Szerző: Dojcsák Dániel

2010. augusztus 30. 15:42

Így sosem fog elkészülni a mobil Firefox

A Mozilla Alapítvány pénteken elérhetővé tette mobil böngészőjének újabb változatát. A korábbi nagyon instabil pre-alpha verzió után Nokia N900-ra és Android platformra tölthető le az immár használhatóbb alpha változat.

A Fennec pontosan azt szeretné megismételni, amit a Firefox csinált az asztali böngészők piacán. A kiegészítőkkel való testreszabhatóság egyelőre nincs jelen a mobil böngészők világában, a Mozilla viszont a korábbi forgatókönyvet megismételve a hordozható eszközökön is ezzel kerülne nyeregbe. Ráadásul a Fennec az asztali Firefox-szal való integrációja további kényelmes lehetőségeket is szülhet.

Van benne perspektíva, csak nagyon távoli

A Fennec tartalmazza majd a Firefox Sync beépített változatát, ami képes az asztali és a mobil felületek között szinkronizálni a böngészési előzményeket, a könyvjelzőket, jelszavakat, űrlap-mezőket, sőt, akár a megnyitott böngészőfüleket is. Ezek mellett egészen új technológiák is megjelennek, amik a weboldalak megjelenítését teszik gyorsabbá, helyesebbé. Az Electrolysis nevű megoldás különválasztja a kezelőfelületet és a weboldalak renderelési folyamatait, hogy az UI gyorsabban legyen képes reagálni. A fentieken túl a Layers rétegekbe osztja szét a tartalmat, és az animációk, videólejátszás és a scrollozás sokkal gyorsabbá, zökkenőmentesebbé válik.

Habár az újdonságok biztatónak tűnnek, a Fennec fejlesztése drámaian lassan zajlik, így könnyen lehet, hogy mire a végleges verzió elkészül, addigra a versenytársak is el fognak menni a most még jól csengő képességek mellett. A böngészőt 2008 áprilisában jelentették be, majd az első alpha változat, ami csak az N900 készüléken volt elérhető, 2008 októberében jelent meg. A 2009 februári első publikus teszt kudarcba fulladt, majd tavaly szeptemberben, egy újabb Nokiás tesztet idén áprilisban követett egy androidos változat is. Az azóta eltelt időben akár végleges szoftvert is készíthettek volna, de ehhez képest még a béta fázisig sem sikerült elérni.

Ugyanezen idő alatt a WebKit-alapú natív androidos böngésző sem fejlődött, viszont az eddig is szinte tökéletes teljesítményt nyújtott, igaz extra funkciók nélkül. Ha valakinek mégsem lenne elég a poroszos natív böngésző, az áttérhet a mostanra jobbá váló Opera Mini-re, vagy a kiegészítőket is támogató Dolphin HD-ra. A két utóbbi program elérhető az Android Marketen, míg a Fennec Alpha letöltéséhez el kell látogatni a Mozilla weboldalára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról