Szerző: Dojcsák Dániel

2010. augusztus 31. 15:58

Válogatással kényeztet a Gmail

Ihletet merített a Google a Microsofttól és a Hotmail inbox takarító funkciója után a Gmail is átláthatóbbá teszi a beérkezett levelek sokaságát. A Priority Inbox elsőként a Google Apps felhasználóknak jelenik meg, de a jövő hétig elméletileg a normál Gmail felhasználók is megkapják.

A Google azt ígéri, hogy az inboxunk örökre megváltozik, s ahogyan a bemutató videóban is hangsúlyozzák el tudjuk kerülni, hogy a reggeli levélellenőrzéskor csak kapkodjuk a fejünket. Persze a spam-szűrőhöz hasonlóan ennek a rendszernek a működésében is előfordulhatnak hibák, ettől függetlenül valóban hiánypótló funkció lehet az újdonság. Az értesítő levelek, hírlevelek, különleges ajánlatok és az egyéb, nem spamnek minősülő e-mailek ma már a legtöbb felhasználó postafiókját elborítják, és néha előfordul, hogy ezek miatt siklik el a figyelmünk egy tényleg fontos üzenet felett.

Gép és ember

A Priority Inbox szelekciója két pilléren nyugszik. Egyrészt a már jól ismert szövegelemző algoritmus a levelek tartalma alapján is előminősíti a beérkező üzeneteket, de ezt már réges-rég könnyedén kijátsszák a spamküldők is. Ezek után nyilván a hírlevélszerkesztők is igyekszenek majd közvetlenebb kommunikációt imitáló szövegekkel bekerülni a fontos levelek közé.A Priority Inbox azonban azt is figyeli, hogy milyen üzeneteket nyitunk meg általában, milyen sorrendben, mely feladóktól, illetve az is számít, hogy kinek szoktunk többnyire válaszolni is.

Ezen felül pedig manuálisan is be lehet avatkozni, és ha valami érdemtelenül kerül az aranylevelek közé, akkor azt le lehet minősíteni, illetve ez működik visszafelé is, pontosan úgy, ahogy a spamek esetében. A különbség mindössze annyi, hogy a bemutató szerint ehhez a levél mellett kapunk külön plusz és mínusz gombokat.

Volt még egy betömendő rés

Az új funkció gyakorlatilag az Inbox és a Spam könyvtár közé szúr be egy kategóriát, kiegészítve az eddig is elérhető csillaggal való megjelölés funkciót. A fontos, későbbi kereséseknél érdekes leveleket eddig is csillaggal jelöltük, mostantól viszont az olvasás előtt is létrejön egy szelekció. A Priority Inbox összekapcsolódik a már meglévő Gmail megoldásokkal, így a szűrő kezelőben megadhatóak szabályok arra vonatkozóan, hogy melyik levél kerüljön automatikusan a fontosak közé, s mely feladók vagy kulcsszavak zárják ki mindenképp a magas prioritást.

A legnagyobb szeméttermelők a webes szolgáltatások, közösségi oldalak, ahol alapbeállításként szinte minden eseményről e-mail értesítést kapunk, habár erre a legtöbb felhasználónak semmi szüksége, hiszen egyébként is szembesül a történésekkel az adott oldalon. Emellett az üzleti levelesládák tele vannak partner ajánlatokkal, felhívásokkal, érdektelen jelentésekkel, adott esetben sajtóközleményekkel, s ezen üzenetek 90 százaléka olvasatlanul tobzódik a végtelenségig.

Messze a tökéletestől

A Priority Inbox ugyan nem egy tökéletes eszköz, hiszen a relevancia túlzottan szubjektív és kontextusfüggő ahhoz, hogy a jelenleg elérhető algoritmusokkal és szabályrendszerekkel kezelhető legyen, de a létrehozása nagyon fontos lépés az átlátható levelezés felé. Ahogyan a Hotmail új funkciói közül is ez tűnik a legizgalmasabbnak, és nem az, hogy mekkora tárhelyet kínál a Microsoft, úgy a Gmail fejlesztései között is kritikusnak számít ez a darab.

A Gmail mérnökei azt nyilatkozták, hogy 18 hónapja dolgoznak ezen a funkción, sőt, az eredeti Gmail-nek is volt már 2004-ben egy ilyen funkciója, csak az még nem volt olyan minőségű, hogy a nagy nyilvánosság is használatba vehesse. Ahogy a levelezőkiszolgálók számítási kapacitása növekszik, úgy feltételezhetően az ilyen megoldások is egyre precízebbek lesznek, s az online világ matuzsálemének számító e-mail újabb éveket kaphat, második reneszánszát élheti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról