Szerző: Bizó Dániel

2010. augusztus 31. 10:54

A Sony elérte a modchipek árusításának felfüggesztését

A Sony elérte, hogy ideiglenes intézkedéssel az ausztrál bíróság felfüggessze a PlayStation 3 konzolhoz gyártott modchipek forgalmazását. Az USB kulcsok jelenleg csak ausztráliai kereskedőktől szerezhetőek be egyszerűen, amelyek hongkongi forrásból táplálkoznak.

A PS3 biztonsági mechanizmusát megkerülő USB kulcsok két hete bukkantak fel ausztrál kereskedőknél, amelyek szerint azok sok más korábbi próbálkozással szemben valóban működőképesek. A YouTube-ra feltöltött videók tanúbizonysága, valamint a kereskedők és szakmabeliek értékelése szerint is az USB kulcsok valójában a PS3 egy legitim célú üzemmódját hívják elő, amelyet kétségtelenül fejlesztőknek, tesztelőknek és szervizeseknek szántak.

Az USB kulcs lényegében megengedi, hogy USB forrásból szoftver telepítsünk a gépre, amit kihasználva egy adatmentő menedzser alkalmazás lementi a PS3 Blu-ray korongok tartalmát a belső merevlemezre, vagy USB csatolón keresztül egy külső egységre, és ezt követően az eredeti diszk jelenléte nélkül alkalmas annak lejátszására. A modchip nem igényli a gép megbontását, mindössze meg kell nyomni a Blu-ray meghajtó lemezkiadó gombját azonnal a bekapcsolást követően, és a PS3 firmware keresni fogja az USB-s kulcsot.

Egyelőre ugyan még az sem bizonyított, hogy az egyik PS3 által lementett játék fájljait átmásolva az játszható marad másik PS3 gépen is, a Sony természetesen azonnal lépett. A vállalat elérte, hogy átmeneti intézkedéssel megtiltsák a kereskedőknek a modchipek értékesítését, míg a bírósági meghallgatások le nem zajlanak. Az eredetileg máig érvényben lévő intézkedést péntekig hosszabbította meg egy tegnapi bírói határozat.

A kereskedők természetesen együttműködnek a határozattal, mivel üzletük létét is az teszi lehetővé, hogy az ausztrál törvények keretei között, legálisan működnek. Ausztráliában a jog megengedi a modchipek forgalmazását, amennyiben igazolható a legitim felhasználási mód, például saját fejlesztésű szoftverek futtatásához, vagy biztonsági másolatok készítéséhez és használatához.

Emiatt nem világos, hogy a Sony milyen taktikát dolgozott ki annak érdekében, hogy megakadályozza a modchipek további forgalmazását. Amennyiben valóban egy legitim felhasználási módot aktivál a rendszeren, úgy elképzelhető, hogy a modchip a Sony szellemi tulajdonát sérti, mivel jogosulatlanul használja fel a cég fejlesztéseit, szabadalmait. Az is valószínűsíthető, hogy a cég hamarosan új PS3 firmware verzióval áll elő, amely megszünteti majd a jelenlegi modchipek használatát, és kikényszeríti annak használatát online szolgáltatásaihoz - igaz, ez a firmware meghackelésével, a verziószám meghamisításával valószínűleg kikerülhető volna, ha a felhasználót nem érdeklik az új funkciók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról