Szerző: Dojcsák Dániel

2010. augusztus 31. 17:17

Szeptemberben jöhet az anti-Facebook

A Facebookkal kapcsolatos személyiségi jogi és egyéb botrányok nem csak arra jók, hogy a médiát lekössék vagy a felhasználókat frusztrálják. Néhány lelkes amerikai fejlesztő látva a néha kaotikus állapotokat úgy döntött megmutatja, lehet ezt másképp is csinálni.

Ahogyan a legtöbb mára óriásira hízott webes startup esetében kezdődött, úgy a Diaspora* is két egyetemista elsőre furcsának tűnő ötlete alapján indult el. A két amerikai, informatika szakos hallgató megelégelte, hogy a Facebook gyakorlatilag fittyet hány a felhasználóinak személyiségi jogaira, az adatbiztonságra és a privát szférára. A válaszuk pedig nem más, mint egy működő közösségi szolgáltatás, ami nyílt forráskódokra épül, mégis magasan veri a Facebook adatbiztonsági képességeit. Az angol-szász sajtóban csak "anti-Facebooknak" becézett szolgáltatásnak persze nem feltétlenül van reális esélye arra, hogy jelentős sikereket érjen el, de okozhat meglepetést, vagy legalább némi figyelemfelkeltő szerepe lehet.

Kinőtte magát

A projektet még áprilisban jelentették be, ennek híre természetesen nem jutott túl a szakmai körökön, sőt oda is nehezen esett be, hiszen világmegváltó tervekkel mindig tele van a padlás. A két fiatalember akkor csak annyit ígért, hogy leprogramoznak egy működő motort, és mindössze tízezer dollárra van szükségük, amit adományok formájában terveztek összegyűjteni. Azóta több, mint 200 ezer dollárhoz jutottak, és az ötlet a jelek szerint nem fulladt be. A napokban a hivatalos blogban egy biztató bejegyzés került ki, ami szerint szeptember 15-én elérhetővé teszik a közösségi oldal motor forráskódját. Érdekes egyébként, hogy maga Mark Zuckerberg is adakozott nekik, s azt nyilatkozta, hogy szinte saját magát látja a srácokban, mivel ő is hasonlóan a nulláról kezdte karrierjét, a Wirehog nevű peer-to-peer alkalmazás fejlesztésével.

A Diaspora* nem egyszerűen egy újabb közösségi weboldal lesz, ahol másképp lesznek a gombok és másképp lehet beállítani a biztonsági fokozatokat, hanem egy teljesen más irányból megközelített, nem központosított, mégis biztonságos közösségi platform épül, ahol a felhasználók és a "seedek" is magabiztosan kezelhetik adataikat. A koncepció lényege, hogy mindenki egy saját webszervert hoz létre, ahol az előre megírt modulok segítségével kialakítja a saját részét a közösségi hálózatban. Ez lehet egy normál hosting szolgáltató szerverén vagy bárhol, ahonnan elérhető az IP-hálózatokon keresztül. Ezek a sejtek csatlakoznak nagyobb központokhoz, s közvetetten az összes többi sejthez.

A személyes webszerver motor forráskódja nyílt, így szabadon fejleszthető, változtatható, de értelemszerűen mindenki a saját webszerverét tudja felturbózni, s ha valaki létrehozott egy sejtet önmagának, vagy egy közösségnek, akkor azt kívülről nem lehet kevésbé biztonságossá tenni.

Peer-to-peer social network

Az új koncepció életképes lehet, de ettől függetlenül szükséges hozzá egy korrekt kezelőfelület is, amivel a Facebook még évek múltán is folyamatosan küzd. Az eredetileg augusztusi kiadási dátum is azért módosult szeptember közepére, mert a fejlesztők folyamatosan a kezelőfelületen és egyéb technológiai részeken dolgoznak, mint az API, vagy a plug-in-ek. A végeredmény persze nem lesz olyan bonyolult, mint a definíció, a laikus felhasználók annyit észlelnek majd, hogy sokkal jobban kézben tartják az adataikat, s nem lesznek kitéve felülről jövő frissítéseknek, újításoknak. El lehet dönteni, hogy bizonyos típusú tartalmak milyen más csoportok számára elérhetőek. A központi szerver hiánya, illetve a szerepének átértékelése révén pedig egy nagyon furcsa önálló entitás jöhet létre a weben. A Diaspora* a gyakorlatban olyan, mintha a Bittorrentet kevernénk össze a Facebookkal.

Az anti-Facebook elnevezés persze némileg túlzás, hiszen a vezető közösségi szolgáltató már túl nagy ahhoz, hogy egy párhuzamos kezdeményezés képes legyen kikezdeni. Nagyon ritkán láttunk olyat, hogy egy ötletet felülmúlt egy kisebb, újabb, fejlettebb, jobb alternatíva, akkor ha az nem adott egészen más funkciókat is egyben. A Twitterrel elégedetlen felhasználók között is akadt néhány lelkes fejlesztő, akik létrehozták a tökéletes mikroblog szolgáltatást Identi.ca néven. Pici figyelmet generáltak, majd eltűntek örökre. Pár hónap alatt kiderül, hogy a Diaspora* képes-e elkerülni ugyanezt a sorsot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról