Szerző: Bizó Dániel

2010. augusztus 30. 11:59

Forgalmi figyelmeztetést tett közzé az Intel

Az Intel közlése éles kontrasztban áll a második negyedéves rekorderedményekkel. A cég magyarázata szerint a fejlett piacokon a vártnál kevesebb PC-t vásárolnak a fogyasztók. A gazdaság még nem teljesen egészséges, de egyes elemzők az iPadet vélik felfedezni a háttérben.

Hova tűnt 600 millió dollár?

A szezonálisnál sokkal jobban sikerült második negyedév bizakodásra adott okot a vállalatnál, így az Intel erre alapozva erős harmadik negyedévet várt, 11,2-12 milliárd dollár között árbevétellel, és az értékesítés bruttó 67 százalékos nyereségtartalmával. Magyar idő szerint péntek délután azonban az Intel arra figyelmeztetett, hogy a forgalom valószínűleg alul fogja múlni ezt a tartományt, és jó esetben is a prognózis alsó határát éri el. A vállalat most 11 milliárdos árbevétellel kalkulál, plusz-mínusz 200 millió dollár. vagyis 600 millió dollárral csökkent a forgalom várható középértéke. A bruttó nyereséghányad az alacsonyabb volumen miatt 66 százalék körül alakul majd.

Az Intel magyarázata szerint a fejlett piacokon, amely Nyugat-Európát, az Egyesült Államokat, valamint Japánt takarja, a korábban vártnál kisebb a kereslet az egyéni vásárlók részéről a PC-k iránt. Mindez egybecsenghet azzal, hogy az általános világgazdasági helyzet ismét romlott az elmúlt hetek során, miután az Egyesült Államok makrogazdasági mutatói a válságból történő kilábalás ütemének lassulását jelzik. Ennek az összefüggésnek ugyanakkor némileg ellentmondani látszik, hogy az Intel szerint a vállalatok részéről erőteljes a kereslet, és ennek köszönhetően az átlagos eladási ár még emelkedett is. A készletszintek a cég szerint normálisak, vagyis a magyarázat nem az, hogy az előző negyedévben a vállalat túltöltötte volna az értékesítési csatornákat.

Az Intel figyelmeztetése ilyen törékeny hangulat közepette drámainak hat ugyan, valójában nem lepte meg a befektetőket és pénzügyi piacokat. Az Intel bejelentését követően az Intel papírjai egyáltalán nem gyengültek, sőt, ellentmondásos módon még némi erősödésnek is indultak, és 1 százalékkal magasabban zárták a pénteki kereskedést. A PC-piaci kereslet apadásával kapcsolatos figyelmeztetések ugyanis tajvani PC-gyártói forrásokból már hetekkel korábban lábra keltek, így a vártnál gyengébb keresletet beárazta a piac, az Intel papírjai 13 százalékot estek az elmúlt hónap alatt. Sőt, úgy tűnik, az Intel közlése mintha kissé meg is nyugtatta volna a kedélyeket a bizonytalanság felszámolásával. Mivel méretéből fakadóan az Intel a teljes PC- és szerverpiac barométere is egyben, ezért az Intel bejelentését követően erősödtek az AMD papírjai is.

Gazdasági huszonkettes

A gazdasági és a piaci elemzők egyaránt a fogyasztói piac gyengülését tapasztalják, különösen az Egyesült Államokban. Miközben vállalatok alkalmazkodtak az új körülményekhez, maximálisra fokozták hatékonyságukat, így az emelkedő kereslet hatására erőteljes nyereségről és pénzügyi stabilitásról adtak számot. Az Egyesült Államok 500 legértékesebb vállalatának profittömege 52 százalékkal ugrott meg a második negyedév során, becsli a Standard & Poor's. A foglalkoztatottság azonban közel sem követte a vállalati profitot. A tavalyi leépítéseket követően a cégek annak ellenére sem növelik jelentősen alkalmazottaik létszámát, hogy mindezt könnyedén megtehetnék, és a teljesítmény további növelésének támogatásához mindez szükséges is volna.

A gyenge foglalkoztatottság eredményeként az egyéni fogyasztók vásárlási hajlandósága gyenge, és a hagyományosan élénkülést hozó iskolakezdési szezon ezúttal sokkal gyengébb, a háztartások egy jelentős része kivárásra, akciókra játszik - az készletszintek viszont alacsonyak, így nagy nyomás nem helyeződik sem a kereskedőkre, sem a gyártókra. Az inflációhoz igazított kiskereskedelmi forgalom hónapok óta visszacsúszást mutat az Egyesült Államokban, amely a legnagyobb piac a világon. Mindez magyarázatot ad arra, miért mutatnak teljesen más képet a fogyasztói és az üzleti PC-piacok, igaz, a fogyasztói kereslet gyengesége áttételesen az üzleti piacokra is át fog terjedni. A Cisco Systems már jelezte, hogy megnövekedett a bizonytalanság a világgazdaságban. A vállalatok tehát azért nem tudják folytatni szárnyalásukat, mert nem növelik a foglalkoztatottságot, és azért nem növelik a foglalkoztatottságot, mert nem tudnak tovább szárnyalni.

A huszonkettes csapdáját az oldhatja fel, hogy a termelékenységi mutatók, vagyis hogy egy munkaórára mekkora gazdasági kibocsátás jut, tetőzni látszanak. A számok azt mutatják, hogy a válság hatására a cégek annyit préselnek ki magukból az aktuális létszámukkal, amennyi csak jelenleg lehetséges. Tavaly a termelékenység az Egyesült Államokban 3,5 százalékkal ugrott meg, ami két-háromszorosa a korábbi évek ütemének, valamint ezzel párhuzamosan a munka arányosított költsége csökkent, mivel a juttatások nem növekedtek hasonló mértékben.

Az idei második negyedévben újabb 3,9 százalékkal volt magasabb a nem agrárjellegű produktivitás a tavalyinál a statisztikai hivatal szerint - ennél azonban nem biztos, hogy van tovább. Az első negyedévhez képest ugyanis 0,9 százalékkal visszaesett, sok év után első alkalommal, ami a hatékonyság csökkenését jelzi. Mindez arra utal, a vállalatoknak üzletileg is jobban megérné immár a foglalkoztatottak számát növelni, minthogy a jelenlegi alkalmazottakból megpróbálni még többet kisajtolni.

Vagy inkább az iPad az oka?

A gazdasági okok mellett alternatív magyarázatot kínált a Goldman Sachs, amelynek elemzői jegyzete szerint az Intel gyenge forgalmát nagyban magyarázza az is, hogy az Apple iPad erősen kannibalizálja a notebookok forgalmát. A Goldman úgy becsli, hogy tíz eladott iPadből négyet egy újabb notebook helyett vásárolnak. Az Apple a második negyedév során, amikor az Intel rekorderedményekről számolt be, 3,27 millió iPadet adott el, így amennyiben a Goldmannak igaza van, úgy ahhoz az iPadek eladásainak erőteljesen fel kellett pörögniük az elmúlt hónapok alatt, a kezdeti rendkívül erős felhajtáshoz képest is - az úgynevezett hype termékek forgalma tipikusan megjelénsükkor erős, utána visszaesik. Az iPad negatív hatására panaszkodott korábban az Asustek is, az Eee PC netbookok gyártója.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról