hűtés, a teljesítmény vagy az energiatakarékos módok között, s ennek megfelelően állítja be a hardvereket is. A gép átlagos üzemideje normál akkumulátorral így 7,5 óra, ami egy körülbelül 2 centiméter vastag eszköztől szép. A modell szintén ősztől kapható, ára pedig 549 dollár lesz.

Netbook fronton is jönnek újdonságok, mégpedig a HP Mini 210 és a HP Mini 5103 képében. A Mini 210 egy általános célú, ultrahordozható gép a szokásos felszereltségekkel, mint Wi-Fi, webkamera, mikrofon és egy 93 százalékos méretű billentyűzet. Az alapmodellek Intel Atom N455/N475-tel érkeznek, de rendelhető a konfiguráció kétmagos N550 Atom processzorral is. A gép súlya alig 1,4 kg, s a gyári adatok szerint 11 órás üzemidőt bír.

A HP Mini 5103 a 10,1 hüvelykes kategóriát képviseli, processzornak az Intel Atom alacsony áramfelvételű megoldásait kapja. Ugyan a gépház fémből van, a súlya mégis mindössze 1,1 kg. A diákoknak és a sokat utazóknak ajánlott modell 10,5 óra üzemidővel kecsegtet, ami valószínűleg kevesebb, ha valaki kihasználja az 1080p HD felbontású videók lejátszásának képességét. A HP Mini 210 329, míg a Mini 5103 399 dolláros áron kerül boltokba az Egyesült Államokban.

Az őszi felhozatal ismertetéséből a HP-nál csak egyetlen terület maradt ki, mégpedig a frissen felvásárolt Palm WebOS-e. A Palm vezetői azonban már korábban azt nyilatkozták, hogy a HP-tól nemsokára olyan okostelefonok és tablet PC-k is várhatók, melyek a WebOS-t futtatják. Arról egyelőre nem esett szó, hogy a kissé elhagyatott platform milyen fejlesztői támogatással bírhat, és hogy hogyan képzelte a HP az Android, Chrome OS, és Windows 7 Embedded ellenszelében a WebOS túlélését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról